LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šok u osnovnoj školi

Ukinut cijeli razred u školi, učenici se ispisali zbog zlostavljanja jednog učenika, učiteljica ostaje bez posla

Od ukupno 15 učenika, njih 14 se ispisalo, dok je samo jedan učenik ostao u tom razredu, uz dodatnog učenika koji je upisan ove godine.

Od ukupno 15 učenika, njih 14 se ispisalo, dok je samo jedan učenik ostao u tom razredu, uz dodatnog učenika koji je upisan ove godine.

U zagrebačkoj osnovnoj školi došlo je do značajnih promjena nakon što je cijeli razred odlučio napustiti školu zbog zlostavljanja od strane jednog učenika. Od ukupno 15 učenika, njih 14 se ispisalo, dok je samo jedan učenik ostao u tom razredu, uz dodatnog učenika koji je upisan ove godine.

Iako je Ministarstvo obrazovanja odgovorilo da će problematični učenik biti premješten u drugu školu, daljnje informacije o situaciji nisu objavljene. Kontaktirani su Grad Zagreb i škola, ali konkretni odgovori nisu dobiveni. Grad Zagreb je naglasio da se ne mogu objavljivati javne informacije o pojedinom učeniku te da je škola postupila u skladu s zaključcima sa sastanka s ministarstvom.

 

„Nismo u mogućnosti javno iznositi informacije o pojedinom učeniku niti informacije povrh onih iznesenih na press konferenciji održanoj prvi dan nastavne godine. Škola postupa sukladno zaključcima sa sastanka održanog u resornom ministarstvu 9. rujna. To uključuje sve aktivnosti u interesu sve djece i roditelja i sve oblike potpore za koje škola procijeni da su potrebni ili ih zatraže učenici, zaposlenici škole ili roditelji. Od prošloga tjedna sve škole Grada Zagreba imaju na raspolaganju i dodatnu potporu za teže slučajeve inkluzije, uključujući i slučajeve poput ovoga, primjerice za privremeni angažman stručnjaka pojedinih struka.”, stoji u odgovoru Grada za 24sata.


U ovoj se općini isplaćuje novčana pomoć od 45, odnosno 55 eura učenicima za nabavku radnih bilježnica


Iz Grada Zagreba poručuju kako su teški slučajevi poput ovog mogući u bilo kojoj školi u Hrvatskoj.
 

„Teški slučajevi poput ovoga mogu se dogoditi u bilo kojoj školi u Hrvatskoj i stoga pozivamo nadležna ministarstva da žurno promijene propise i omoguće školama i drugim tijelima dodatne ovlasti u odgojno-obrazovnom području, području socijalne zaštite i području suradnje roditelja sa školama u pitanjima dobrobiti djece. Molimo vas da se za sve eventualne dodatne informacije obratite Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih.”, poručili su iz grada Zagreba.


Roditelji djece iz paralelnog razreda otkrili su da će dvoje učenika iz ukinutog razreda biti prebačeno u njihov razred, dok će učiteljica koja je predavala u problematičnom razredu ostati bez posla.

„Imali smo roditeljski sastanak s našim učiteljem, dosta se korektno držao cijelo vrijeme i bio je vrlo diskretan. Jučer poslijepodne smo doznali da se ukida taj paralelni razred u kojemu je ostalo samo dvoje učenika. Oni će doći u naš razred i predavat će im naš učitelj dok će njihova učiteljica, nažalost, ostati bez posla u našoj školi. Nju će vjerojatno prebaciti u neku drugu školu kao višak.”, roditelji su otkrili za 24 sata.


Vozač autobusa uhvaćen pod utjecajem alkohola u Rijeci, trebao je prevoziti djecu na izlet


Roditelji ističu kako je nastala situacija tragična te smatraju da je škola mogla brže reagirati.
 

„Da je škola na vrijeme reagirala to se sve moglo spriječiti. Trebale su mu se na vrijeme izricati mjere, opomene, škola je bila troma. On je imao samo jednu opomenu i kasnije zabranu pohađanja boravka i to tek kad je situacija u prošloj školskoj godini eskalirala.”, kazali su roditelji.


Roditelji učenika iz paralelnog razreda izrazili su zabrinutost zbog načina na koji je škola upravljala situacijom. Oni ističu da je problematičnom učeniku dodijeljen asistent koji bi mu pomogao u prevladavanju problema, no roditelji tog dječaka odbili su suradnju s asistentom. Kao rezultat, asistent je prebačen u njihov razred, iako bi bio od velike pomoći za problematičnog učenika.

Četiri godine im se obećaje škola, četiri godine ova djeca nastavu pohađaju u vatrogasnom domu!


Prema riječima roditelja, cijela situacija je vrlo neugodna i tragična za školu, budući da se cijeli razred odlučio ispisati zbog tog jednog učenika. 
Iz škole još nije stigao odgovor na nastalu situaciju, a ravnateljica se ne odaziva na pozive.
IZVOR: 24 SATA
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA