LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZDRAVLJE

7 znakova koji pokazuju da unosite previše šećera

Previše šećera može uzrokovati ozbiljne probleme.

Previše šećera može uzrokovati ozbiljne probleme.

Već znamo da unošenje previše šećera nije dobro za organizam, no kada je riječ o tome koliko šećera je previše, odgovori variraju. Američko udruženje za srce i Svjetska zdravstvena organizacija smatraju da te količine trebaju biti 25 grama (6 čajnih žličica) dnevno za žene i 36 grama (9 čajnih žličica) dnevno za muškarce. Mi vam donosimo sedam znakova koji kažu lakše sa šećerom.

1. Problemi s probavom

Previše šećera može smanjiti raznolikost zdravih bakterija u crijevima u roku od samo tjedan dana, što onda usporava probavni sustav i nastupaju probavne smetnje. To se može spriječiti konzumiranjem hrane koja je bogata vlaknima, a ljudi koji unose previše šećera ne jedu puno vlakana, stoga šećer treba smanjiti.

2. Pojava akni

Akne se mogu pojaviti zbog raznih razloga, a neka istraživanja pokazuju da je jedan od njih i prevelik unos šećera. On povećava proizvodnju hormona — posebno androgena — koji su povezani s upalnim hormonskim aknama, koje se obično pojavljuju oko čeljusti i usta.

3. Promjene raspoloženja

Šećer može utjecati na neurotransmitere u vašem mozgu koji reguliraju vaše raspoloženje, stoga istraživanja povezuju prevelik unos šećera s promjenama raspoloženja, a može se pojaviti i depresija. Iako šećer uzrokuje rast serotonina zbog kojeg se osjećamo dobro, nakon toga slijedi pad te se možete osjećati nervozno i mrzovoljno.

4. Problemi sa spavanjem

Ovaj simptom već je poznat. Kada učimo noću i želimo ostati budni, uzimamo slatku hranu ili piće kako bismo dobili onaj sugar rush, odnosno hrana puna šećera daje energiju. Zato jedenje kolača ili slatkiša prije nego što odemo spavati nije dobra ideja jer vam može biti teško zaspati, a ako i zaspite, nećete se dobro naspavati ni probuditi odmorni jer vam tijekom noći opada šećer u krvi.

5. Karijes

Ovo se ne mora previše objašnjavati. Od malih nogu nas uče kako je šećer glavni uzrok pojave karijesa. Šećer hrani bakterije koje se nalaze u usnoj šupljini te proizvodi kiselinu koja se troši na zubnoj caklini, što onda dovodi do karijesa.

6. Nadutost

Prekomjerno konzumiranje šećera može uzrokovati nadutost. Još je gore ako ste osjetljivi na fruktozu (šećer u voću) i laktozu (šećer u mliječnim proizvodima) jer se onda mogu javiti i drugi simptomi za osobe koji imaju problema s nepravilnim pražnjenjem crijeva.

7. Povišen krvni tlak

Unošenje previše šećera loše je za krvni tlak, pokazala su istraživanja. Previše šećera može povećati sistolički i dijastolički krvni tlak, čime se povećava mogućnost razvoja hipertenzije za osam posto.
FOTO: PEXELS