LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PREPORUKA IZ LONDONA

Ovo su namirnice koje zubari uvelike izbjegavaju, a možda bismo trebali i mi

Kako bismo na kraju dana očuvali lijep osmijeh, neke namirnice trebamo izbjegavati, a o kojim namirnicama je riječ otkriva kozmetički stomatolog i osnivač londonske klinike Bespoke Smile dr. Sam Jethwa.

Kako bismo na kraju dana očuvali lijep osmijeh, neke namirnice trebamo izbjegavati, a o kojim namirnicama je riječ otkriva kozmetički stomatolog i osnivač londonske klinike Bespoke Smile dr. Sam Jethwa.

Zubari nas neprestano upozoravaju da je šećer štetan za zube, ali čini se da nisu samo slatkiši problematični, već postoje i druga hrana koju zubari preporučuju izbjegavati.

Kako bismo na kraju dana očuvali lijep osmijeh, o kojim namirnicama je riječ otkriva kozmetički stomatolog i osnivač londonske klinike Bespoke Smile dr. Sam Jethwa.

Kako piše Ordinacija.hr, na tom popisu našli se kurkuma latte, hrskava hrana, masline, tvrdi bomboni i karamele.

Kurkuma latte

Posljednjih godina, kurkuma latte postala je popularan gastronomski trend među pobornicima zdrave prehrane. Međutim, britanski stomatolog nije oduševljen ovim napitkom iako je u Indiji poznat već stoljećima. Kurkuma se s drugim začinima kuha u malo vode dok ne postane pasta, a zatim se prelije biljnim mlijekom poput rižinog ili zobenog mlijeka. Iako kurkuma pruža organizmu energiju i ima brojne zdravstvene koristi, kombinacija s mlijekom nije najbolja za zube. Jarko žuti prah kurkume može ostaviti mrlje na zubima, a posebno je problematično ako već imate ljuskice na zubima. Kurkuma neće promijeniti boju ljuskica, ali može utjecati na boju ostalih zuba, što će ljuskice na koncu činiti vidljivijima.

Hrskava hrana

Hrskava hrana poput grickalica ili pečenog mesa bogatog zasićenim mastima nije loša samo za našu liniju, već i za zube. Na primjer, pečena svinjska kožica, zajedno s ostalom tvrdom i hrskavom hranom, čest je uzrok oštećenja zuba.

Okrhnuti ili napuknuti zubi vrlo su česta pojava, a rizik od karijesa povećava se s godinama. Čak 80 posto ljudi starijih od 40 godina ima ovaj problem. Također, važno je napomenuti da osoba ni ne primijeti oštećenje zuba dok ne postanu preosjetljivi na toplinu ili hladnoću, a upravo hrskava hrana poput kokica često je krivac za ove probleme.

Masline

Masline su zdravi zalogaj bogat antioksidansima i vitaminom E, ali mogu biti opasne zbog svoje koštice. Ako zagrizete košticu, može doći do oštećenja zuba, a čak ni zubari često ne primijete ta mala oštećenja. Dr. Jethwa ističe kako ova tema nije obuhvaćena osnovnim obrazovanjem stomatologa, pa je sam osnovao akademiju u kojoj budući stomatolozi uče o ovakvim stvarima. Kako starimo, naši zubi postaju krhkiji, stoga trebamo biti oprezni ne samo s maslinama, već i s drugim koštunjavim voćem poput trešanja, breskvi ili datulja, upozorava dr. Jethwa.

Tvrdi bomboni

Tvrdi bomboni noćna su mora za zube i zubare jer su tvrdi poput kamena i puni šećera. Mogu uzrokovati karijes, okrhnuti zub ili ga čak oštetiti. Činjenica je da se takvi slatkiši i lizalice dugo zadržavaju u ustima što znači da ste svakim njihovim konzumiranjem bliže karijesu.

Karamele

Klasika među slatkišima, karamela je opasna za plombe jer šećer pogoduje karijesu. Dr. Jethwa također kritizira njihovu ljepljivost zbog koje dulje vrijeme ostaju na zubima i mogu oštetiti zubne navlake, bravice, krunice itd. Stoga je najbolje izbjegavati ih.
FOTO: UNSPLASH