LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Recite NE brizi

10 načina kako se prestati brinuti i živjeti punim plućima

Donosimo vam 10 načina borbe protiv zabrinutosti koji će vam pomoći sačuvati mentalno i fizičko zdravlje tijekom izolacije. A nakon što cijela priča s COVID-19 završi, pomoći će vam živjeti vaš život punim plućima i iskoristiti maksimum vaših potencijala.

Donosimo vam 10 načina borbe protiv zabrinutosti koji će vam pomoći sačuvati mentalno i fizičko zdravlje tijekom izolacije. A nakon što cijela priča s COVID-19 završi, pomoći će vam živjeti vaš život punim plućima i iskoristiti maksimum vaših potencijala.

Naš um i tijelo neraskidivo su povezani. Naše fizičko zdravlje utječe na naše raspoloženje, ponašanje i općenito mentalno zdravlje, a mentalno zdravlje, osobito stres i anksioznost, uvelike utječu na naše fizičko zdravlje. Osim na zdravlje, zabrinutost i anksioznost utječu i na ostale sfere našega života. Kako smo upravo usred svjetske zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom, a naš je glavni grad pogodio potres koji je uzrokovao značajnu materijalnu štetu, razumljivo je kako smo svi zajedno u iznimnom stanju stresa.


Vezano: 6 putopisnih knjiga koje će vas s kauča povesti na avanturu


Oslobađanje od osjećaja brige veoma je važno, osobito u ovako izazovnim trenutcima, zato vam donosimo 10 načina borbe protiv zabrinutosti koji će vam pomoći sačuvati vaše mentalno i fizičko zdravlje tijekom izolacije. A nakon što cijela priča s COVID-19 završi, pomoći će vam živjeti vaš život punim plućima i iskoristiti maksimum vaših potencijala.

1. Ne preispitujte svoje odluke

Jednom kad donesete odluku, čvrsto stojte iza nje. Nemojte ju preispitivati i pitati se jeste li učinili pravu stvar ili ste ipak trebali izabrati neki drugi put. Usmjerite svu svoju snagu i odlučnost u ostvarivanje onoga što ste odlučili.

Naravno, to ne znači da ne možete pogriješiti i donijeti krivu odluku. Možda ste upisali fakultet koji nije za vas, no to ste shvatili tek nakon što ste odslušali prvi semestar. Možda ste odlučili pružiti priliku odnosu za koji ste već slutili da nije najbolji. Ono što je važno je da ste dali sto posto od sebe. Ako nešto ne funkcionira unatoč vašem stopostotnom trudu, tek je onda vrijeme za ponovno razmatranje odluka i za donošenje novih iza kojih ćete ponovno odlučno stajati.

2. Uvježbajte dnevnu kompartmentalizaciju

Jučer ne možemo promijeniti, sutra se još nije dogodilo. Zato, čemu razmišljati i brinuti se o njima. Jedino na što imate utjecaja je danas, a vaše danas oblikovat će vaše sutra. Ako danas provedete sat vremena učeći, za mjesec dana lakše ćete položiti kolokvij ili ispit. Ako danas započnete s programom vježbanja, za tri mjeseca mogli biste biti mnogo zdraviji i samopouzdaniji. Kako kaže stara kineska poslovica – putovanje od tisuću koraka započinje onim prvim. Stoga, pitanje koje si svakoga dana morate postaviti glasi: što mogu danas napraviti da se približim svoje dugoročnom cilju?

3. Prihvatite najgori mogući scenarij

Mnogi od nas provode besane noći vrteći u glavi sve moguće katastrofične scenarije. No, što ako prihvatite ono najgore što se u danoj situaciji može dogoditi? Možda ćete biti užasno tužni zato jer ste prekinuli s voljenom osobom. Možda izgubite posao. Možda ćete pasti važan ispit jer niste dovoljno učili. No, ako ste iskreni prema samima sebi, shvatit ćete da se od takvih negativnih posljedica možete oporaviti. Morat ćete učiti cijelo ljeto, no dat ćete taj ispit najesen. Ako izgubite posao, potražit ćete drugi. Bol zbog prekida neće trajati dovijeka i upoznat ćete nekog drugog. Prihvaćanje najgoreg mogućeg scenarija omogućava vam razvijanje strategija kako ga izbjeći, ali i stvaranja plana B u slučaju da se ono najgore ipak dogodi.

