Kuhajte sa Studentskim: zdrava grickalica od slanutka idealna za ispitne rokove
U razdoblju ispitnih rokova nemamo previše vremena za tjelovježbu, a stres nerijetko pokušavamo smanjiti grickanjem uz učenje. Donosimo vam recept za grickalicu od slanutka uz koju ćete smanjiti unos nezdrave hrane.
U razdoblju ispitnih rokova nemamo previše vremena za tjelovježbu, a stres nerijetko pokušavamo smanjiti grickanjem uz učenje. Donosimo vam recept za grickalicu od slanutka uz koju ćete smanjiti unos nezdrave hrane.
Slanutak je važan izvor bjelančevina i proteina, održava čvrstoću i zdravlje kostiju, kao i normalnu razinu krvnog tlaka te potiče optimalan rad štitne žlijezde. Zrnate bobice slanutka iznimno su ljekovite, a mogu se pripremiti na razne načine, za predjelo, juhu, glavno jelo ili prilog. U ovom slučaju, pripremamo ga kao grickalicu.
Od sastojaka su vam potrebne 2 limenke slanutka i 2 žlice maslinovog ulja te još neki dodaci, ovisno o tome čime grickalicu želite posipati – prijedloge donosimo u nastavku.
- 1 žličica slatke mljevene crvene paprike
- 1/2 žličice češnjaka u granulama
- 1/2 žličice soli
- malo papra.
2. prijedlog za posipanje:
- 1/2 žličice dimljene paprike
- 1/2 žličice crnog papra
- 1 žličica čilija
- 1 žličica kumina
- 3/4 žličice soli.
3. prijedlog za posipanje:
- 1/4 žličice crnog papra
- 1/4 žličice kajenskog papra
- 1/2 žličice soli.
Priprema:
Slanutak isperite, ocijedite i osušite pomoću krpe ili nekog papira koji upija vodu. Na lim za pečenje stavite papir i rasporedite slanutak te ga pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, odnosno dok ne postane hrskav. Nakon što se ispeče, stavite ga u posudu, dodajte maslinovo i ulje i promiješajte te zatim pripremite smjesu začina za posipanje. Slanutak pospite začinom, promiješajte ga, a zatim uživajte!