LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korisni savjeti

Usvoji ove dobre navike i bezbrižno prođi kroz ispitne rokove

Usvajanjem ovih navika, ne samo da ćete poboljšati svoje rezultate na ispitima, već ćete također razviti vještine koje će vam koristiti tijekom cijelog akademskog života i dalje.

Usvajanjem ovih navika, ne samo da ćete poboljšati svoje rezultate na ispitima, već ćete također razviti vještine koje će vam koristiti tijekom cijelog akademskog života i dalje.

Ispitni rokovi su razdoblje koje može biti izrazito stresno za studente. Kako bi se lakše nosili s pritiskom i postigli najbolje rezultate, važno je usvojiti određene dobre navike koje mogu pomoći u organizaciji, smanjenju stresa i povećanju učinkovitosti u učenju. Evo nekoliko savjeta kako preživjeti ispitne rokove na fakultetu.

 

Planirajte učenje


Izrada detaljnog plana učenja je ključna. Rasporedite gradivo koje trebate obraditi po danima i satima, vodeći računa o rokovima i težini ispita. Planiranje pomaže u izbjegavanju stresa last-minute učenja i omogućava ravnomjerno raspoređivanje gradiva.


Postavite realne ciljeve


Postavite si realne ciljeve za svaki dan. Umjesto da pokušate naučiti cijelo gradivo odjednom, fokusirajte se na manje, ostvarive ciljeve. To će vam pomoći da ostanete motivirani i pratite svoj napredak.


Redoviti odmori


Kako uvesti ravnotežu između prioriteta i straha od propuštanja?


Pauze su jednako važne kao i samo učenje. Previše sati neprestanog učenja može dovesti do mentalne iscrpljenosti. Preporuča se koristiti tehniku pomodoro – 25 minuta intenzivnog učenja, a zatim 5 minuta pauze. Nakon četiri ciklusa uzmite duži odmor od 15 do 30 minuta.


Zdrava prehrana


Pravilna prehrana može značajno utjecati na vašu koncentraciju i energiju. Izbjegavajte brzu hranu i slatkiše te se fokusirajte na uravnotežene obroke bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Hidratacija je također ključna, stoga pijte dovoljno vode tijekom dana.


Tjelesna aktivnost


Tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju stresa i poboljšanju koncentracije. Kratka šetnja, joga ili bilo koja druga vrsta vježbanja može vam pomoći da razbistrite um i vratite se učenju svježi.


Kvalitetan san


Donosimo korisne alate za učenje i organizaciju vremena usred ispitnih rokova


Dobar san je neophodan za kognitivne funkcije i pamćenje. Pokušajte spavati najmanje 7-8 sati svake noći. Izbjegavajte kasnonoćno učenje i stimulirajuće aktivnosti, poput skrolanja društvenim mrežama, neposredno prije spavanja.


Organizirajte svoj radni prostor


Uređen i organiziran radni prostor može poboljšati vašu produktivnost. Osigurajte da imate sve potrebne materijale pri ruci i minimizirajte ometanja poput mobitela i nepotrebnih predmeta.
 

Zatražite pomoć


Ako naiđete na teškoće s gradivom, ne oklijevajte zatražiti pomoć. Obratite se profesorima, asistentima ili kolegama. Grupno učenje može biti vrlo učinkovito, ali pripazite da ne preraste u neproduktivno druženje.


Ostanite pozitivni


Sedam metoda za lakše učenje stranog jezika


Pozitivan stav može značajno utjecati na vašu motivaciju i uspjeh. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti. Iako ispitni rokovi mogu biti izazovni, usvajanjem ovih dobrih navika možete značajno poboljšati svoje šanse za uspjeh i smanjiti razinu stresa.