LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet Zagreb

Plenum pod zvijezdama odlučio – ostavke dekana i rektora ili blokada fakulteta

Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakulteta te srozavanje ugleda institucije.

Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakulteta te srozavanje ugleda institucije.

Stotine okupljenih na 210. plenumu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izglasali su da žele do početka akademske godine ostavke dekana Vlatka Previšića te bivšeg dekana Filozofskog fakulteta, danas rektora, Damira Borasa.

U slučaju da dvojac ne da ostavke, studenti su spremni na blokadu fakulteta, a jedan od prijedloga bio je da uskrate plaćanje školarina. Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakulteta te srozavanje ugleda institucije.

Plenum je održan ispred zgrade Filozofskog fakulteta, umjesto u dvorani, jer su vrata fakulteta zaključana. Zatvorena je i fakultetska knjižnica.

– Studenti danas nisu mogli ići na ispite na glavna vrata, već su morali ulaziti i izlaziti nekim čudnim putevima. Način na koji dekan upravlja fakultetom staljinistički je. – rekla je za Index.hr jedna sudionica plenuma.

Sjednica Fakultetskog vijeća trebala bi se održati u četvrtak u 11 sati, a plenum je odlučio da bi se na njoj trebali pojaviti i studentski predstavnici, koje je dekan nedavno razriješio dužnosti jer po zakonu imaju premali broj članova da bi sudjelovali u odlučivanju. Ipak, sudionici plenuma tvrde da još deset zagrebačkih fakulteta također nema dovoljan broj studenata u Fakultetskom vijeću.

Trzavice između Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i dekana Previšića traju već mjesecima. Bitan događaj koji je zaoštrio odnose između ove dvije strane je pokušaj suradnje između Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta, protiv koje su se studenti Filozofskog fakulteta pobunili. Također, s mjesta prodekanice dekan je smijenio profesoricu Branku Galić, koja je dobro surađivala sa Studentskim zborom, da bi zatim i raspustio Zbor za koji je godinu i pol nakon izbora zaključeno da je ilegalan.