LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Terezom Buconić

Ponos Hrvatske ponos je i Studentskog.hr

Porazgovarali smo s jednom od dobitnica nagrade Ponos Hrvatske za svoj rad u grupi Čarolija darivanja koja je ujedno i volonterka našeg portala, Terezom Buconić.

Porazgovarali smo s jednom od dobitnica nagrade Ponos Hrvatske za svoj rad u grupi Čarolija darivanja koja je ujedno i volonterka našeg portala, Terezom Buconić.

14. po redu dodjele priznanja Ponos Hrvatske održane su u Zagrebu. Riječ je o priznanju ljudima koji su svojim djelima pokazali iznimnu ljudskost, inspirirali druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima, bilo da je riječ o spašavanju života, velikoj dobroti ili nevjerojatnoj hrabrosti. Među dobitnicima je nagrade i volonterka Studentskog.hr – mlada Dubrovčanka Tereza Buconić. Ona je s Mirtom Kišak Koch (36), Katarinom Križanić (34) i Silvijom Sić (39) pokrenula Facebook grupu Čarolija darivanja. Uz pomoć grupe skupljaju se pokloni za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi zbrinute u domovima te za osobe treće životne dobi smještene u domove za starije i nemoćne osobe. Mjesečno sakupe 500-tinjak darova koje podijele.

Tereza Buconić tek ima 23 godine, a sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama, dobrovoljni je darivatelj krvi, u Zagrebu je volonterka u salezijanskoj župi na Knežiji te uz sve to i volontira za Studentski.hr. Studira na dva zagrebačka fakulteta, Fakultetu političkih znanosti – smjer javne politike, menadžment i razvoj te na Pravnom fakultetu, studijskom centru socijalnog rada. Dobitnica je Dekanove nagrade za najbolji uspjeh na Fakultetu političkih znanosti.

Što je zapravo Čarolija darivanja?

Čarolija darivanja pozitivna je Facebook priča, stranica na kojoj se svakodnevno objavljuju popisi rođendanskih želja djece iz dječjih domova i domova za starije. Donatori koje mi zovemo vilama i vilenjacima Čarolije darivanja zapisuju se na popise kome žele ispuniti želju i poklone šalju ravno u dom ili osobno nose slavljenicima.

Kako je cijela priča započela?

Sve je krenulo s božićnom čarolijom 2015, kada je Mirta kontaktirala jedan dječji  dom u Osijeku želeći im samo sa svojim prijateljima ispuniti pokoju želju. Ali, lavina dobrote samo je tako krenula pa je s Katarinom nazvala sve domove za djecu u Hrvatskoj i sve božićne želje bile su rekordno ispunjene. Priča se potom proširila na rođendanske želje, kada sam i ja postala dio priče. Potom nam se pridružila Silvia koja je ranije slala poklone. 2017. godine, u 10. mjesecu, Čarolija se proširila i na domove za starije i rekla bih da je to posebna emocija jer bake i djedovi stvarno su očarani time da netko nepoznat njima šalje poklon, da ga zanima što oni baš žele… A želje su originalne: od vina i ruže, preko štapa za hodanje, pelinkovca do skromnih slatkiša ili dezodoransa.

– Za mene je ovakvo pomaganje nešto sasvim normalno jer stvarno vjerujem kako drugačije ne bih znala funkcionirati. Sve je počelo kada sam s majkom pakirala pakete za djecu iz Knina u Caritasu i kada sam poslala najdražu barbiku, nešto od srca jer i drugi zaslužuju sreću. Čarolija darivanja je onda bio logičan nastavak te priče.

Kakva su bila početna očekivanja?

Očekivanja su bila samo izvlačenje osmijeha na lica slavljenika i misao kako su društvene mreže idealan prostor za ovakvo nešto, uz kvalitetno vođenje stranice i transparentno objavljivanje fotki, činjenicu da nikakvi novci nisu u igri itd. Reakcije su pozitivne sa svih strana, ne zna se tko je sretniji – oni koji daruju ili oni koji primaju poklone. Dok se pokloni otvaraju – taj osjećaj i veselje stvarno se ne može dočarati, treba doživjeti, ja imam tu sreću da jesam i neke su mi se scene zauvijek usjekle u pamćenje.

Izvor: Tereza Buconić (privatni album)

Kakav je osjećaj dobiti nagradu Ponos Hrvatske?

Nagradu je jako lijepo dobiti, super je osjećaj znati da je nešto tako jednostavno, a opet posebno prepoznato i kako se kotač pokrenuo. To je nagrada svim ljudima uključenima u ovu priču u kojoj da jedan element zakaže, ništa ne bi tako dobro funkcioniralo kao sada. Posebna mi je ta misao kako se može puno toga napraviti na dnevnoj bazi, kako su motivacije i iskustva ljudi koji se uključuju, pa i nas koji smo s druge strane priče različiti, ali kako se i u različitosti može ujediniti oko univerzalnog dobra i veselja tih osoba, dopuštajući im da budu baš kao i svi mi na taj poseban dan.

Hoće li tvoj budući posao biti vezan uz Čaroliju darivanja?

Kako studiram politologiju, a nedavno sam upisala i diplomski na Studijskom centru socijalnog rada, najvećim dijelom potaknuta Čarolijom, kada u podne i ponoć (ha ha) znam imena i skoro točne adrese svih domova u Hrvatskoj, voljela bih da moj posao bude vezan uz područje rada na poboljšanju socijalnih politika i druženju s tim malim velikim ljudima. Sigurna sam da ne bih znala funkcionirati i bez nekog oblika volontiranja.

FOTO: TEREZA BUCONIĆ