LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurnost na internetu

CARNET-ov Nacionalni CERT utvrdio curenje podataka više od 47 000 korisničkih računa

Više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr nalazi se u bazi hakerskog foruma s više od 20 tisuća lozinki dostupnih u tekstualnom obliku.

Više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr nalazi se u bazi hakerskog foruma s više od 20 tisuća lozinki dostupnih u tekstualnom obliku.

CARNET-ov Nacionalni CERT analizom je utvrdio kako je u bazi jednog hakerskog foruma više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24 000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

Curenje podataka više od 23 000 baza jedno je od najvećih curenja podataka, a vjerojatno je bila riječ o privatnom hakerskom forumu Cit0Day.in, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa, stoji u CARNET-ovu priopćenju. Kolekcija je ranije bila dostupna samo pretplatnicima ranije spomenute usluge, no zatim je postala javna i svima dostupna za preuzimanje na nekoliko sati, što je bilo dovoljno da se krene dijeliti Telegramovim i Discordovim kanalima.
– Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputama Nacionalnog CERT-a. Tijekom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun.
I vi možete provjeriti napade na svoje korisničke račune putem usluge Have I Been Pwned na sljedećoj poveznici. Na CERT-ovoj stranici možete pronaći nekoliko brošura za sigurnije korištenje interneta, Facebooka, za sigurnije poslovanje na internetu i slično.
FOTO: UNSPLASH