LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Okej, tko su to vegani?

Otkrivamo tajne koje se kriju pod pojmom veganstva

Ljude koji ne jedu nikakve proizvode životinjskog podrijetla često gledamo s čuđenjem, ali isto tako često ne razumijemo što ustvari znači biti vegan, koliko je to izazovno i koje se opasnosti kriju iza nedovoljno znanja o prehrani. Iako nas razvijene države prestižu, sve je više veganskih proizvoda i na našem tržištu.

Ljude koji ne jedu nikakve proizvode životinjskog podrijetla često gledamo s čuđenjem, ali isto tako često ne razumijemo što ustvari znači biti vegan, koliko je to izazovno i koje se opasnosti kriju iza nedovoljno znanja o prehrani. Iako nas razvijene države prestižu, sve je više veganskih proizvoda i na našem tržištu.

Veganstvo je posljednjih godina postalo trend. Kao odgovor na povećanu potražnju, Ben&Jerry's predstavio je svoju liniju veganskih sladoleda, Baileys je proizveo liker od bademovog mlijeka, McDonald's je počeo s prodajom veganskih burgera, a Pizza Hut tijekom osam tjedana servirat će pizzu s veganskim sirom. Ok, ali tko su zapravo vegani i trebate li se i vi upustiti u njihovu avanturu?

Vegani su osobe koje ne konzumiraju nikakvu hranu životinjskog podrijetla, od mesa i mlijeka pa sve do meda, a najčešće izbjegavaju i proizvode od kože te kozmetiku testiranu na životinjama. Kao što možete pretpostaviti, voditi takav način života nije nimalo lako. Domaća hrvatska kuhinja temelji se na proizvodima životinjskog podrijetla. Kada se organiziraju zabave, osim pića, prioritet je nabaviti dovoljnu količinu mesa. Slanina, kulen, pršut, sir, čvarci, kobasica, šnicle… – treba li dalje nabrajati? Meso je nekoć bilo odraz moći i luksuza, a sada je svima dostupno. Pojam veganstvo prvi je put spomenut 1944. godine, ali dobar odnos prema životinjama predlagao je još Pitagora 500 godina prije Krista. Prehrambena industrija sve se brže prilagođava potrebama nove vrste potrošača tako da je veliki broj proizvoda koji u izvornoj recepturi sadrže sirovine životinjskog podrijetla prilagođen veganima.

FOTO: Pixabay

„Food Film Festival Zagreb”: spoj gastronomije i kinematografije


Kada vam netko prizna da je vegan, vjerojatno vam prvo na pamet padne popis hrane koju oni ne jedu, poput sladoleda, pizze, kolača. Popis više nije tako strašan i smanjuje se iz godine u godinu. U Hrvatskoj situacija još uvijek nije tako lijepa kao u razvijenijim zemljama, poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva pa se hrvatski vegani snalaze kako znaju i nerijetko su isfrustrirani. Najjednostavnije je biti vegan ako živite u većim gradovima u kojima ima restorana i trgovina u kojima se prodaje isključivo veganska hrana, ali se i ponuda u supermarketima poboljšava. Međutim, ovi su dućani dosta skupi, a menza zasigurno nije veganima omiljeno mjesto. Ipak, postoje veganski studenti koji uspijevaju ostati vjerni svojoj odluci. Ključ je u ustrajnosti, maštovitosti i čitanju deklaracija na proizvodima. Jeste i znali da su Oreo keksi i Bajadera veganski proizvodi? Internet je pun ideja za veganska jela. Pinterest ima lijepu kolekciju recepata, a i Youtube obiluje videoreceptima.

Mnogo je razloga zašto se ljudi odluče okrenuti prehrani baziranoj na hrani biljnog podrijetla. Neki su ljubitelji životinja i na taj se način bore protiv njihovog mučenja. Neki veganstvo koriste kao sredstvo za brigu o svome zdravlju ili pak okolišu. U određenim dijelovima svijeta izbjegavanje jedenja životinja dio je religije, a sve je više onih koji se upuštaju u tu avanturu zbog njezine popularnosti na društvenim mrežama i među utjecajnim ljudima. Veganima se smatraju Jenifer Lopez, Miley Cyrus, Ariana Grande, Liam Hemsworth i mnogi drugi celebrityji.

Mladi studenti gastronomije osvajaju Pariz s veganskim Tonka Jajetom


Lijepo to sve zvuči, ali nemojte ni pomišljati da je moguće preko noći postati vegan, bez imalo znanja o hrani i njezinim gradivnim komponentama. Naime, ljudi s ovakvim tipom ishrane podložniji su manjku nekih nutrijenata poput proteina, željeza, kalcija te vitamina D i B12. Potrebe za vitaminom B12 ne mogu se zadovoljiti veganskom prehranom jer hrana biljnog podrijetla ne sadrži B12. Zato je potrebno posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom o vrsti suplemenata koje koristiti. Ostale nutrijente moguće je unijeti u dovoljnim količinama dok god razmišljate o onome što jedete u okviru cijeloga dana. Dobar su izvor proteina mahunarke, žitarice i orašasti plodovi. Najčešći je izvor proteina koji vegani konzumiraju kao zamjenu za meso soja, a poželjno je kombinirati mahunarke sa žitaricama, primjerice slanutak i rižu, kako bi sve aminokiseline bile zastupljene u istom obroku. Izvor željeza jesu integralne žitarice, tofu i zeleno lisnato povrće, a ima ga i u sušenom voću. Bijeli je grah zajedno s brokulom dobar izvor kalcija, a vitamin D najčešće se nalazi u obogaćenim biljnim zamjenama za mlijeko. Veganima se posebno preporučuje da s vremena na vrijeme utipkaju sve što su pojeli u danu u aplikaciju poput Cronometera i provjere nutritivni profil dana.

FOTO: Instagram

Britansko sveučilište želi 100% veganske menije, kakva je situacija u hrvatskim menzama?


Nemojte se dati zavarati. Veganska prehrana može biti itekako nezdrava. Puno je slatkiša i praznih kalorija koje su dozvoljene u veganskoj prehrani. Važno je paziti da je prehrana raznolika i uravnotežena, a ne da se dnevni meni sastoji samo od kruha s maslacem od kikirikija. Veganska prehrana definitivno ima puno pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, naš planet i životinje, ali nije jedini put za vođenje zdravog način života. Razmatranje vlastite prehrane i uvrštavanje više biljnih proizvoda na meni može također imati dobar učinak. Ništa nije crno-bijelo pa tako ni prehrana.

FOTO: PIXABAY