9 jednostavnih načina kako jesti više povrća
Povrće se na različite načine može uklopiti u glavne obroke i međuobroke, čime se, osim što se obogaćuje jelo, unosi preporučeni dnevni unos potrebnih zdravstvenih blagodati u organizam. Donosimo, stoga, devet jednostavnih načina kako ga više jesti.
Povrće se na različite načine može uklopiti u glavne obroke i međuobroke, čime se, osim što se obogaćuje jelo, unosi preporučeni dnevni unos potrebnih zdravstvenih blagodati u organizam. Donosimo, stoga, devet jednostavnih načina kako ga više jesti.
Pravilna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos namirnica koje sadrže vitamine, minerale, vlakna i antioksidanse. Stručnjaci napominju kako je povrće iznimno važno u tom kontekstu, a rezultati većine istraživanja pokazuju da se ljudska prehrana većinom temelji na brzo pripremljenoj, visokokaloričnoj hrani koja obiluje masnoćama.
Povrće se na različite načine može uklopiti u glavne obroke i međuobroke, čime se, osim što se obogaćuje jelo, unosi preporučeni dnevni unos potrebnih zdravstvenih blagodati u organizam. Donosimo, stoga, devet jednostavnih načina kako ga više jesti, koje je izdvojio Her Campus.
Smoothieji
Nutricionističke bombe poput smoothieja pružaju neke od najkorisnijih antioksidansa i vitamina. Čine jednostavan, ukusan, zdrav i nutritivno bogat obrok koji je gotov u manje od 5 minuta, a ne iziskuje ni previše sastojaka. Moguće ga je napraviti u blenderu od špinata, kelja, mrkve, celera, cikle ili drugog povrća i voća koje je svima pri ruci, uz malo bademovog mlijeka ili vode.
Smoothie; FOTO: Pixabay
Tjestenina od povrća
Tjestenina od tikvica sve češće se koristi umjesto uobičajene tjestenine. Tikvice su u usporedbi s drugim nutritivnim povrćem među onim s najmanje kalorija. Uz pomoć spiralizatora tjestenina se može napraviti i od batata ili cikle.
Tjestenina od tikvica; FOTO: Pixabay
Salata kao prilog
Uz glavno jelo dobro je pripremiti salatu kao prilog. U posudu se može nasjeckati bilo kakvo povrće, no potrebna je i kreativnost. Osim uobičajenih namirnica poput rajčica, zelene salate i kupusa može se dodati i čips od kelja i prženi batat.Pire od povrća
Umjesto pirea od krumpira, moguće ga je napraviti i od mrkve, brokule, bundeve i drugog povrća. Osim što je jednostavan način za povećanje unosa povrća u prehranu, brz je i ukusan. Potreban je samo štapni mikser.
Pizza s povrćem
Povrće s hummusom
Umjesto grisina, hummus i razni umaci mogu se jesti s mrkvom ili celerom. Time su ove grickalice još slasnije za jesti.Wrap od salate ili špinata
Klasične tortilje mogu se zamijeniti sa salatom ili špinatom. Ova opcija ne samo što nudi dodatne nutritivne vrijednosti već i onu hrskavost pri svakom zalogaju.Juhe od povrća
Juhe se mogu napraviti od bilo kojeg povrća, bilo da su kremaste ili bistre.Omleti i kajgane
Dodatkom u jela od jaja poput omleta ili kajgane, osim što se unosi više povrća jelo se upotpunjuje dodatnim okusima i mirisima.