LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Usporedba cijena

Usporedili smo troškove studiranja u nekoliko europskih metropola, evo gdje je trošak studija najviši

Ova usporedba pokazuje kako troškovi života značajno variraju među europskim metropolama.

Ova usporedba pokazuje kako troškovi života značajno variraju među europskim metropolama.

Studiranje može biti uzbudljivo, ali i financijski izazovno. Troškovi života imaju ključnu ulogu pri odabiru studijskog odredišta, osobito u velikim europskim gradovima. U ovom članku donosimo detaljnu usporedbu troškova smještaja, hrane, prijevoza i drugih osnovnih potreba u Zagrebu, Milanu, Varšavi, Berlinu i Madridu. Radi lakše usporedbe, uzimat ćemo u obzir cijene stanova, budući da koncept studentskih domova varira ovisno od grada.
 

Zagreb: povoljno i pristupačno

 

Zagreb je jedan od najpovoljnijih gradova u ovoj usporedbi. Prema Expatistanu, prosječni troškovi života u Zagrebu iznose oko tisuću eura mjesečno. Cijene najma za jednosobne stanove u centru grada kreću se od 400 do 500 eura mjesečno, dok su u predgrađima nešto niže, oko 300 do 400 eura. Prema podacima s Erasmus Playa, studenti mogu pronaći zajedničke stanove po cijeni od 200 do 300 eura mjesečno.

Troškovi hrane u Zagrebu su povoljni, u usporedbi s ostalim gradovima iz ove analize. Mjesečni izdatak za namirnice iznosi oko 150 do 200 eura, dok obrok u povoljnijem restoranu stoji oko 10 eura. Također, studentske menze i dalje su najjeftiniji način prehrane. Zagreb ima dobro povezan javni prijevoz, a mjesečna karta za studente košta oko 15 eura.
 

Milano: luksuzni život s cijenom

 

Milano, kao jedan od najskupljih gradova u Italiji, zahtijeva veći budžet za život. Prosječni troškovi života u Milanu prema Expatistanu iznose između 1 500 i 1 800 eura mjesečno. Najam jednosobnog stana u centru Milana košta od 700 do 900 eura mjesečno, dok su cijene u predgrađima nešto niže, oko 600 do 700 eura. Prema Erasmus Playu, cijene studentskih stanova mogu se kretati oko 400 eura za sobu u zajedničkom stanu.

Troškovi hrane su također visoki, s mjesečnim izdacima za namirnice od oko 300 eura. Obrok u restoranu srednje klase može koštati oko 15 eura. S druge strane, Milano ima učinkovitu mrežu javnog prijevoza, a cijena mjesečne karte za studente iznosi oko 22 eura.

Što biste dali da ste znali ove stvari o financijama kao brucoš?


 

Varšava: skriveni dragulj za studente


Varšava, glavni grad Poljske, nudi povoljne uvjete za studente s prosječnim troškovima života od oko 900 eura mjesečno, prema Expatistanu. Najam jednosobnog stana u centru Varšave kreće se od 400 do 500 eura, dok u predgrađima cijene padaju na 300 do 400 eura. Erasmus Play navodi da studenti često mogu pronaći smještaj po cijeni od 200 do 300 eura mjesečno u zajedničkim stanovima.

Troškovi hrane su među najnižima u ovoj usporedbi, s mjesečnim izdacima za namirnice od oko 150 do 200 eura. Obrok u restoranu stoji oko između 7 i 10 eura. Varšava nudi povoljan javni prijevoz, s mjesečnom kartom za studente koja košta oko 10 eura.
 

Berlin: balans između cijene i kvalitete života


Berlin, glavni grad Njemačke, s obzirom na visok standard, nudi prosječne mjesečne troškove od oko 1 200 eura, prema Expatistanu. Cijene najma za jednosobne stanove u centru Berlina kreću se između 700 i 900 eura, dok su cijene u predgrađima niže, oko 600 do 700 eura. Erasmus Play navodi opcije za studentski smještaj od 300 do 400 eura mjesečno za zajedničke stanove.

Usporedili smo cijene studentskog smještaja u Hrvatskoj, evo u kojem su gradu najpovoljnije sobe


Za troškove hrane u Berlinu možete mjesečno za namirnice izdvojiti od oko 250 do 300 eura. Obrok u povoljnijem restoranu košta oko 10 eura. Berlin ima izvrsnu mrežu javnog prijevoza, a mjesečna karta za studente košta oko 30 eura.
 

Madrid: šarm Španjolske uz viši trošak


Madrid, kao glavni grad Španjolske, nudi šarmantan životni stil, ali koji i košta. Prema Expatistanu, prosječni troškovi života iznose oko 1 300 eura mjesečno. Najam jednosobnog stana u centru Madrida košta između 700 i 800 eura, dok su u predgrađima cijene nešto niže, od 600 do 700 eura. Nude se i studentski smještaji od 350 do 450 eura mjesečno.

Troškovi hrane su nešto viši nego primjerice u istočnoj Europi, s mjesečnim izdacima za namirnice od oko 250 eura. Obrok u restoranu stoji oko 12 eura. Madrid nudi dobru mrežu javnog prijevoza, a mjesečna karta za studente košta oko 20 eura.
 

Ova usporedba pokazuje kako troškovi života značajno variraju među europskim metropolama. Zagreb i Varšava su najpovoljniji gradovi za studente, dok Milano i Madrid zahtijevaju veći budžet. Berlin se ističe kao grad koji nudi dobar omjer cijene i kvalitete života, čineći ga atraktivnom opcijom za studente koji traže urbani i multikulturalni životni stil uz prihvatljive troškove.

Savjeti za studente: kako upravljati financijama tijekom studiranja


Naravno, visina troškova je subjektivni pojam te bi svaki student trebao napraviti dobru kalkulaciju, prije odlaska u neki od ovih gradova. U svakom slučaju, svi gradovi nude brojne opcije za studente, a popusti i studentske pogodnosti svakako dobro dođu bilo kojem studentskom budžetu.

IZVOR: EXPATISTAN / ERASMUS PLAY
FOTO: PEXELS