LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci Eurostata

Hrvati ponovno na vrhu ljestvice – roditeljski dom napuštaju netom prije 35-te

Hrvati nikako da napuste roditeljske domove, ali prema stručnjacima nije sve tako crno bijelo.

Hrvati nikako da napuste roditeljske domove, ali prema stručnjacima nije sve tako crno bijelo.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju zabrinjavajuće podatke za Hrvatsku po pitanju prosječne dobi u kojoj se djeca osamostaljuju i odlaze iz roditeljskog doma. Prema prošlogodišnjim podacima muškarci su kuću napuštali tek s 34,7 godina, a žene s 32 godine. Nadalje, čak 78 posto mladih od 18 do 34 godine još uvijek živi s roditeljima, a kada bi to usporedili s na primjer, Švedskom, koja ima samo 12,5 posto takvih slučajeva, mogli bi reći da je situacija dosta alarmantna.
 

Problemi s kojima se mladi suočavaju


Poznato je da južne države više drže do obiteljskih veza za razliku od onih na sjeveru, a postoje i neke kulturološke razlike. Osim razlika u kulturi, postoje i ekonomske razlike, objasnio je dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta za Jutarnji. Ekonomski čimbenici koji nisu pogodni za odlazak od roditelja skupi su stanovi koje ljudi s prosječnom plaćom jednostavno ne mogu priuštiti. Čipin je istaknuo i „nepostojanje učinkovite i širokodostupne stambene politike“.
 
Neki stručnjaci upozoravaju da se podaci Eurostata ne mogu gledati kao crno bijeli, već treba uzeti u obzir metodologiju kojom se došlo do podataka, a ona nije jasno objašnjena. Upozoravaju da je Eurostat u djecu koja i dalje žive s roditeljima ubrojio i one koji već imaju svoju obitelj, ali žive u roditeljskoj kući. Na primjer, u manjim sredinama uobičajeno je da su roditelji na jednom katu, a djeca na drugom. Uzimanje tih podataka u obzir, objasnilo bi zašto su Hrvati zauzeli europsko prijestolje, piše Jutarnji.
 

Situacija u ostalim zemljama


Osim Hrvatske, mladi se u roditeljskoj kući dugo zadržavaju i u Slovačkoj gdje je prosjek iseljenja 30,8 godina, u Bugarskoj i Španjolskoj iznosi 30,3 godine, u Malti 30,1 i u Italiji 30 godina.

Suprotno tome, mladi u Finskoj kuću napuštaju s 21,3 godine, u Švedskoj s 21,4, u Danskoj s 21,7 i u Estoniji s 22,7 godine. Pri dnu ljestvice nalaze se i Njemačka, Francuska i Austrija, gdje mladi odlaze od roditelja u dobi od 23 do 25.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA