LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrave navike?

Istraživanje pokazalo koliko voća i povrća Hrvati jedu svakog dana

U 2019. godini 1 od 4 osobe (28%) u Republici Hrvatskoj izvijestila je da ne konzumira voće ili povrće svakodnevno.

U 2019. godini 1 od 4 osobe (28%) u Republici Hrvatskoj izvijestila je da ne konzumira voće ili povrće svakodnevno.

Na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni su rezultati nove Europske zdravstvene ankete kojima su obuhvaćene navike građana Hrvatske kada se radi o konzumaciji povrća
 
VEZANO: Kako jesti više povrća? Donosimo pet načina

U 2019. godini 1 od 4 osobe (28%) u Republici Hrvatskoj izvijestila je da ne konzumira voće ili povrće svakodnevno, a samo 10% populacije konzumiralo je preporučenih 5 porcija ili više svakoga dana. U prosjeku, preko pola populacije Republike Hrvatske (62%) reklo je da je jelo između 1 i 4 porcije voća i povrća dnevno.

Među državama članicama Europske unije najviši svakodnevni unos od 5 porcija ili više zabilježen je u Irskoj (33% populacije), Nizozemskoj (30%), Danskoj (23%) i Francuskoj (20%). Najniži svakodnevni unos otkriven je u Rumunjskoj, gdje je samo 2% populacije jelo barem 5 porcija voća i povrća dnevno, zatim u Bugarskoj i Sloveniji (oboje 5%) te Austriji (6%).

Dnevni unos voća i povrća viši je u žena nego u muškaraca. U prosjeku 64% žena izvijestilo je da jede 1 do 4 porcije voća i povrća dnevno, u usporedbi s 58% muškaraca. Ako gledamo dnevni unos 5 ili više porcija, muškarci i žene su podjednaki (10%). Istraživanje je također pokazalo da je više muškaraca nego žena izvijestilo da preskače unos voća i povrća u potpunosti (32% naspram 26%).
FOTO: PIXABAY