LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cijene po gradovima

Usporedili smo cijene studentskog smještaja u Hrvatskoj, evo u kojem su gradu najpovoljnije sobe

Došlo je vrijeme kada se brucoši pripremaju za fakultete, a osim toga, naveliko se priča i o studentskim domovima te njihovim cijenama. Donosimo usporedbe cijena studentskih domova u najvećim hrvatskim gradovima!

Došlo je vrijeme kada se brucoši pripremaju za fakultete, a osim toga, naveliko se priča i o studentskim domovima te njihovim cijenama. Donosimo usporedbe cijena studentskih domova u najvećim hrvatskim gradovima!

Cijena smještaja u studentskim domovima u Hrvatskoj jedna je od ključnih tema koja zanima brojne studente i njihove obitelji, posebno uoči početka nove akademske godine. Studentski domovi često predstavljaju najpristupačniju opciju za smještaj tijekom studiranja, no cijene variraju ovisno o gradu, standardu smještaja, broju ležajeva u sobi i socijalno-ekonomskom statusu studenta.


Cijene smještaja u najvećim sveučilišnim centrima


U većim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, gdje je koncentracija studenata najveća, cijene smještaja u studentskim domovima znatno se razlikuju.
 

Zagreb


U glavnom gradu cijene smještaja variraju ovisno o kvaliteti i lokaciji doma. Najpovoljnije opcije u starijim paviljonima mogu koštati oko 60 eura mjesečno za krevet u višekrevetnoj sobi. Sobe višeg standarda, koje uključuju više privatnosti i bolje uvjete, poput onih u novijim domovima, mogu doseći i do 160 eura mjesečno.

FOTO: Studentski centar Zagreb, cijene smještaja u akademskoj godini 2023./24.

 

Studentski centar u Zagrebu objavio rješenja prigovora za studentski smještaj


Split


U Splitu, cijene se kreću između 55 i 110 eura mjesečno. Studenti u Splitu često biraju smještaj u Studentskom domu Dr. Franjo Tuđman, gdje su cijene niže u starijim paviljonima, dok je boravak u novijim objektima skuplji zbog boljih uvjeta i dodatnih pogodnosti.
 

Rijeka


U Rijeci su cijene nešto niže, s rasponom od 50 do 120 eura, ovisno o paviljonu i opremljenosti sobe. Rijeka nudi dobar omjer cijene i kvalitete, s brojnim studentskim domovima koji su relativno noviji i dobro opremljeni.
 

Osijek


Osijek, kao jedan od manjih sveučilišnih centara, nudi najniže cijene smještaja. Cijene se kreću od 40 eura za starije paviljone do 100 eura za novije i bolje opremljene sobe.
 

Kvaliteta smještaja i pogodnosti

 

Sama kvaliteta smještaja uvelike utječe na cijenu. Stariji domovi s osnovnim sadržajima nude niže cijene, ali često imaju manju dostupnost modernih pogodnosti, poput interneta ili privatnih kupaonica. S druge strane, noviji paviljoni, koji su opremljeni suvremenim sadržajima, poput zajedničkih kuhinja, privatnih kupaonica, interneta i prostora za učenje, znatno su skuplji.

Primjerice, Studentski dom Stjepan Radić u Zagrebu nudi različite kategorije smještaja, od osnovnih soba do modernih apartmana, s cijenama koje odgovaraju kvaliteti i uvjetima boravka. Slična situacija je i u drugim većim gradovima, gdje novi paviljoni privlače studente boljim uvjetima, ali uz višu cijenu.
 

Subvencije i socijalni kriteriji

 

Za mnoge studente, konačna cijena smještaja može biti usmanjena zahvaljujući subvencijama koje pruža Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Subvencije su dostupne studentima koji dolaze iz obitelji s nižim prihodima, studentima s invaliditetom, djecom branitelja i drugima koji ispunjavaju određene socijalne kriterije. Te subvencije mogu smanjiti cijenu smještaja za nekoliko desetaka eura mjesečno, što je značajna pomoć za studente i njihove obitelji.
 

Smještaj u studentskim domovima u Hrvatskoj pruža studentima povoljnu opciju za stanovanje tijekom studija. Iako cijene variraju ovisno o nizu faktora, studentski domovi i dalje ostaju pristupačna opcija u usporedbi s privatnim najmom, osobito uz mogućnost dobivanja subvencija. Za studente je ključno pravovremeno se prijaviti za mjesto u domu i iskoristiti sve dostupne opcije za smanjenje troškova, čime se mogu osloboditi financijskog pritiska te se usredotočiti na svoje obrazovanje.

Drugi krug prijava za smještaj u studentskom domu u Požegi otvoren još par dana


IZVOR: STUDENTSKI CENTAR ZAGREB, STUDENTSKI CENTAR SPLIT, STUDENTSKI CENTAR RIJEKA, STUDENTSKI CENTAR OSIJEK
FOTO: STUDENTSKI CENTAR SPLIT