LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita djece

Je li balkanski odgoj djece „po guzici” odgojno sredstvo ili zlostavljanje?

Mnogi roditelji nemaju dilema i vjeruju da je „malo batina“ opravdano odgojno sredstvo, što je i pokazalo UNICEF-ovo istraživanje u sklopu programa „Prve tri su najvažnije”, a koje kaže da će svaka druga osoba u Hrvatskoj udariti dijete.

Mnogi roditelji nemaju dilema i vjeruju da je „malo batina“ opravdano odgojno sredstvo, što je i pokazalo UNICEF-ovo istraživanje u sklopu programa „Prve tri su najvažnije”, a koje kaže da će svaka druga osoba u Hrvatskoj udariti dijete.

Ona poznata kaže da je „batina izašla iz raja”, a tog su stava mnogi roditelji u Hrvatskoj, osobito starije generacije. Novije metode odgoja pak strogo zabranjuju ikakve batine kao opravdano odgojno sredstvo.

I dok neki ipak smatraju da je učinkovitije da djeca malo dobiju po guzi, mnogi psiholozi i pedijatri smatraju da djecu ne treba tući. Neke države, poput Danske i Walesa su i zakonski regulirale takvo kažnjavanje djece kao zlostavljanje.

 

Danska djeca uživaju u slobodi i bezbrižnom djetinjstvu – a hrvatska?


Puno je literature na ovu temu, a jedna od najzapaženijih zadnjih godina je Danski odgoj djece, autorica Jessice Joelle Alexander i Iben Dissing Sandah koje su izjavile da danska djeca uživaju u slobodi, a njihovo je djetinjstvo ispunjeno igrom, a stresa zbog učenja ima veoma malo.

Za razliku od ovakvog stava, mnogi roditelji s ovih prostora ipak nemaju dilema i vjeruju da je „malo batina“ opravdano odgojno sredstvo, što je i pokazalo UNICEF-ovo istraživanje u sklopu programa Prve tri su najvažnije, a koje kaže da će svaka druga osoba u Hrvatskoj udariti dijete ako istrči na ulicu, popne se na prozor ili na drugi način ugrozi svoj život.
 

Britanski pedijatri traže zakonsku zabranu tjelesnog kažnjavanja


Pedijatri s Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje djece upozorili su da bi fizičko kažnjavanje djece trebalo zakonom zabraniti u čitavoj Velikoj Britaniji te u svoj izvješću pozivaju političare u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj da slijede primjer Walesa u kojem je zabranjen bilo kakav oblik tjelesnog kažnjavanja, piše SkyNews.
 

„Zakoni o fizičkom kažnjavanju opasno su nejasni i stvaraju sivu zonu u kojoj neki oblici fizičkog kažnjavanja mogu biti zakoniti, a neki nisu”, naglasio je profesor Andrew Rowland.


Rowland smatra da su se stavovi društva o kažnjavanju djece promijenili i da ne smije biti siviz zona kada je u pitanju zaštita djece.

Ipak, ima i onih koji se s tim stavovima ne slažu pa tako Simon Calvert iz kampanje Be Reasonable tvrdi da su ti apeli motivirani ideologijiom, a ne kliničkim dokazima i da trenutni zakoni strogo zabranjuju svako nasilje nad djecom, štiteći roditelje od kaznenog progona zbog nevinih i bezopasnih roditeljskih odluka.
 

Hrvatska još uvijek tradicionalno društvo sklono starim metodama?


Iako treba razlikovati zlostavljanje djeteta od „packe po prstima” ili „po turu”, institucije koje štite prava djece, poput pravobraniteljice za djecu, godinama naglašavaju kako je u Hrvatskoj takva odgojna metoda čak i zakonom zabranjena, ali se često zaboravlja ili jednostavno ne zna. Svaki član obitelji, roditelj, a koji udari dijete može zakonski odgovarati novčanom kaznom, ali i kaznom zatvora. Ipak, provedba istog nam često ne funkcionira.

U Hrvatskoj je rijetki slučaj da ljudi prijave susjeda koji tuče svoje dijete, bez obzira je li to bio udarac po guzi ili po licu, a to je potkrijepljeno činjenicom da pravobraniteljstvo rijetko ili nikada ne prima prijave zbog, recimo, lakšeg „roditeljskog batinjanja djece”.

Mnogi od nas imaju zaista različite stavove od zapadnijih zemalja koje navodimo u ovom tekstu, pa čak štoviše, često se „pohvalimo” kako smo kroz djetinjstvo često dobivali batine pa smo „ispali dobri”. Granica zlostavljanja ili odgoja, vjerojatno je negdje u sredini. Stoga je potrebno stalno govoriti o ovoj temi i naglasiti da tjelesno kažnjavanje, osobito pretjerano, šalje poruku da je nasilje u redu i da je uvijek opravdano – što svakako nije.

Treba pronaći energije za ono što nam, uz užurbani tempo života i svakodnevne probleme, fali. A to je, pronaći vremena i pažnje za svoje dijete, uložiti dodatni trud i napor u odgoj. Jer, svatko može postati roditelj, a biti roditelj, izvršavati svakodnevno tu zahtjevnu i odgovornu zadaću nije uvijek lako, ali vas nagrađuje ljubavlju i srećom vašeg djeteta.
FOTO: PEXELS