LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Kako se izboriti s anksioznošću uzrokovanom koronavirusom? Imamo prijedloge

Hvata li vas anksioznost kada čujete novosti o koronavirusu? Donosimo nekoliko prijedloga kako si pomoći.

Hvata li vas anksioznost kada čujete novosti o koronavirusu? Donosimo nekoliko prijedloga kako si pomoći.

U vremenu kada informacije putuju ekstremnom brzinom teško ih je izbjeći – čak i ako ne pratimo što se trenutno događa s koronavirusom, priča o epidemiološkim mjerama nije i neće nas zaobići. Moramo dobro paziti da ne zaboravimo ponijeti zaštitne maske kada izlazimo, hoćemo li jedni drugima pružiti ruku ili ne, ne smijemo dirati rukama lice kada smo vani i sl.

Stoga ni ne čudi činjenica kako sve te novine i pravila za ponašanje tijekom pandemije utječu na nas. Tako je u SAD-u, prema posljednjim izvješćima o mentalnom zdravlju koje navodi Lifehack.org, utvrđeno kako se nacionalna stopa anksioznosti utrostručila, a stopa depresije čak učetverostručila u odnosu na prošlu godinu. Iz navedenih razloga u nastavku donosimo nekoliko prijedloga pomoću kojih na svakodnevnoj razini možete smanjiti anksioznost koja proizlazi iz takozvanog novog normalnog.

Promijenite pristup!

Sa svime što nam se događa potrebno se suočiti. Nužno je biti svjestan trenutne situacije, osjećaja koje ona proizvodi u nama i činjenice da ipak nije sve izvan naše kontrole. Ništa nećemo postići razmišljajući o onom što je izvan naše moći. Umjesto toga, valja se usmjeriti na ostvarivanje ciljeva koje su trenutno izvedivi, raditi na sebi i u konačnici maksimalno iskoristiti dano vrijeme jer jedino tako možemo izaći iz ove pandemije bolji, jači i snalažljiviji nego kada nas je ista zatekla.

Ojačajte povezanost s bliskim ljudima!

U jeku karantene mnogi su se žalili na svoje obitelji i ukućane. Imamo tendenciju bacati pod tepih i velike i male stvari koje nas smetaju u odnosima s drugima, pa stoga i ne čudi da u ovakvim vremenima one dolaze do izražaja. Treba raditi i rješavati probleme onda kada se oni pojave. Time se rješavamo anksioznosti, ali i jačamo odnos s bliskim ljudima. Stabilna komunikacija i druženje s prijateljima samo je dodatni plus koji uvelike olakšava stres korona svakodnevice.

Osigurajte i utvrdite samopoštovanje!

Najveći problem za motiviranost i produktivnost tijekom nesigurnih vremena jest činjenica da se bojimo. Teško se odlučujemo na mnoge stvari i konstantno smo u iščekivanju lošega. Međutim, pripremanje plana kako ćemo vrijeme provoditi nakon pandemije i tijekom pandemije, može nam donijeti novo samopouzdanje i volju. Mi smo sami kreatori vlastitoga vremena i života, a sve zapravo ovisi o našem stavu. Svatko od nas sposoban je učiniti čuda i donijeti najbolje odluke baš u najgorim uvjetima.

FOTO: PIXABAY