LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacionalni hackathon

Proglašena najbolja rješenja VersusVirusa; među njima platforma za učenje za studente i učenike

Proteklog vikenda 15 timova osmišljavalo je inovativna rješenja za probleme nastale zbog koronavirusa. Tri od pet najboljih odnose se na djecu, roditelje i učenje.

Proteklog vikenda 15 timova osmišljavalo je inovativna rješenja za probleme nastale zbog koronavirusa. Tri od pet najboljih odnose se na djecu, roditelje i učenje.

Ovog se vikenda održao 48-sati nacionalni hackathon VersusVirus koji je okupio 136 sudionika oko problema izazvanih pandemijom koronavirusa Žiri je u konačnici odabrao pet najboljih.

– Tri od pet najboljih rješenja odnose se na djecu, roditelje i učenje. Chatbot Dejana pomagat će roditeljima i nastavnicima u provedbi nastave na daljinu za djecu s poteškoćama u razvoju. Naucime.online platforma je koja pomaže u savladavanju gradiva učenicima i studentima, a Stay (in)sane parenting hub pomaže svim roditeljima da bolje organiziraju vrijeme, obaveze i zabavu za djecu u danima samoizolacije. Svi roditelji među vama i nama prepoznat će se lako u jednoj od tih ideja i rješenja! Tilda je digitalna donacijska platforma preko koje se prikuplja pomoć za ljude u nevolji poput onih koji su u nedavnom zagrebačkom potresu ostali bez domova. U zamjenu za donaciju korisnicima nudi digitalni poziv s poznatim osobama. Iza naziva Green community rooftops for a better life kriju se vrtovi na krovovima i balkonima stambenih zgrada koji doprinose našoj samoodrživosti što se tiče hrane, boljoj kvaliteti zraka i kvaliteti života u gradovima. – poručuju organizatori. 

VersusVirus prvi je hackathon u Hrvatskoj održan u potpunosti u virtualnom svijetu.

– Od petka navečer pedesetak hakerica i hakera okupljenih u 15 timova radilo je na razradi svojih ideja uz pomoć tridesetak mentora koji su im bili na raspolaganju. Zadatak je bio osmisliti inovativna rješenja za probleme nastale zbog pandemije koronavirusa Rješenja su se tražila za širok raspon tema – od brzih odgovora na krizu, gospodarstva, edukacije, umjetnosti, do osnaživanja zajednice, okoliša, upravljanja, zdravlja, solidarnosti. – pojašnjavaju.

Foto: Zelena energetska zadruga


Sudionici su dobili dodatnu priliku za edukaciju, dodaju organizatori:

– Osim pomoći mentora, timovi su imali priliku pratiti i virtualna predavanja te tako učiti i dodatno osnažiti znanja i vještine koje već posjeduju – o tome kako zadržati mentalnu čvrstoću u doba krize, o tome što je to impakt i kako kreirati projekte s pozitivnim učinkom, o tome kako pripremiti dobru priču za video, kako dobro prezentirati ideju, a ponešto i o iznenađenjima u prodaji, odnosno izlasku zrelih ideja na tržište.

Sudionica Martina Anišić sažela je svoje iskustvo:

– Prvi put sam sudjelovala u hackatonu jer mi se svidjela ideja suradnje s talentiranim ljudima iz raznih područja u pronalaženju inovativnih rješenja za COVID-19 krizu u samo jednom vikendu. To je rezultiralo upoznavanjem ljudi s različitim vještinama i iskustvom, ali istom ambicijom – da što bolje iskoristimo svoje sposobnosti i smislimo rješenja koja će konkretno pomoći našim sugrađanima. Oduševljena sam ovom organizacijom i mentorima koji su s nama bili uz svaki korak – svaka čast na ovom izvrsnom događaju i veselim se vidjeti kakav će utjecaj imati na našu zajednicu.

Organizatori su poručili:

– Za borbu protiv virusa i nošenje s ovom, ali i bilo kojom drugom krizom, jer one su sve povezane, moramo biti ujedinjeni, solidarni, surađivati i djelovati izvan svojih ustaljenih okvira, a upravo to se dogodilo na nacionalnom hackatonu VersusVirus, zaključenom u nedjelju navečer.

Organizatori ovog događaja, koji su utrošili sate volonterskog rada kako bi događaj prošao bez poteškoća, jesu: Impact Hub Zagreb, Tehnološki Park Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Lean Startup Hrvatska, Riječka razvojna agencija Porin, EIT RIS Climate KIC Hub Hrvatska, Ivy Digital i EduNorth.

– Zahvaljujemo svim sudionicama i mentorima te podržavateljskim organizacijama koje će osigurati daljnju podršku potrebnu za provedbu ideja, a sljedeći sastanak na tu temu je dogovoren već u utorak! – istaknuli su.

FOTO: PIXABAY