LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet u Zagrebu

FFZG okupio lektore hrvatskoga kao inoga jezika iz cijelog svijeta

Središnja tema ovogodišnjeg savjetovanja bili su glagoli u hrvatskom jeziku, a razgovaralo se o iskustvima lektora hrvatskog jezika izvan Hrvatske, pružajući vrijedan uvid u izazove i uspjehe s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Središnja tema ovogodišnjeg savjetovanja bili su glagoli u hrvatskom jeziku, a razgovaralo se o iskustvima lektora hrvatskog jezika izvan Hrvatske, pružajući vrijedan uvid u izazove i uspjehe s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Od 5. do 6. srpnja 2024. godine, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu bio je domaćin šesnaestog Stručnog i znanstvenog savjetovanja za lektore hrvatskoga kao inoga jezika (SIH). To okupljanje, koje je organizirao Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, privuklo je lektore i stručnjake iz cijelog svijeta, od susjedne Italije, Slovenije i Mađarske do daleke Amerike.

Tijekom dva dana SIH-a sudionici su imali priliku sudjelovati u mnogobrojnim stručnim i znanstvenim izlaganjima te raspravama. Razgovaralo se o iskustvima lektora hrvatskog jezika izvan Hrvatske, pružajući vrijedan uvid u izazove i uspjehe s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Središnja tema ovogodišnjeg savjetovanja bili su glagoli u hrvatskom jeziku. Ta kompleksna i ključna komponenta hrvatske gramatike razmatrana je iz različitih perspektiva, od sintakse i semantike do metodologije poučavanja neizvornim govornicima. 

Umjetnički radovi studenata izloženi u Etnografskom muzeju u Zagrebu



Profesorica Mia Batinić Angster svojim je pozvanim izlaganjem pod naslovom Gdje je kraj glagolima s infinitivom? pružila pregled hrvatskih glagola koji otvaraju mjesto infinitivu, razvrstavajući ih prema značenju – modalno, fazno, implikativno, faktivno, željno, upitno. Naglasila je kako se ti glagoli mogu podijeliti u dvije skupine s obzirom na to tvore li sa svojom infinitivnom dopunom jedinstvenu rečeničnu strukturu ili ne.

Studenti na Filozofskom fakultetu prosvjedovali protiv povećanja upisnina, odluka ipak izglasana


U sklopu skupa predstavljena je i knjiga The Verbal Kaleidoscope: Perspectives on the Syntax and Semantics of Verbs, izdana ove godine u nakladi Morepressa. Urednici knjige Mia Batinić Angster i Marco Angster okupili su različite pristupe istraživanju glagola, naglašavajući njihovu složenu prirodu. Prilozi u knjizi obuhvaćaju teme poput interakcije glagola sa sintaksom, posebice u pogledu argumentne strukture i promjena valencije te njihov ključni utjecaj na značenje rečenice.

Više informacija o skupu može se pronaći na službenoj stranici SIH-a. 

IZVOR: FILOZOFSKI FAKULTET U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK, ILUSTRACIJA