LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti veleučilišta oduševili ministra i istaknuli probleme

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola održalo svečanu sjednicu

Na skupu Vijeća studenata veleučilišta i viokih škola dužnosnici i članovi akademske zajednice raspravljali su o problemima hrvatskog obrazovanja i gospodarstva te o novim strategijama.

Na skupu Vijeća studenata veleučilišta i viokih škola dužnosnici i članovi akademske zajednice raspravljali su o problemima hrvatskog obrazovanja i gospodarstva te o novim strategijama.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je svečana sjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske. Na skupu su sudjelovali studentski predstavnici, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dekani veleučilišta i visokih škola te drugi dužnosnici i profesori.

Okupljene je kroz konferenciju vodio predsjednik Vijeća studenata VIVŠ Toni Ganjto, čiji je uvodni govor oduševio ministra Vrdoljaka. Ganjto je u svom obraćanju istaknuo važnost povezivanja i suradnje javnih i privatnih veleučilišta i visokih škola. Također je, kao i ostali govornici, naglasio potrebu za povezivanjem sustava visokog obrazovanja i tržišta rada u Hrvatskoj. Rekao je i da unatoč teškoj situaciji u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi, on i njegove kolege ne namjeravaju otići u inozemstvo. Također smatra da bi što više mladih trebalo uložiti trud u pokretanje hrvatskog gospodarstva.

Ministar Vrdoljak u svom je govoru nahvalio poduzetnost studenata visokih škola te ustvrdio da Vlada radi sve da bi poboljšala povezanost obrazovnog sustava i tržišta rada te unaprijedila zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Rekao je i da je Hrvatska u godinama iza nas puno ulagala u infrastrukturu, a malo u ljude i da se to mora promijeniti. Nije, međutim, pojasnio kako se u takve planove uklapa odluka o obustavljanju mjera iz aktivne politike zapošljavanja koju je njegova Vlada donijela prošli tjedan.

Ministar Vrdoljak
 
Ministar Vrdoljak; Foto: M.B.
 

Problem osposobljavanja mladih

U drugom dijelu skupa održana je panel-diskusija u kojoj su sudjelovali prof. dr. Ružica Beljo Lučić (MZOS), prof. dr. Sanja Crnković Pozaić (MRMS), Vesna Štefica (HGK), dekan VERN-a prof. dr. Vlatko Cvrtila, dekan Effectusa prof. dr. Robert Kopal i direktor portala posao.hr Saša Jurković. Svi sudionici iznosili su podatke iz istraživanja koja govore o lošem stanju u hrvatskom visokom obrazovanju i gospodarstvu. Istaknuto je da samo 42% poslodavaca misli da su mladi nakon završenog obrazovanja spremni za rad. I ovaj se put govorilo o nadpolovičnoj nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj (52%), a posebno alarmantno zvuči podatak da 50 000 mladih ne radi, ne obrazuje se i ne traži posao.

Panel diskusija
 
Panel-diskusija; Foto: M.B.
 

Diskutanti su naglasili i da je potrebna promjena stanja u kojem prvostupnička diploma ne znači gotovo ništa. Također su se osvrnuli i na novu strategiju znanosti i obrazovanja te na novu industrijsku strategiju. Prof. Cvrtila rekao je da te strategije zvuče dobro, ali imaju malo dodirnih točaka te da je Hrvatska strateški potpuno nekoordinirana. Posebno je osudio praksu kojom svaka nova vlast donosi svoje strategije i rekao da se za rezultate nekih važnih mjera treba strpljivo čekati, možda i 20 godina. Prof. Kopal istaknuo je da trebamo redefinirati obrazovni sustav za što je potreban široki društveni konsenzus.

Na svečanoj sjednici najavljena je i manifestacija Forum struke 2014. koja će se održati od 11. do 13. travnja u KC Dražen Petrović.

FOTO: M.B.