4. Ograničite svoju zabrinutost

Ako dozvolimo zabrinutosti i stresu neograničeno širenje u našim mislima, mogu nam preuzeti cijeli život i značajno smanjiti našu efikasnost, ali i kvalitetu života. Zabrinutost je ogroman kradljivac vaše energije, a energija je iznimno ograničen resurs. Stoga, ograničite svoju brigu. Uzmite pola sata svakoga dana za brigu o svemu što morate napraviti i što vas muči. No, nakon što tih pola sata prođe, krenite u konkretnu akciju. Krenite učiti, čitati knjigu, crtati, čistiti sobu ili kuhati ručak, bilo što što će vam odvratiti misli od brige. Ako je to akcija koja će vas približiti rješavanju onoga što vas stresira, tim bolje.

5. Zavarajte sami sebe

Ponekad trebamo malo samozavaravanja. Ako ste potišteni, zabrinuti i muče vas teške misli, probajte ih svjesno preusmjeriti na nešto zabavno i opuštajuće. Kada shvatite kako su vam se takve misli počele rojiti po glavi, svjesno ih zaustavite i počnite misliti na psića i mače koje ste vidjeli ili pak počnite pjevati neku vama dragu i veselu pjesmu.

6. Darujte zbog same radosti darivanja

Darivanje i pomaganje drugima može biti iznimno moćan izvor zadovoljstva i sreće. Pomozite kolegi s učenjem ili pisanjem seminara, ponesite starijoj osobi namirnice koje su teške ili otiđite u nabavu za nekoga tko to ne može. Ne zato što bi oni to učinili za vas ili zato da vas obaspu zahvalnošću ili nekakvom financijskom naknadom, već zato što je ispunjavajuće činiti dobra djela.

7. Zaboravite na uspoređivanje s drugima

Kako se kaže, trava je uvijek zelenija u susjednom dvorištu, no takav način razmišljanja poprilično je toksičan. Uvijek će postojati netko tko će dati više ispita od vas i imati bolje ocjene. Tko će biti popularniji, zabavniji, privlačniji, tko će biti uspješniji. Usporedbe s drugima samo će uništiti vaše samopouzdanje i odvratiti vam pozornost od vaših vrlina i uspjeha. Ne razmišljajte o tuđim životima i dostignućima, nego se fokusirajte na vas, vaše želje, vrline i mane. Dopustite samima sebi da budete ono najbolje što možete biti.

8. Blokirajte kritičare

Kritike mogu biti veoma pozitivne i konstruktivne ako su iznesene u dobroj namjeri, promišljeno i na pravi način. Mogu nam otvoriti nove perspektive i načine gledanja na stvari kojih se sami ne bismo sjetili. No, vrlo često kritike proizlaze iz ljubomore i zavisti te dolaze od osoba koje nas zapravo i ne poznaju, što može biti veoma razarajuće za samopouzdanje. Naučiti razlikovati ta dva tipa kritike iznimno je važno. Zato, zapitajte se je li osoba koja vas kritizira netko tko ima na umu ono što je najbolje za vas ili želi uzdignuti sebe rušeći vas.

9. Odmorite se

Kako smo već spomenuli, energija je ograničeni resurs. Osigurajte si dovoljno odmora kako biste se mogli pozabaviti svim svojim zadacima i ciljevima. Bit ćete mnogo efikasniji i uspješniji.

10. Organizirajte se

Organiziranost pomaže u lakšem obavljanju zadataka i značajno doprinosi smanjenju stresa. Napravite popis stvari koje morate obaviti, čak i onih najbanalnijih i precrtavajte ih kako ih ispunjavate. Svaka nova precrtana stvar pružit će vam osjećaj postignuća i odagnati zabrinutost zbog prezaposlenosti. Popišite ih po nekakvom redu obavljanja koji ima smisla za vas kako bi što efikasnije izvršili sve što trebate i pokušali spriječiti prokrastinaciju.

FOTO: PIXABAY.COM