LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FESB

'Hvala čovjeku koji nije morao, ali je htio...' Poznati mladi inovator emotivnom se porukom oprostio od prerano preminulog dekana

U moru posljednjih pozdrava, ističe se onaj Ivana Mrvoša, nekadašnjeg studenta FESB-a, a danas jednog od najperspektivnijih mladih inovatora na području Hrvatske, ali i šire.

U moru posljednjih pozdrava, ističe se onaj Ivana Mrvoša, nekadašnjeg studenta FESB-a, a danas jednog od najperspektivnijih mladih inovatora na području Hrvatske, ali i šire.

Jučer smo izvijestili o preranoj smrti Srdjana Podruga, vrhunskog stručnjaka i omiljenog dekana splitskog FESB-a, koji je tu odgovornu poziciju obnašao u čak tri mandata. Od Podruga se opraštaju brojni kolege i studenti, a iz poruka se vrlo lako može iščitati o kakvoj je znanstvenoj, ali i ljudskoj veličini riječ.

U moru posljednjih pozdrava, ističe se onaj Ivana Mrvoša, nekadašnjeg studenta FESB-a, a danas jednog od najperspektivnijih mladih inovatora na području Hrvatske, ali i šire. Mrvoš je vlasnik tvrtke Include koja se bavi proizvodnjom i razvijanjem smart city infrastrukture. 

Ivanovu objavu prenosimo u cijelosti.

Danas je otišao čovjek kojem mnogo dugujem, iako bi on, skroman kakav je bio, rekao da mu ne dugujem ništa. Srđana sam upoznao nekoliko mjeseci nakon što sam upisao Računarstvo na FESB-u. Poslao sam mu mail sa zamolbom za sastanak, jer sam imao priliku otići na studentsko startup natjecanje u Zagreb za koje je trebalo uložiti novac u prototip, transport i putovanje. Mogao je ignorirati mail, odgovoriti da nema vremena, spojiti me s nekom drugom osobom. Mogao je sve ono što bi, budimo realni, većina nas napravila da nas tek upisani osamnaestogodišnji student žica pare. On je odgovorio i pozivao me na razgovor. Još se sjećam nervoze dok sam u glavi slagalo pitch zašto FESB treba potrošiti novac na studenta 1. godine koji želi u Zagreb. Ne znam gdje bih danas bio, ali to što je Srđan rekao DA - omogućilo mi je da odem u Zagreb, da osvojim 2. mjesto i dobijem (tada) poprilično veliku novčanu nagradu koju sam iskoristio za razvoj svoga businessa.

Kad se posao zakuhao nisam se stigao posvetiti fakultetu koliko je trebalo. Srđan je i tada pomogao, iako nije morao. Odobrio je zamrzavanje godine i time mi osigurao da se posvetim nekoliko mjeseci Include-u, a da ne izgubim pravo na studij.

Pa čak i kada sam, naposljetku, odlučio napustiti FESB, Srđan je bio na raspolaganju za sve ideje, projekte i što god da je moglo doprinijeti zajednici. Kada smo posljednji put pričali i kada sam ga ponovno tražio uslugu - ako možemo testirati novi ML/AI sustav ispred FESB-a, rekao je da odmah "može" i da postavimo što god želimo.

Takav je on bio. Hvala čovjeku koji nije morao, ali je htio. Koji je bio jednostavan, dostupan, skroman, prizemljen. Koji je školski primjer svega onoga što znači riječ lider, jer su mu svi bili jednako važni i jednako vrijedni.

Hvala, Srđane. I zbogom - napisao je Mrvoš, a njegova objava je prikupila brojne reakcije i komentare.
 

FOTO: FESB