LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vježbanje je IN

Je li izgled glavni razlog odlaska u teretanu?

Odlazak u teretanu već je neko vrijeme IN, a tome svjedoči otvaranje brojnih teretana. Mnogima je cilj ovakvog vježbanja dobar izgled, a što ih još motivira otkrivaju nam studenti i treneri.

Odlazak u teretanu već je neko vrijeme IN, a tome svjedoči otvaranje brojnih teretana. Mnogima je cilj ovakvog vježbanja dobar izgled, a što ih još motivira otkrivaju nam studenti i treneri.

Vježbanje je in serija je članaka kojom u travnju želimo probuditi interes za zdravim životom. Iako ga na Instagramu i drugim društvenim mrežama ne manjka, od viška glava ne boli. Probajte se pokrenuti i bez obzira na brojne obaveze na fakultetu, ne zaboravite svoje tijelo koje treba brigu.

Odlazak u teretanu posljednje je vrijeme IN, čemu svjedoči porast njihova broja. Riječ je o globalnom trendu koji je u SAD-u započeo još krajem prošlog stoljeća odakle se proširio i na ostatak svijeta, a kod nas je prisutan zadnjih 10 godina.

Za većinu mlađe populacije primarni cilj odlaska u teretanu jest upravo izgled, zbog čega treneri najviše posla imaju pred početak ljeta, objašnjava nam osobni trener Andro Fabijanić. Osobni trener i pokretač edukativne platforme Different Mikro Logožar prati situaciju u teretanama pa kaže kako najveća gužva bude od prvog mjeseca, pa do kraja petog, kada se sve smiri. Kaže kako ljudi treniraju za ljeto i onda se smire, prejedaju sve do Božića, pa ponovno kreću u novi ciklus od prvog mjeseca.

Na prvom mjestu izgled i zdravlje.

Student Toni Rakitić krenuo je, kaže nam, zbog poboljšanja izgleda, a na prestanak ni ne pomišlja.

– Zapravo sam krenuo radi mršavljenja. Zadnje 2 godine sam se dosta udebljao, pa iz tog razloga sam krenuo, ali kako vrijeme bude išlo, ja ću nastaviti čisto zbog zdravlja i održavanja forme.

Mirko Logožar svega se nagleda u teretani, od onih koji trče po traci i spravama bez plana, pa do onih koji znaju što žele. Ističe kako se njemu najviše klijenata javlja ipak zbog zdravlja.

– Većinom mi klijenti dolaze zbog zdravlja, već imaju neku vrstu disbalansa ili ograničenja koje treba ispraviti, a izgled onda dolazi kao posljedica treninga. Mislim da bi tako i trebalo biti, trenirati zbog zdravlja, da normalno možemo izvesti pokrete koje često izvodimo u svakodnevici kao što su podizanje tereta s poda, čučanj, podizanje tereta iznad glave, razna veslanja, a izgled će doći kao popratna stvar.

Za neke je studente teretana mjesto relaksacije.

Studentica logopedije Valentina Ergović otkrila je kako joj teretana pomaže u smirivanju – kada je ljuta ili kad ima naporan dan ispuca se na treningu i odmah joj se raspoloženje popravi.

– Treniranje je bilo potaknuto izgledom, međutim shvatila sam kako je to odličan način rješavanja stresa. Isto tako kao veliku prednost izdvojila bih zdravlje, budući da primjećujem kako se osjećam puno bolje, energičnije te odmornije, čak i uz višesatna predavanja i vježbe.

Manuela Vuković, studentica Muzičke akademije u Zagrebu, u teretanu ide već 8 mjeseci i postigla je željene rezultate. Vođena željom poboljšanja izgleda, otkrila je kako teretana ima moć izbacivanja negativnosti iz samoga sebe.

– Krenula sam u teretanu jer sam bila jako mršava i nisam mogla dobiti na kilaži, a drugi razlog je taj da imam anksiozno-depresivni poremećaj i teretana mi tu itekako pomaže u smislu da se ispušem i izbacim negativnost iz sebe. Smatram da dosta studenata vježba, barem sudeći po onome što ja vidim u teretani i smatram da je teretana odlično mjesto za početi vježbati, nebitno jeste li početnik i jeste li se ikad prije bavili sportom.

Da se iz znatiželje može zaljubiti u teretanu pravi je primjer Morena s Geološkog inženjerstva. Na nagovor sestre odlučila je isprobati kako to izgleda u teretani i oduševila se.

– Idem u teretanu zadnja 2 mjeseca i super se osjećam. Inače ništa nisam radila za tih 2 h vremena pa sad barem ne osjećam grižnju savjesti. Zbog terena s faksa mi također dobro dođe da se malo ojačam, ali pravi razlog je isključivo znatiželja. Nisam odustala jer je 5 minuta od mog stana pa mi nije problem otići.

Iako je izgled nerijetko na prvom mjestu, sve više studenata svjesno je kako im je zdravlje važno. Uz vježbanje u teretani brinu i da se osjećaju bolje i opuštenije. 

FOTO: PIXABAY