Hranom protiv slabljenja vida
Makularna degeneracija proces je oštećivanja žute pjege u oku te razlog slabljenja oštrine vida u sredini vidnog polja. Iako se najčešće javlja u starijoj dobi, današnji mladi izloženi su puno većem broju rizičnih faktora nego što su to bile naše bake i djedovi. Neke namirnice pokazale su se korisnima u sprječavanju degeneracije makule i dugoročnijem očuvanju vida.
Makularna degeneracija proces je oštećivanja žute pjege u oku te razlog slabljenja oštrine vida u sredini vidnog polja. Iako se najčešće javlja u starijoj dobi, današnji mladi izloženi su puno većem broju rizičnih faktora nego što su to bile naše bake i djedovi. Neke namirnice pokazale su se korisnima u sprječavanju degeneracije makule i dugoročnijem očuvanju vida.
Oči nam omogućuju ostvarivanje jednog od pet dragocjenih osjetila, a možda i najdragocjenijeg – zbog njih vidimo svijet oko sebe i doživljavamo ga u različitim bojama i oblicima. Međutim, neprestano ih koristimo i neizbježno trošimo njihovu sposobnost dostavljanja jasne i bistre slike u naš mozak. Studiranje je osobito povoljno razdoblje za razvijanje potrebe za dioptrijskim naočalama ili lećama zbog proučavanja velike količine sitno tiskane literature, ali i provođenja dužeg vremena za računalima i mobitelima. Uz to, mogli bismo reći da trošimo vid za stare dane.
Makularna degeneracija najčešći je uzrok slabljenja vida u starijoj dobi. Srećom, mnoge namirnice pokazale su potencijal sprječavanja te neželjene promjene. Iako se starost trenutačno čini dalekom, uvrstite neke od ovih namirnica u svoj jelovnik, ako one već nisu dio vaše svakodnevne prehrane, kako biste se dodatno pobrinuli za zdravlje očiju.
1. Mrkva
FOTO: Unsplash
Kada smo bili mali, odrasli su nas uvjeravali u posebnu moć mrkvice iz juhe. Neke su uspjeli uvjeriti, dok druge nisu. Onima koji pripadaju drugoj skupini, mi ćemo pokušati objasniti važnost mrkve, bila ona u juhi ili u sklopu nekog drugog jela. Uz drugo narančasto voće i povrće, osobito slatki krumpir i bundevu, mrkva sadržava najveće količine beta-karotena, pigmenta koji je široko rasprostranjen u biljnom carstvu. Iz beta-karotena u organizmu se stvara vitamin A, gradivna jedinica štapića i čunjića koji u oku hvataju svjetlost i omogućuju stvaranje slike. Osim toga, karotenoidi su antioksidansi te smanjivanjem oksidacijskog stresa, koji želimo ublažiti, smanjuju rizik od problema s vidom.
2. Naranče
FOTO: Unsplash
Iako se većina istraživanja bazirala na pozitivnim učincima vitamina A, C i E te karotenoida u hrani, najnovije istraživanje ukazuje na važnost prisutnosti flavonoida u prehrani kao zaštitnih komponenti u razvoju makularne degeneracije. Flavonoidi su kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama, nemaju nikakvu energetsku vrijednost, ali pomažu u održavanju zdravlja. Unosom bilo kojega voća ili povrća nećete pogriješiti, ali hesperitin iz naranče pokazao je izrazito povoljan učinak. Jednostavnije rečeno, ispitanici koji su konzumirali barem jednu naranču dnevno imali su smanjen rizik od pojave makularne degeneracije 15 godina poslije. Osim toga, naranča obiluje vitaminom C koji kao antioksidans pomaže održavanju pravilnog vida.
3. Jaja
FOTO: Pixabay
Već je svima dobro poznato da je prilikom gubitka na tjelesnoj masi ili učestalog posjećivanja teretane uobičajeno izbjegavati žumanjke, odnosno bjelanjci su jedan od glavnih izvora proteina. Međutim, to možda i nije najbolja odluka. Izbacivanjem žumanjka eliminiramo neke važne sastojke iz prehrane, poput luteina i zeaksantina. Upravo su to spojevi koji se nalaze u makuli odnosno žutoj pjegi oka te sudjeluju u sprječavanju njezine degeneracije. Iako je količina jaja i dalje vrlo kontroverzna tema, smatra se da su tri jaja dnevno sigurna doza.
4. Zeleno lisnato povrće
FOTO: Unsplash
Počasno mjesto u svijetu pravilne prehrane definitivno pripada zelenom lisnatom povrću. Kelj, špinat, zelena salata i brojne druge jestive biljne vrste također obiluju ranije spomenutim luteinom i zeaksantinom. Kelj je ipak onaj koji sadrži najveće količine te već pola šalice kuhanog kelja zadovoljava poželjne količine tih zaštitnih spojeva.
5. Riba
FOTO: Unsplash
Uvijek hvaljena riba i u njoj prisutne omega-3 masne kiseline, osim povoljnog učinka na kardiovaskularno zdravlje, također su se pokazale važnima u zaštiti vida, i to djelujući upravo tako da sprječavaju oštećenje žilica u oku. Kada se govori o unosu omega-3 masnih kiselina, ponajprije se misli na unos masnije ribe, poput lososa, tune i sardina, i to dva puta tjedno. U ovim ljetnim mjesecima to ne bi trebalo predstavljati preveliki problem.