LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dekanu ovaj problem prvi glas

Studenti će morati vratiti stipendije, iako je fakultet pogriješio? Javilo se i ministarstvo

„Studenti koji su primili dvije takve naknade dužni su vratiti jednu semestralnu naknadu ili se odreći državne stipendije i vratiti sve isplaćene rate.” – navodi ministarstvo, iako je očito da je za grešku oko isplate stipendija kriv fakultet.

„Studenti koji su primili dvije takve naknade dužni su vratiti jednu semestralnu naknadu ili se odreći državne stipendije i vratiti sve isplaćene rate.” – navodi ministarstvo, iako je očito da je za grešku oko isplate stipendija kriv fakultet.

Studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZG) suočavaju se s neočekivanim zahtjevom za povrat dijela isplaćenih stipendija, o čemu smo izvještavali. Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo je studente da moraju vratiti dio stipendija koje su primili, pozivajući se na nepravilnosti u isplatama.

Prema pravilniku fakulteta, studenti mogu primati jednokratne semestralne pomoći uz državnu stipendiju. Međutim, ministarstvo navodi da su stipendije isplaćene u dvije rate, što ih diskvalificira kao jednokratne pomoći i zahtijeva povrat sredstava. Studenti koji su primali tu kombinaciju stipendija već četiri godine ostali su zatečeni tim zahtjevom.

 

Ministarstvo kao papiga navodi pravilnik, a briga za studente ostaje u drugom planu


Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je na naš upit, pozivajući se na Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa (Narodne novine, broj 114/23).
 

„Članak 18. stavak 1. Pravilnika propisuje da student ne može primati druge stipendije koje se financiraju iz javnih izvora dok prima državnu stipendiju. Javni izvori uključuju sredstva državnog proračuna, namjenska sredstva od igara na sreću, te sredstva proračuna županija, gradova i općina, javnih fondova i drugih javnih institucija.” – stoji u pojašnjenju ministarstva.


Ministarstvo je dodatno pojasnilo da jednokratne pomoći mogu biti ostvarene unutar akademske godine, no ako se isplaćuju višekratno, to nije dozvoljeno uz državnu stipendiju. Jednokratna (semestralna) stipendija FPZG-a isplaćuje se po semestru, što je Ministarstvo naknadno utvrdilo kao nepravilnost jer nije u skladu s propisanim pravnim aktima.

Prema ministarstvu, slijedom navedenog, studenti koji su u akademskoj godini 2023./2024. primili jednokratnu pomoć za jedan semestar nisu dužni vratiti sredstva. No, studenti koji su primili dvije takve naknade dužni su vratiti jednu semestralnu naknadu ili se odreći državne stipendije i vratiti sve isplaćene rate.
 

„Ministarstvo provodi provjere točnosti podataka temeljem kojih su stipendije dodijeljene. Ako se utvrdi da podaci nisu točni, isplata se obustavlja, a student mora vratiti primljena sredstva. Ministarstvo naglašava da su postupci dodjele stipendija podložni kontrolama europskih tijela i provode se u skladu s propisima.” – nastavljaju u svom odgovoru.


Fakultet političkih znanosti ranije zatvara natječaj za Erasmus+ stručnu praksu


Nejasno ostaje, doduše, pitanje zašto se greška oko isplate stipendija prelama preko leđa studenata, a ne na štetu fakulteta, ako je s njihove strane nastala greška kod isplate stipendija.
 

Dekanu je naš upit o problemu sa stipendijama bio prvi glas


Dekan Fakulteta političkih znanosti Andrija Henjak također je odgovorio na naš upit, ali smo dobili tek kratki odgovor o rješavanju situacije.
 

„Budući da mi je ovo prva vijest o tom problemu, ne mogu vam puno reći, osim da ćemo napraviti što treba da se izbjegnu slične situacije i da ne bude neugodnosti za studente.”  izjavio je dekan.


Kako će se navedeno riješiti, ostaje i dalje nepoznato. Dekan ne zna ništa o tome, prodekanica, koja bi valjda trebala biti nadležna za isplate stipendija, nije nam odgovorila na novinarski upit, a mnogi studenti, kojima ova potpora znači jako puno u financijskom smislu, i dalje strepe.

Ovako radi knjižnica Fakulteta političkih znanosti preko ljeta



Preostaje nam jedino inzistirati na tome da se od nadležnih institucija sazna kako je došlo do propusta na FPZG-u i tko mora odgovarati dogodi li se slična situacija u budućnosti – studenti ili institucija.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA