LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Tužilo se na sve strane: Boras na odvjetnike potrošio basnoslovnu cifru, Rektorat otkrio točan iznos

Trenutno se u sudskom procesu nalazi 11 aktivnih postupaka. Od ukupnog broja aktivnih predmeta, šest ih se odnosi na stvarnopravne sporove oko nekretnina u vlasništvu ili posjedu Sveučilišta.

Trenutno se u sudskom procesu nalazi 11 aktivnih postupaka. Od ukupnog broja aktivnih predmeta, šest ih se odnosi na stvarnopravne sporove oko nekretnina u vlasništvu ili posjedu Sveučilišta.

U listopadu protekle godine službeno je završio mandat Damira Borasa, bivšeg zagrebačkog rektora koji je tu poziciju obnašao punih osam godina. Na njegovo mjesto tada je došao Stjepan Lakušić, bivši dekan Građevinskog fakulteta. 

Kako doznaje Jutarnji list, novi rektor je, zajedno sa suradnicima, detaljno analizirao situaciju vezanu uz brojne sudske postupke koje je Boras pokretao u svojim mandatima. Tužio je sve i svakoga – od vlastitog studenta, preko novinara pa do bivše ministrice Blaženke Divjak.

Prema potvrdi koju je dobio Jutarnji list, Sveučilište u Zagrebu za odvjetničke je usluge različitih odvjetničkih ureda, od 2018. do rujna 2022. godine, potrošilo nevjerojatnih 4 281 745 kuna, pri čemu je aktivnih postupaka ukupno 42. Iz Rektorata navode kako se većina postupaka odnosi na predmete u kojima je tuženo Sveučilište od zaposlenika. Najveći broj tužbi pristigao je u periodu od siječnja 2016. do siječnja 2017, kada zaposlenicima nisu bile isplaćene plaće po osnovici uvećanoj za šest posto.

Kada je riječ o troškovima odvjetničkih usluga, kojih je gotovo 4,3 milijuna kuna, u Rektoratu objašnjavaju da u te troškove ulaze i sredstva potrošena za dovršetak dugotrajnih postupaka koji se odnose na reguliranje imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz nekretnine u vlasništvu ili posjedu Sveučilišta, kao i za postupak vezan uz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija građevine, infrastrukture i okoliša u studentskim naseljima Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Ti procesi pokrenuti su još 2014. godine, piše Jutarnji list.

Trenutno se u sudskom procesu nalazi 11 aktivnih postupaka. Od ukupnog broja aktivnih predmeta, šest ih se odnosi na stvarnopravne sporove oko nekretnina u vlasništvu ili posjedu Sveučilišta, dva predmeta vezana su uz klevetu, a jedan je slučaj na sud dospio zbog objave ispravka netočne informacije. Jedan se aktivni predmet odnosi na upravne sporove, a jedan na parnični postupak u slučaju radno-pravnog odnosa.
 

Novi Rektorat razmatra mogućnost odustajanja

Uprava Sveučilišta u Zagrebu razmotrit će mogućnost odustajanja od pojedinačnih sudskih tužbi, u skladu sa zatečenim stanjem aktivnih sudskih postupaka – rekli su iz Rektorata za Jutarnji list.

FOTO: STUDENTSKI.HR/ARHIVA