LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Zašto je dobro plakati?

Prema dostupnim istraživanjima, žene plaču više nego muškarci, ali u suzama nema srama. Plakanje je prirodan odgovor na niz emocija i ima jako koristan utjecaj na organizam.

Prema dostupnim istraživanjima, žene plaču više nego muškarci, ali u suzama nema srama. Plakanje je prirodan odgovor na niz emocija i ima jako koristan utjecaj na organizam.

Iako se plakanje često tumači kao znak slabosti, ono je zapravo ponašanje koje je jedinstveno za ljude i može se smatrati korakom naprijed u evoluciji, to jest ono je posljedica dublje povezanosti s tugom i žalosti. Dakle, plakanje je prirodan odgovor na niz emocija koje uključuju tugu, radost i frustraciju. Plač ima nekoliko ključnih koristi za ljudski organizam, a mi ih donosimo u nastavku.

 

Ima umirujući učinak


Plakanje može pomoći u regulaciji vlastitih emocija, kao i u smirivanju i umanjivanju tuge. Studija provedena 2014. godine pokazala je da plakanje može imati izravan, smirujući učinak na ljude jer aktivira parasimpatički živčani sustav koji je zadužen za opuštanje.

 

Podrška


Plakanje može pomoći pri dobivanju podrške od okoline jer je povezano s okupljanjem ljudi oko osobe koja plače.

 

Pomaže pri ublažavanju boli


Osim što plakanjem umirujemo sami sebe, suze oslobađaju oksitocin i endorfine koji ljudima pomažu da se osjećaju dobro, a mogu ublažiti i fizičku i emocionalnu bol. Tako plakanje može pomoći u smanjenju boli i pojačavanju osjećaja blagostanja.

 

Poboljšava raspoloženje


Osim što ublažavaju bol, oksitocin i endorfini mogu pomoći u popravljanju raspoloženja.

 

Otpušta toksine i ublažava stres


Kada je plakanje odgovor na stres, suze sadrže brojne hormone stresa i druge kemikalije. Istraživači vjeruju da bi plakanje smanjuje razinu tih hormona u tijelu.

 

Pomaže pri spavanju


Studija provedena 2015. godine pokazala je da plakanje može pomoći bebama prilikom boljeg spavanja. Kada je riječ o odraslima, potrebna su dodatna istraživanja. Međutim, ako u obzir uzmemo da plakanje ima umirujući učinak te popravlja raspoloženje i ublažava bol, moguće je da će pomoći osobi da lakše zaspi.

 

Ubija bakterije


Plakanje pomaže prilikom ubijanju bakterija i održavanju očiju čistima jer suze sadrže tekućinu koja se naziva lizozim.

 

Poboljšava vid


Bazalne suze koje se ispuštaju svaki puta kada osoba trepne pomažu oči održavati vlažnima i sprječavaju isušivanje sluznice.

FOTO: PIXABY