LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zelena i održiva tehnologija

Svečano postavljena prva solarna klupa u Zagrebu

– Ova solarna klupa, dar Ženskoga Lions kluba "Zrinjevac", kojem želim uputiti zahvalu, omogućit će mladim ljudima, odnosno studentskoj populaciji, da se odmore i uživaju u lijepom i ugodnom okruženju Sveučilišta u Zagrebu. – ističe Damir Boras.

– Ova solarna klupa, dar Ženskoga Lions kluba "Zrinjevac", kojem želim uputiti zahvalu, omogućit će mladim ljudima, odnosno studentskoj populaciji, da se odmore i uživaju u lijepom i ugodnom okruženju Sveučilišta u Zagrebu. – ističe Damir Boras.

Na svečanosti održanoj 21. lipnja ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu svečano je postavljena prva solarna klupa u Gradu Zagrebu. Riječ je o daru Ženskoga Lions kluba Zrinjevac studentima Sveučilišta u Zagrebu kojem je cilj potaknuti veće korištenje zelenih i održivih tehnologija.

Solarna klupa inovativna je ideja i projekt mladoga studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu – Ivana Mrvoša. Osim odmora, ona omogućava istodobno punjenje četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, a noću služi kao javna rasvjeta. Solarna klupa može raditi do deset dana bez sunca, a otporna je na udarce.

Program svečanoga postavljanja prve solarne klupe ispred zgrade Rektorata započeo je kratkim obraćanjem inovatora solarne klupe Ivana Mrvoša, koji je predstavio njezine tehničke mogućnosti i naznačio daljnje planove za razvoj ovoga inovativnoga projekta. Na svečanosti su uslijedili pozdravni govori predsjednice Ženskoga Lions kluba Zrinjevac Vesne Boinović-Grubić, Past District Guvernera Lionsa Hrvatska Ivice Jakića i rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa.

– Ova solarna klupa, dar Ženskoga Lions kluba Zrinjevac, kojem želim uputiti zahvalu, omogućit će mladim ljudima, odnosno studentskoj populaciji, da se odmore i uživaju u lijepom i ugodnom okruženju Sveučilišta u Zagrebu. Ona će svakako studente usmjeriti i prema tzv. service learningu, odnosno služenju studentske populacije društvu u cjelini. – istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras u povodu svečanoga postavljanja.

U glazbenom dijelu programa nastupio je učenik Ante Škurla, polaznik Rock akademije Zagreb koji se upravo upisao u VIII. gimnaziju u Zagrebu. Program svečanoga postavljanja solarne klupe vodila je Karmela Vukov-Colić, čemu su nazočili: prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za prostorni razvoj i kontrolu sustava kvalitete prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, dekani, prodekani, profesori i studenti Sveučilišta u Zagrebu, članice Ženskoga Lions kluba Zrinjevac te drugi lionsi i gosti.

Ideja o darovanju dviju solarnih klupa Sveučilištu u Zagrebu jedna je od četiriju ciljeva – mladi i ekologija, koje je LC International istaknuo u svom programu u povodu proslave 100 godina djelovanja Lions klubova u svijetu. Sredstva za donaciju prikupljena su na humanitarnom koncertu La Primavera koji je u travnju ove godine održan u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu na kojem je nastupila sopranistica Antonella Malis uz glasovirsku pratnju profesora Vladimira Babina.

Podsjetimo, Ženski Lions klub Zrinjevac djeluje već 18 godina. Uz solarnu klupu postavljenu ispred zgrade Rektorata, Klub će Sveučilištu u Zagrebu darovati još jednu klupu koja će biti smještena na Filozofskom fakultetu, a prije će biti predstavljena na svečanom otvorenju Europskih sveučilišnih igara u srpnju ove godine

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR