LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

8 načina kako oduzeti moć intruzivnim mislima

Uz primjenu osam savjeta naučite kako se efikasnije nositi s intruzivnim mislima koje utječu na naše mentalno zdravlje i raspoloženje.

Uz primjenu osam savjeta naučite kako se efikasnije nositi s intruzivnim mislima koje utječu na naše mentalno zdravlje i raspoloženje.

Većina se nas susrela s neželjenim mislima koje se odjednom pojave u našem mozgu, nepozvane i bez očita razloga, stvarajući osjećaj nelagode. Najčešće se pojavljuju u trenucima kad je mozak potpuno opušten te kada ni s čim nije zaokupljen. Na primjer, u trenucima polusna kad se tek budimo ili tonemo u san, ali i tijekom meditacije ili neke slične aktivnosti. Intruzivne misli mogu se pojaviti i kad je mozak pod velikim stresom i pokušava obaviti mnogo stvari u isto vrijeme, primjerice, kada nas pritisnu raznorazne obaveze i rokovi do kojih ih moramo obaviti.

Intruzivne su misli nasumične, čudne i nepovezane s onime s čime se bavimo u datom trenutku, a nerijetko mogu biti nasilne, seksualne i vezane uz nekakve društvene tabue. Možda se odjednom upitate što ako doživim moždani ili srčani udar ili obolim od raka. Ili pomislite na mogućnost da vaša voljena osoba pogine u nekakvoj nesreći. Možda se upitate kako bi bilo završiti u krevetu s nekim potpuno neprimjerenim za vas ili gurnuti osobu koju ne volite pod nadolazeće vozilo. Apsurdna i nasumična priroda ovakvih misli može biti iznimno uznemirujuća, no one su sasvim prirodni dio funkcioniranja našeg aktivnog mozga koji je naviknut na obavljanje milijardi operacija u jednom danu.

Veliki izvor anksioznosti, nelagode, pa i srama kod doživljavanja intruzivnih misli je mit kako se te misli pojavljuju jer ih duboko u podsvijesti želimo i ostvariti. No, kako istraživanja pokazuju, u velikoj većini slučajeva radi se o bezazlenim, nasumičnim mislima koje nemaju nikakve veze s našim vrijednostima ili namjerama.

FOTO: Pixabay
 

Važno je napomenuti kako u nekim slučajevima intruzivne misli mogu ukazivati i na određene mentalne i emocionalne poremećaje koji mogu značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca i zahtijevaju posebnu pažnju. Osobe koje boluju od opsesivno-kompulzivnog poremećaja doživljavaju raznorazne intruzivne misli koje postaju repetitivne. Osoba ne može kontrolirati te misli pa razvija određene ritualne radnje u nadi da će ih ublažiti ili u potpunosti raspršiti. Pojedinci koji se bore s PTSP-om doživljavaju intruzivne misli u obliku živopisnih flashbackova koji ih vraćaju u traumatske situacije, dok se osobe koje boluju od poremećaja hranjenja bore s intruzivnim mislima koje hrane njihovu iskrivljenu sliku vlastitoga tijela. U nastavku slijedi osam savjeta koji će vam pomoći nositi se intruzivnim mislima i umanjiti njihov utjecaj na kvalitetu vašeg života.

1. Pustite ih da prođu

Fokusiranje na neželjene misli zapravo ih čini otpornijima i dostupnijima u vašem mozgu, a samim time povećava vjerojatnost za njihov povratak. Kada vas spopadnu neželjene misli ne dozvolite vašem umu da previše vremena i energije potroši na njihovo analiziranje i preispitivanje. Kako kaže jedna zen poslovica: Misli mogu doći u posjetu, no ne poslužujte im čaj. Drugim riječima, ne pridajte im pretjeranu pozornost.

FOTO: Pixabay
 

2. Fokusirajte se na nešto drugo

Prebacivanje fokusa i usmjeravanje vaše energije na nešto sasvim drugo, nešto u čemu uživate, može biti iznimno važan alat za nošenje s intruzivnim mislima. Preslušajte omiljeni album ili pogledajte film kojemu se veselite već neko vrijeme. Ako volite nešto izrađivati, posvetite se tome, a ako ste sportski tip odradite trening. Čak i jednostavan razgovor s prijateljem ili prijateljicom u tom trenutku može biti iznimno učinkovit.

3. Otkrijte što ih uzrokuje

Ponekad neželjene misli mogu biti uzrokovane nekim objektivnim faktorima: bukom, rokovima na faksu ili poslu, umorom, gladi ili generalnim stresom. Vođenje dnevnika u kojem ćete opisivati svoje stanje i stanje oko vas u kojem se nalazite prilikom pojave neželjenih misli može biti iznimno važno pri utvrđivanju obrasca njihova pojavljivanja i eventualnih okidača, što vam može pomoći u njihovu sprečavanju.

4. Razgovarajte sa svojim mislima

Ovaj će prijedlog mnogima zvučati čudno, no razgovor s vašim intruzivnim mislima može biti veoma efikasan način za smanjivanje njihovog utjecaja. Ako svojoj misli kažete nešto poput ok, tu si, nema problema, no neću te slušati može znatno oslabiti njezin utjecaj na vaše mentalno stanje, osobito ako je probudila osjećaje anksioznosti i srama. Ova jednostavna izjava priznaje postojanje intruzivne misli, no ne krivi njezino postojanje za vašu eventualnu manu.

5. Vratite se u sadašnji trenutak

Kada nas spopadnu intruzivne misli veoma je lako izgubiti se u bespućima našeg mozga i raznoraznih scenarija koje on može zamisliti. Kako bi to spriječili, važno je vratiti se u sadašnji trenutak. Pokušajte nabrojiti predmete koji su u sobi, opisati do najsitnijih detalja njihov izgled i teksturu. Ako razmišljate o onome što vas okružuje, ne možete razmišljati o hipotetskim situacijama i problemima.

6. Podsjetite se da je to samo misao

Imajte u vidu kako je intruzivna misao ipak samo misao. Ne znači da ste duboko u sebi loša osoba i ne znači da ćete djelovati na osnovu te misli. Ona nema nikakvu moć nad vama.

7. Povežite se s bliskom osobom

Osjećaj povezanosti s drugim ljudima iznimno je važan za sve nas, osobito u trenucima kada se osjećamo pomalo ranjivo. Razgovor i povezivanje s dragom osobom može biti veoma efikasan način nošenja s neželjenim mislima. Možda shvatite kako vaše misli zapravo i nisu toliko neuobičajene i kako niste jedina osoba koja ih ima. Možda vam razgovor pomogne osvijestiti da i dalje imate ljude koji vas vole i prihvaćaju.

8. Potražite profesionalnu pomoć

Ako shvatite da vam intruzivne misli otežavaju svakodnevno funkcioniranje i narušavaju kvalitetu života, pri čemu vam nikakve tehnike koje ste isprobali za njihovo obuzdavanje ne pomažu, svakako potražite profesionalnu pomoć. Profesionalni terapeut moći će vam ponuditi mnogo više alata koji će vam poslužiti u borbi s neželjenim mislima.

FOTO: PIXABAY.COM