LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava prehrana

9 jednostavnih načina kako jesti više povrća

Povrće se na različite načine može uklopiti u glavne obroke i međuobroke, čime se, osim što se obogaćuje jelo, unosi preporučeni dnevni unos potrebnih zdravstvenih blagodati u organizam. Donosimo, stoga, devet jednostavnih načina kako ga više jesti.

Povrće se na različite načine može uklopiti u glavne obroke i međuobroke, čime se, osim što se obogaćuje jelo, unosi preporučeni dnevni unos potrebnih zdravstvenih blagodati u organizam. Donosimo, stoga, devet jednostavnih načina kako ga više jesti.

Pravilna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos namirnica koje sadrže vitamine, minerale, vlakna i antioksidanse. Stručnjaci napominju kako je povrće iznimno važno u tom kontekstu, a rezultati većine istraživanja pokazuju da se ljudska prehrana većinom temelji na brzo pripremljenoj, visokokaloričnoj hrani koja obiluje masnoćama. 

Povrće se na različite načine može uklopiti u glavne obroke i međuobroke, čime se, osim što se obogaćuje jelo, unosi preporučeni dnevni unos potrebnih zdravstvenih blagodati u organizam. Donosimo, stoga, devet jednostavnih načina kako ga više jesti, koje je izdvojio Her Campus.

Smoothieji

Nutricionističke bombe poput smoothieja pružaju neke od najkorisnijih antioksidansa i vitamina. Čine jednostavan, ukusan, zdrav i nutritivno bogat obrok koji je gotov u manje od 5 minuta, a ne iziskuje ni previše sastojaka. Moguće ga je napraviti u blenderu od špinata, kelja, mrkve, celera, cikle ili drugog povrća i voća koje je svima pri ruci, uz malo bademovog mlijeka ili vode.

Smoothie; FOTO: Pixabay

Tjestenina od povrća


Tjestenina od tikvica sve češće se koristi umjesto uobičajene tjestenine. Tikvice su u usporedbi s drugim nutritivnim povrćem među onim s najmanje kalorija. Uz pomoć spiralizatora tjestenina se može napraviti i od batata ili cikle.


Tjestenina od tikvica; FOTO: Pixabay

Salata kao prilog 

Uz glavno jelo dobro je pripremiti salatu kao prilog. U posudu se može nasjeckati bilo kakvo povrće, no potrebna je i kreativnost. Osim uobičajenih namirnica poput rajčica, zelene salate i kupusa može se dodati i čips od kelja i prženi batat. 

Salata; FOTO: Pixabay

Pire od povrća

Umjesto pirea od krumpira, moguće ga je napraviti i od mrkve, brokule, bundeve i drugog povrća. Osim što je jednostavan način za povećanje unosa povrća u prehranu, brz je i ukusan. Potreban je samo štapni mikser.
 


Pizza s povrćem

Činjenica je da pizze sa svim svojim uobičajenim nadjevima poput sira sadrže veliku količinu ugljikohidrata, no stavi li se na nju povrće, ta se činjenica ublažava. Mogućnosti su neograničene – primjerice – tikvice, patlidžani, špinat, paprika. Postoji i opcija izrade tijesta od tikvica – siromašnog kalorijama i nutritivno bogatog.

Pizza s povrćem; FOTO: Pixabay

Povrće s hummusom

Umjesto grisina, hummus i razni umaci mogu se jesti s mrkvom ili celerom. Time su ove grickalice još slasnije za jesti.

Hummus; FOTO: Pixabay

Wrap od salate ili špinata

Klasične tortilje mogu se zamijeniti sa salatom ili špinatom. Ova opcija ne samo što nudi dodatne nutritivne vrijednosti već i onu hrskavost pri svakom zalogaju.
 

Juhe od povrća

Juhe se mogu napraviti od bilo kojeg povrća, bilo da su kremaste ili bistre. 

Juha od povrća; FOTO: Pixabay

Omleti i kajgane

Dodatkom u jela od jaja poput omleta ili kajgane, osim što se unosi više povrća jelo se upotpunjuje dodatnim okusima i mirisima.

Omlet s povrćem; FOTO: Pixabay
FOTO: PIXABAY