Brzi i zdravi načini pripreme i čuvanja hrane
Neovisno o tome studirate li ili radite, uvijek možete pojesti zdravi obrok. Zato saznajte koje sve namirnice i jela možete zamrznuti i olakšajte si život.
Neovisno o tome studirate li ili radite, uvijek možete pojesti zdravi obrok. Zato saznajte koje sve namirnice i jela možete zamrznuti i olakšajte si život.
Svi težimo zdravoj i uravnoteženoj prehrani, ali često zbog užurbanog načina života nemamo vremena kuhati. Najbolje je rješenje zamrzavanje hrane jer možete zamrznuti gotovo sve namirnice. Jedino pripazite na namirnice koje su bogate vodom i masnoćom jer nakon odmrzavanja gube svoju konzistenciju, okus i miris. Možete zamrznuti voće, povrće, meso, perad, ribu, svježu tjesteninu, tijesto, kolače koji ne sadrže kreme od jaja i slatko vrhnje te kuhanu hranu. Također, donosimo vam i nekoliko jednostavnih recepata koje možete brzo pripremiti.
Povrće
Povrće je odlično za zamrzavanje jer može stajati u hladnjaku deset mjeseci, stoga ljudi koji imaju svoj vrt često spreme povrće za zimu. Ako i nemate vrt, uvijek je dobro u hladnjaku imati nešto povrća jer će vam to skratiti vrijeme pripreme obroka.
Povrće se nareže na kockice ili manje komade i stavi u vrećice za zamrzavanje. Stoga, spremite grašak, mrkvu, tikvice, bundevu, paprike, mahune, špinat, poriluk, blitvu, peršin i ostalo željeno povrće koje možete uzeti kad god vam zatreba i brzo napraviti jelo. Mi vam preporučamo ovaj fini recept:
Zapečeni špinat sa sirom
Sastojci:
1 kg svježeg špinata
3 dl čaše toplog mlijeka
20 dg ribanog sira (vrsta po želji)
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
žličica soli, papar, muškatni orašćić
Priprema:
Staviti zamrznuti špinat u zakipjelu posoljenu vodu i ostaviti da se kuha par minuta. Zatim napraviti bešamel umak, tako da rastopite maslac i dodate brašno, mlijeko, sol i muškatni orašćić po želji. Bešamel kuhati uz stalno miješanje dok ne dobijete jednoličnu masu bez grudica. U posudu za pečenje staviti kuhani i ocijeđeni špinat, bešamel i sir. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći oko 20 minuta.
Voće
Kao i povrće, voće je također zahvalno za zamrzavanje, a rok trajanja mu je 12 mjeseci. Tako možete jesti željeno voće i kad nije sezona. Raznovrsno voće, kao što su jabuke, jagode, višnje, trešnje, šljive, borovnice, brusnice, maline, kupine i kruške, ogulite ili očistite od koštica te narežite na komadiće i u vrećicama za zamrzavanje spremite u hladnjak.
Također, ako volite smoothie, ovo je odličan način da ih brzo pripremite jer sve što trebate jest staviti voće u blender. Zato unaprijed složite željene kombinacije voća i uživajte u ovim odličnim i zdravim napitcima. Okušajte se i u drugim voćnim pripravcima, na primjer, možete napraviti jednostavnu i ukusnu savijaču:
Savijača od višanja sa grizom
Sastojci za 4 štrudle:
3 jaja
3 čašice čvrstog jogurta
2 čašice (od jogurta) šećera
2 čašice griza
1 čašica ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
450 g višanja
500 g tijesta za savijače
Priprema:
Zamutiti jaja, jogurt, šećer, griz, vanilin šećer, ulje i prašak za pecivo. Odmrznuti kore i rastvoriti ih, pa jednu koru premazati smjesom, zatim ju poklopiti drugom korom. Tako namazati i drugu i treću koru, te na namazanu treću koru poslagati ¼ pakiranja višanja, a potom ju zarolati. Postupak ponoviti još 3 puta, a preostalu količinu smjese preliti preko štrudli.
Kuhana jela
Zamrznuti možete i različita kuhana jela te na taj način pripremiti obroke za dane kada nemate vremena kuhati. Juhe i variva odlični su za zamrzavanje jer ih možete napraviti u većim količinama i tako dobiti obroke za nekoliko dana.
Također, možete zamrznuti sarmu, punjene paprike, lazanje, pizzu, rižu, peciva, kolače od dizanog, prhkog i lisnatog tijesta, knedle, sirove ili pečene savijače i štrudle, kruh i muffine. Jelo podijelite na manje porcije i spremite u aluminijske posudice u kojima ih poslije možete podgrijati u pećnici ili mikrovalnoj. U zamrznutom stanju kuhana jela mogu biti do tri mjeseca. Za hladnije dane odlično će vam doći lagana juha od tikvice i mrkve koju također možete unaprijed pripremiti:
Juha od tikvica i mrkve
Sastojci:
2 tikvice
1 glavica luka
2-3 žlice griza
1 veća mrkva
1 povrtna kocka za juhu
vegeta po ukusu
Priprema:
Tikvice očistiti od sjemenki i nasjeckati na veće komade. Na malo maslaca popržiti luk, tikvice i cijelu mrkvu te dodati malo vode i pirjati povrće desetak minuta. Zatim dodati griz, 1.5 l vode, povrtnu kocku i kuhati dok povrće ne omekša. Kada je povrće kuhano, izvaditi mrkvu, a tikvicu usitniti štapnim mikserom. Mrkvu izrezati na kolutiće i vratiti u juhu te dodati žlicu vegete po želji, a zatim još malo prokuhati.