LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravstveni izazovi

Jeste li i vi u 60 posto osoba koje nisu svjesni potencijalnog zdravstvenog problema?

Kardiovaskularne bolesti i bolesti štitnjače postale su sve učestalije među mlađom populacijom – njihov uzrok često budu stres, loša prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti i drugo.

Kardiovaskularne bolesti i bolesti štitnjače postale su sve učestalije među mlađom populacijom – njihov uzrok često budu stres, loša prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti i drugo.

U današnjem užurbanom načinu života, gdje brzina često diktira našu svakodnevicu, često zaboravljamo na najvažniju stvar - brigu o vlastitom zdravlju. Kardiovaskularne bolesti i bolesti štitnjače postale su sve učestalije među mlađom populacijom, postavljajući ozbiljne izazove pred naše fizičko i mentalno blagostanje. Stres, loša prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti i drugi faktori rizika sve više doprinose ovim zdravstvenim problemima koji se nepravedno često zapostavljaju.
 

Kardiovaskularne bolesti


Kardiovaskularne bolesti ili skraćeno KVB obuhvaćaju širok spektar stanja koja utječu na srce i krvne žile. Kardiovaskularne bolesti su često povezane s prehranom i nedostatkom tjelesne aktivnosti. Loše prehrambene navike i nedovoljna fizička aktivnost mogu povećati rizik od razvoja različitih kardiovaskularnih bolesti i njihovih komplikacija. Sve to može uzrokovati razne bolesti poput koronarne arterijske bolesti, visokog krvnog tlaka, srčanih aritmija i srčanih zatajenja. Sve ove bolesti mogu imati ozbiljan utjecaj na srce i krvni sustav, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara i drugih komplikacija.

Prevencija je ključna u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i kontrola razine kolesterola i krvnog tlaka mogu značajno smanjiti rizik od ovih bolesti. Rano prepoznavanje simptoma i redoviti pregledi također su ključni za očuvanje zdravlja srca. Jedna zanimljivost - Ako doživite starost od 70 godina, Vaše će srce tijekom života kucati dva i pol bilijuna puta.

Bolesti srca i krvnih žila nisu jedine koje zahvaćaju mlađe. Svaka četvrta osoba danas ima i problema sa štitnjačom. Što je točno štitnjača? Kad bi pojednostavili stvari štitnjaču bi opisali kao malu žlijezdu smještenu u vratu koja igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma. Znate li zašto se uz štitnjaču povezuje simbol leptira? Štitnjača je žlijezda koja se nalazi u vratu, ispod Adamove jabučice, i ima oblik koji podsjeća na leptira. Štitnjača se sastoji od dva režnja povezana tankim tkivom, što stvara sličnost s krilima leptira. Štitnjača igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i rastućem osjećaju promjene kod osoba koje prolaze kroz liječenje štitnjačnih poremećaja.
 

Bolesti štitnjače


Bolesti štitnjače uključuju stanja poput hipotireoze (smanjene funkcije štitnjače) i hipertireoze (povećane funkcije štitnjače). Ove bolesti mogu uzrokovati različite simptome, uključujući promjene u tjelesnoj težini, umor, promjene u raspoloženju i problema s koncentracijom. Stres, posebno, ima značajan utjecaj na štitnjaču. Brz tempo života često nas stavlja pod konstantan pritisak, što može potaknuti poremećaje u funkciji štitnjače. Zbog toga postaje još važnije da razumijemo ovu vitalnu žlijezdu i naučimo kako je zaštititi u uvjetima modernog načina života.

Rano prepoznavanje i liječenje bolesti štitnjače su ključni kako bi se izbjegle ozbiljne komplikacije. Liječnik može propisati lijekove koji će pomoći u normalizaciji funkcije štitnjače ili preporučiti druge terapijske opcije, ovisno o dijagnozi. Zanimljivost koja prati bolest štitnjače je da 60% osoba koje imaju problem sa štitnjačom toga nisu uopće svjesne. Uočite problem i reagirajte na vrijeme.
 

Doživjeti stotu


Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava svojim se radom specijalizira za provođenje brojnih projekata usmjerenih na uključivanje ranjivih skupina u zajednicu, a među brojnim aktivnostima koje provodi su i aktivnosti koje služe za poticanje, promocije i obrazovanje o zdravlju i zdravim navikama. Jedan od projekata koji je snažno odjeknuo zajednicom je i projekt Doživjeti stotu. Upravo projekt Doživjeti stotu je usmjeren na podizanje svijesti, promicanje zdravih navika te povećanje znanja o važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti štitnjače i kardiovaskularnih bolesti.

Postanite i vi dio ove važne inicijative i zajedno s nama zakoračimo prema zdravijoj budućnosti. Ako ste zainteresirani očuvati svoje zdravlje javite nam se na: info@crok.hr ili na broj telefona 01/6684 886.
FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA