LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kvalitetan odnos sa samim sobom

Pet načina kako steći pozitivnu sliku o sebi

Odnos koji je često vrlo teško kvalitetno održavati, odnos je sa samim sobom. Stoga vam donosimo pet savjeta pomoću kojih više nećete imati negativnu sliku o sebi.

Odnos koji je često vrlo teško kvalitetno održavati, odnos je sa samim sobom. Stoga vam donosimo pet savjeta pomoću kojih više nećete imati negativnu sliku o sebi.

Najvažniji odnos u životu svakako je odnos sa samim sobom. Vi ste jedina osoba koju trpite svaki dan i koju imate cijeli život te je stoga izuzetno važno naučiti tretirati svoje ja s najvećom mogućom brigom i pružiti mu najveću moguću ljubav. Svi ostali odnosi u životu refleksija su tog jedinstvenog, najvažnijeg odnosa. Zato, da biste imali zdrav odnos s drugima, morate imati zdrav odnos sa sobom, a ovih pet savjeta koje donosi Lifehack, najbitniji su koraci za uspostavu takvog odnosa.

1. Vježbajte ljubav prema sebi

Iznimno je važno prihvatiti sebe osobom kakva jeste, uživati u vlastitom društvu, vjerovati si i voljeti se. Nitko drugi ne može vas uvjeriti da ste dobra, lijepa i pametna osoba osim vas samih, drugi ne mogu uživati u vašem društvu ako se sami bojite da niste simpatična osoba. Stoga je prvo i najvažnije pravilo vježbati ljubav, jednostavno njegovati ono što volite. Ako je to jedna šalica kave dnevno, zašto ne? Sat vremena omiljene serije ili vježbanja uvijek je dobro došlo.

FOTO: Facebook

2. Ostavite vremena za sebe

Danas, kada je sve užurbano i uvijek nedostaje vremena, potrebnije je nego ikada pronaći vremena za sebe. U vremenu kada se fokusiramo na sve „važno“ u životu, i zaboravljamo na trenutke opuštanja. Sada je vrijeme da se ti trenutci vrate.

FOTO: Imgur

3. Smanjite samokritičnost

Sjetite se samo svog onog vremena koje ste potrošili razmišljajući jeste li se u nekom trenutku ponijeli pravedno, jeste li postupili ispravno, jeste li možda rekli ili napravili nešto krivo. Sve to vrijeme moglo se pametnije iskoristiti. Grizodušje ne koristi ni situaciji koja je prošla, a ni vašem psihičkom zdravlju. Što je bilo, bilo je. S time je gotovo, vrijeme se ne može vratiti. Stalan stav da ste u krivu samo gomila negativne emocije. Vrijeme je da bacite takav stav u smeće. Od sada je vaše mišljenje ispravno i jedino točno, bez obzira na to što drugi imaju možda drugačije.

FOTO: Flickr

4. Pripazite na svoje zdravlje

Fizičko zdravlje gotovo je jednako važno kao i psihičko. Stoga je briga o tijelu još jedan must do. Redovito vježbanje važno je za izbacivanje negativne energije, a voće i povrće zadržava osjećaj svježine u tijelu. Hidratacija je također iznimno važna, s obzirom na to da je 70 posto našeg tijela voda, ne želimo da je bude išta manje. Stres i samokritičnosti često utječu na motivaciju, koje tada nedostaje. No uz upornost i pravu dozu motivirajućih poruka, zdrav život nije teško prakticirati. Ali ne zaboravite na cheat day, ne postoji ništa zdravije od povremenog kršenja rutine.

FOTO: Facebook

Češće se smijte

Smijeh liječi. Ovo nije samo fraza. Smijeh uistinu liječi. Čak i lažan smijeh može poboljšati dan. Položaj mišića lica prilikom osmjehivanja potiče rad serotonina, hormona sreće. Tako da i osmjeh i smijeh, čak i umjetni, djeluju umirujuće i antistresno. Znamo da jedan osmjeh može nekome uljepšati dan, a taj netko možete biti i vi sami. Stoga, smijte se više, uljepšajte dan i sebi i drugima.

FOTO: Giphy
FOTO: FLICKR