LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi sa zapošljavanjem

Mladi učitelji i nastavnici ne mogu do pripravništva ni do posla; krenuli su u borbu za nove mjere

Mladi učitelji i nastavnici kreću u borbu za pokretanje nove mjere za stjecanje radnog iskustva. Okupljaju se u Facebook grupi, ističu probleme s kojima se susreću te se upisuju u Registar koji su otvorili.

Mladi učitelji i nastavnici kreću u borbu za pokretanje nove mjere za stjecanje radnog iskustva. Okupljaju se u Facebook grupi, ističu probleme s kojima se susreću te se upisuju u Registar koji su otvorili.

Da situacija u hrvatskom školstvu nije idealna, odavno se zna, a probleme osim onih u školskom sustavu imaju i oni koji nastoje postati njegov dio. Riječ je o učiteljima razredne nastave i predmetnim nastavnicima koji su diplomirali i nastoje se zaposliti u struci. Na snazi je trenutno odredba koja mladim učiteljima i nastavnicima omogućava polaganje državnog stručnog ispita nakon 12 mjeseci rada u odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Kako bi im se olakšalo stjecanje iskustva te polaganje ispita kao posljednja mjera, na snazi je bilo pripravništvo u trajanju od 12 mjeseci koje je osiguravalo 85% plaće radnog mjesta te troškove za prijevoz, a prijaviti su se mogle nezaposlene osobe koje nemaju više od 6 mjeseci radnoga staža. Valja istaknuti da je broj pripravnika u jednoj kalendarskoj, odnosno fiskalnoj godini bio ograničen, pa ni to nije bilo rješenje za sve njih. Trenutno je i ta mjera obustavljena, a mladi nastavnici i učitelji staž od godine dana najčešće prikupljaju odrađujući zamjene, koje zbog velikog broja starijih kolega s radnim iskustvom također teško pronalaze.

Kako bi javnosti i nadležnim institucijama ukazali na problem s kojim se susreću i u nadi da će se što prije početi rješavati, okupili su se u Facebook grupi Pripravnici (učitelji i nastavnici) u neizvjesnosti. Ondje je trenutno 400-tinjak članova koji pozivaju sve pogođene navedenom situacijom ili one koji mogu pomoći da im se priključe, što je moguće učiniti klikom na poveznicu.

Potaknuti su, kažu, inicijativom kolega pripravnika iz zdravstvenog sektora koji su se uspjeli izboriti za 2000 pripravničkih radnih mjesta u 2021. godini te činjenicom da se stručni suradnici u školama, za razliku od učitelja i nastavnika, također zapošljavaju kao pripravnici. Iako, kao što je već navedeno, mogu raditi na zamjenama i tako stjecati iskustvo, ističu koliko je teško dobiti posao na određeno vrijeme:

Povrh svega, željeli bismo istaknuti da smo svjesni kako se pripravništvo u našoj struci trenutno može dobiti javljanjem na redovite natječaje za poslove učitelja i nastavnika. Ali to je, nažalost, nemoguće dobiti nama koji smo tek diplomirali, jer su gotovo svi ostali kandidati u prednosti – imaju određen period radnog iskustva u struci i/ili položen državni stručni ispit, što nas automatski isključuje iz natječaja.

Osim pokretanja grupe na Facebooku predstavnici ove inicijative otvorili su Registar pripravnika – Odgoj i obrazovanje, čiji je cilj prikazati stvaran broj pripravnika u potrazi za poslom u struci. Trenutno ih je upisano nešto više od stotinu, a iz grupe ističu važnost upisivanja svakog nezaposlenog ili na određeno vrijeme zaposlenog pripravnika kako bi u javnost i institucije stigla prava slika stanja. Registar možete pogledati i u njega se upisati na poveznici.

Predstavnici ove inicijative nadaju se kako će njihovo okupljanje i ukazivanje na problem uroditi plodom te kako će im biti omogućen rad u struci za koju su se školovali, barem do polaganja stručnog ispita:

Želimo da se i nama ponovno omogući korištenje mjere na koju zakonski imamo pravo, kako bismo upotpunili naša znanja i vještine stečene tijekom dugogodišnjeg studiranja struke koju volimo te u konačnici potvrdili naše fakultetske diplome polaganjem državnog stručnog ispita.

FOTO: PIXABAY