LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Traži se sankcioniranje profesora

Seksistički ispad crnogorskog profesora u emisiji: „Sviđa mi se ono što je ispod...”

Seksistički ispad profesora Stamatovića u emisiji „Neki to vole vruće” izazvao je burne reakcije, a URA zahtijeva hitno sankcioniranje i reakciju Sveučilišta Crne Gore. Mizogini komentar na kraju emisije postao viralan na internetu!

Seksistički ispad profesora Stamatovića u emisiji „Neki to vole vruće” izazvao je burne reakcije, a URA zahtijeva hitno sankcioniranje i reakciju Sveučilišta Crne Gore. Mizogini komentar na kraju emisije postao viralan na internetu!

Građanski pokret URA pozvao je Sveučilište Crne Gore na hitnu reakciju i sankcioniranje profesora Aleksandra Stamatovića zbog njegovog neprimjerenog ponašanja tijekom gostovanja u emisiji Neki to vole vruće na TV Adria. Tijekom emisije, Stamatović je izrekao niz mizoginih i seksističkih komentara koji su, prema URA-i, degradirali i omalovažavali sve žene.
 

Posebno je pažnju privukao kraj emisije, čiji su isječci brzo postali viralni na internetu. Voditeljica Irena Tatar na kraju je emisije zahvalila gostima na gostovanju, da bi joj Stamatović zatim odgovorio da je sve vrijeme bio koncentriran na natpis na njezinoj majici (koja su bila pozicionirana u visini grudi), na što je voditeljica pitala Ova majica na meni, Armani? Što? Sviđa li vam se?. Stamatović je na odgovorio Pa sviđa mi se ono što je ispod nje i iznad nje.
 

„Radi se o klasičnom primjeru mizoginije i seksizma, na čiju ustaljenost u javnom prostoru i štetnost ukazujemo već dugo vremena.” – poručili su iz URA-e. 


URA je izrazila nezadovoljstvo što se akademska zajednica do sada nije oglasila povodom tog incidenta. Istaknuli su da je nedopustivo da jedan profesor, koji bi trebao biti obrazovan i svjestan posljedica seksizma, koristi javne nastupe za širenje negativnih stavova. Ističu da takvi incidenti, posebno kada dolaze od ljudi koji bi trebali imati integritet i utjecaj, izazivaju dublje nerazumijevanje problema mizoginije i kršenja ljudskih prava za koja se bore godinama.

Trgovački lanac privukao pažnju seksističkom objavom: „Ispričavamo se, trebalo je biti smiješno...“


Taj događaj izazvao je burne reakcije u javnosti, a mnogi su podržali stav URA-e, zahtijevajući odlučne mjere protiv profesora Stamatovića kako bi se poslala jasna poruka da mizoginija i seksizam nemaju mjesta u akademskim institucijama. Objavu je podijelila i Andrija Vešović, poznatija kao Zombijana na Instagramu, te dodala jednu od svojih prepoznatljivih ilustracija. Naknadno je na objavi isključila i komentare jer se nije htjela prepirati je li nešto šala ili nije. Sve i da je šala, nije smiješna, dodala je u svojoj objavi.
 
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE / ALEKSANDAR STAMATOVIĆ U EMISIJI „NEKI TO VOLE VRUĆE" S IRENOM TATAR