LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ORALNA HIGIJENA

Perete li zube prije ili poslije doručka? Ovo je pravilan redoslijed

Tijekom spavanja u ustima se nakupljaju bakterije koje se zatim razmnožavaju, stoga se budite s lošim zadahom. Jutarnjim temeljitim pranjem zubi ujutro uklanjate te bakterije i stavljate zaštitni sloj na caklinu.

Tijekom spavanja u ustima se nakupljaju bakterije koje se zatim razmnožavaju, stoga se budite s lošim zadahom. Jutarnjim temeljitim pranjem zubi ujutro uklanjate te bakterije i stavljate zaštitni sloj na caklinu.

Kada bismo vam rekli da se vode rasprava oko toga treba li zube prati prije ili poslije doručka, možda nam ne bite vjerovali. Međutim, to zbilja jest tako. Jedna skupina ljudi kaže da je idealan trenutak poslije, a ona druga pak prije doručka.

Vjerojatno i vi imate svoje vrijeme, a za većinu se pranje zubi svaki dan u isto vrijeme čini kao odličan način za uspostavljanje navike. Naravno, pranju zubi ujutro dodaju i pranje navečer te tako ustale pravi mali raspored kada je riječ o oralnoj higijeni.

U ovoj raspravi treba li prati zube prije ili nakon doručka, ipak gube oni drugi.

Stručnjaci tvrde da pranje zubi prije doručka najviše jača zubnu caklinu i poboljšava općenitu higijenu. Unatoč tome što malo tko želi okus paste za zube uz doručak, možda bi bilo najbolje da ipak ustalite ovu naviku jer se pokazuje najboljom, piše Boldsky.
 
Tijekom spavanja u ustima se nakupljaju bakterije koje se zatim razmnožavaju, stoga se budite s lošim zadahom. Jutarnjim temeljitim pranjem zubi ujutro uklanjate te bakterije i stavljate zaštitni sloj na caklinu, što na koncu služi i kao obrambeni mehanizam protiv kiseline.

Jedna od preporuka stručnjaka je i da kada konzumirate nešto s kiselinom, poput kave ili citrusnih napitaka, trebali biste odgoditi pranje zubiju barem trideset minuta do sat vremena nakon takvog obroka.

Pranje zubiju prije doručka pomaže i u stimulaciji produkcije sline koja se povećava već pet minuta nakon što pranje završite. Bilo kako bilo, tajna je sada otkrivena, a ako želite maksimalno zaštiti svoje zube, perite ih prije doručka.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA