LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
visoke cijene smještaja

Rastuća potražnja za studentskim domovima u Njemačkoj otvara prostor za privatni smještaj – nude i svježa jaja od kokoši

Pojavljuje se novi oblik društvene selekcije, gdje će studiranje postati moguće samo za one koji si mogu priuštiti visoke stanarine.

Pojavljuje se novi oblik društvene selekcije, gdje će studiranje postati moguće samo za one koji si mogu priuštiti visoke stanarine.

S novom akademskom godinom, tisuće studenata diljem Njemačke suočavaju se s velikim izazovom - pronalaskom pristupačnog smještaja. Internetski portali preplavljeni su oglasima u kojima studenti mole za zajedničke sobe, često izražavajući očaj zbog izuzetno visokih cijena najma. Situacija je posebno teška u velikim sveučilišnim centrima kao što su Frankfurt na Majni i München, gdje cijene soba dosežu vrtoglave iznose, prenosi Tagesschau.

Prosječna cijena za najam sobe u zajedničkom stanu u Frankfurtu iznosi čak 680 eura, dok je u Münchenu taj iznos još viši, dosegnuvši 790 eura. Ove visoke cijene dodatno produbljuju socijalne razlike među studentima. Predsjednik Njemačkog studentskog saveza, Matthias Anbuhl, upozorava kako se pojavljuje novi oblik društvene selekcije, gdje će studiranje postati moguće samo za one koji si mogu priuštiti visoke stanarine.


Nedostatak subvencioniranog smještaja i duge liste čekanja


Opća studentska tijela i studentski zborovi u Njemačkoj suočavaju se s velikim izazovima u osiguravanju pristupačnog smještaja. Na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu postoji svega 3 700 subvencioniranih mjesta u studentskim domovima, dok liste čekanja ukazuju da je potrebno gotovo dvostruko više. Slična situacija vlada i u Münchenu, gdje više od 11 500 studenata čeka na mjesto u domu, dok su liste čekanja u Erlangenu, Nürnbergu te Heidelbergu također izrazito duge.

Usporedili smo cijene studentskog smještaja u Hrvatskoj, evo u kojem su gradu najpovoljnije sobe



Timo Wenninger, službenik za stambena pitanja u Općem studentskom odboru (AStA) na Sveučilištu Goethe, ističe kako su sredstva za izgradnju domova ograničena, dok troškovi gradnje neprestano rastu. Zbog toga privatni pružatelji smještaja sve češće preuzimaju ulogu u popunjavanju praznina na tržištu.


Privatni smještaji kao rješenje


Najveća privatna studentska rezidencija u Europi, „i-Live Campus Frankfurt”, koja nudi preko tisuću potpuno opremljenih soba, odnedavno posluje u Frankfurtu. Ova rezidencija nudi luksuzne sadržaje poput kina, sportskih terena pa čak i kokoši, čija svježa jaja stanari mogu naručiti putem aplikacije za doručak. No, takav luksuz ima svoju cijenu: mikrostanovi veličine od samo 18 četvornih metara stoje najmanje 650 eura mjesečno.

Usporedili smo troškove studiranja u nekoliko europskih metropola, evo gdje je trošak studija najviši


Iako „i-Live Campus Frankfurt” nudi i 150 subvencioniranih soba po nešto nižim cijenama, studentski predstavnici naglašavaju kako su ovakva rješenja daleko od stvarnih potreba. Wenninger smatra da bi se država trebala više angažirati na osiguravanju jeftinijeg smještaja, umjesto da se prepušta privatnom sektoru.
 

Alternativna rješenja za privremeni smještaj


Kako bi olakšali novim studentima koji još uvijek traže povoljan smještaj, AStA organizira program „Frankfurt Bed Exchange”, gdje studenti koji imaju slobodan krevet ili nisu nekoliko dana u stanu mogu ponuditi smještaj drugima. Ipak, ovakva inicijativa samo je privremeno rješenje i ne može zamijeniti trajni smještaj.

S obzirom na sve veći broj studenata koji pretražuju online oglase za povoljne stanove, pitanje pristupačnog smještaja postaje sve složenije. Studentski predstavnici i dalje apeliraju na vlasti za veću financijsku potporu i rješavanje krize stambenog prostora, kako bi se omogućilo da obrazovanje ne postane luksuz dostupan samo onima koji si ga mogu priuštiti.
IZVOR: TAGESSCHAU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA