Državna matura
Maturanti danas pisali maturu iz hrvatskog, oduševljeni pitanjem o – kuhanju tjestenine
Maturante je danas iznenadilo pitanje o kuhanju tjestenine.
Maturante je danas iznenadilo pitanje o kuhanju tjestenine.
Hrvatski su maturanti danas pisali prvi dio mature iz hrvatskog – Književnost, neknjiževni tekst i jezik. U tom se dijelu ispituje razumijevanje književnoga i neknjiževnoga teksta, znanje iz teorije književnosti i povijesti književnosti te razumijevanje ustroja hrvatskoga jezika.
Čitanje neknjiževnoga teksta, kako stoji u katalogu za ispit iz hrvatskog jezika, ispituje se u devet zadataka višestrukoga izbora uz tri polazna teksta.
Jedan od ovogodišnjih polaznih tekstova tako je bio i tekst o kuhanju tjestenine. U tekstu je, kako nam govore maturanti, bilo opisano kako se kuha tjestenina, zašto se ne treba dolijevati ulje, zašto je ne treba ispirati i još nekoliko kulinarskih informacija, a maturanti su zatim trebali odgovoriti na tri pitanja koja proizlaze iz teksta.
Maturanti su trebali odgovoriti o čemu govori tekst i trebali su detektirati što doprinosi smanjenju kvalitete tjestenine. Točan odgovor na to pitanje je dodavanje ulja, što je mnoge iznenadilo budući da se često može pročitati kako treba dodati ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina da se tjestenina ne bi slijepila.
Maturanti sutra pišu drugi dio ispita iz hrvatskog jezika, školski esej.
VEZANO: Državna matura iz Hrvatskoga bez muke – kako napisati školski esej
Čitanje neknjiževnoga teksta, kako stoji u katalogu za ispit iz hrvatskog jezika, ispituje se u devet zadataka višestrukoga izbora uz tri polazna teksta.
Jedan od ovogodišnjih polaznih tekstova tako je bio i tekst o kuhanju tjestenine. U tekstu je, kako nam govore maturanti, bilo opisano kako se kuha tjestenina, zašto se ne treba dolijevati ulje, zašto je ne treba ispirati i još nekoliko kulinarskih informacija, a maturanti su zatim trebali odgovoriti na tri pitanja koja proizlaze iz teksta.
Maturanti su trebali odgovoriti o čemu govori tekst i trebali su detektirati što doprinosi smanjenju kvalitete tjestenine. Točan odgovor na to pitanje je dodavanje ulja, što je mnoge iznenadilo budući da se često može pročitati kako treba dodati ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina da se tjestenina ne bi slijepila.
Maturanti sutra pišu drugi dio ispita iz hrvatskog jezika, školski esej.
VEZANO: Državna matura iz Hrvatskoga bez muke – kako napisati školski esej
OZNAKE:
FOTO:
PEXELS