LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Karlo Kolesar

„Najbolji način kako se boriti protiv predrasuda jest dokazati kvalitetu strukovnog obrazovanja“

Što je sve Udruga studenata VERN'a radila u 2013., koje aktivnosti planira realizirati u 2014., kako komentiraju predrasude o studiranju na privatnim stručnim studijima i još mnoge zanimljivosti saznajte u intervjuu s predsjednikom udruge Karlom Kolesarom.

Što je sve Udruga studenata VERN'a radila u 2013., koje aktivnosti planira realizirati u 2014., kako komentiraju predrasude o studiranju na privatnim stručnim studijima i još mnoge zanimljivosti saznajte u intervjuu s predsjednikom udruge Karlom Kolesarom.

Karlo Kolesar je student prve godine diplomskog studija Menadžmenta održivog razvoja turizma na Veleučilištu VERN', a ovo mu je drugi mandat na čelu Udruge studenata VERN'a. "Sama Udruga s radom je krenula 2008. godine kao Udruga studenata Zagrebačke škole za menadžment a budući da je ta visoka škola postala dio Veleučilišta VERN', bilo je logično da se Udruga restrukturira i preimenuje te da postane Udruga studenata VERN'a što smo 2010. i učinili. Danas u radu Udruge sudjeluju studenti svih studija na Veleučilištu VERN' pa s ponosom i zadovoljstvom mogu reći da je postignut cilj koji smo si restrukturiranjem zadali. Kao svoj najveći doprinos Udruzi stoga bih izdvojio upravo upravljanje ovim procesom restrukturiranja i njegovu uspješnu finalizaciju što je rezultiralo Udrugom koja omogućuje studentima provođenje i realizaciju niza vannastavnih aktivnosti kojima se obogaćuje proces učenja, približava studente praksi te ih priprema za tržište rada što je posebice bitno za strukovne studije kao što je Veleučilište VERN'", objasnio nam je entuzijastično Karlo.

Karlo Kolesar
 
Karlo Kolesar, FOTO: Petar Vučetić
 

Udruga studenata VERN'a je vrlo aktivna. Koliki je pritisak biti na čelu takve uspješne zajednice studenata? Po kojem principu Udruga radi i s kime surađuje te koliki je interes za sudjelovanjem u radu USV'a? Jeste li zadovoljni feedbackom fakulteta i što biste htjeli još ostvariti na polju komunikacijskih kanala samog USV'a?

Određeni pritisak svakako postoji, pogotovo iz razloga što sam vodio njezino restrukturiranje, no velika je čast i motivacija kad vidiš da se nešto što je krenulo dosta skromno razvilo do vrlo zavidne razine te da si okružen kvalitetnim ljudima koji dijele tvoj entuzijazam.

Kad govorimo o članstvu primarno smo orijentirani na studente VERN'a, no postoje tri oblika članstva kojima je sudjelovanje u radu USV'a omogućeno široj publici;

  • Redovno članstvo podrazumijeva sve članove koju su studenti VERN'a, bez obzira na to jesu li su redovni ili izvanredni studenti
  • Izvanredno članstvo obuhvaća studente drugih veleučilišta i visokih škola
  • Počasno članstvo dodjeljuje se ljudima koji su posebno doprinijeli radu Udruge, a pritom ne moraju biti studenti  nijedne obrazovne institucije

Interes za sudjelovanjem u radu Udruge svake se godine povećava proporcionalno povećanju aktivnostima same Udruge. U startu smo krenuli s nekih desetak ljudi i sad smo došli do brojke od 40 članova. To je dosta velik broj s obzirom na to da nam je cilj da svatko od njih nešto radi odnosno svaki član ima određenu obavezu o kojoj se brine.

Suradnja s Veleučilištem iznimno je dobra i VERN' nas podupire u našem radu od samog početka. Osigurali su nam prostor i osnovnu infrastrukturu za rad, a prate nas i na svakom našem projektu kroz mentorstvo i partnerstvo.

Kroz Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola USV' ima otvoren dijalog s gotovo svim studentskim zborovima visokih strukovnih studija RH pa se u radu kontinuirano međusobno podupiremo i nadopunjujemo. Posebno draga suradnja nam je ona s Hrvatskom studentskom asocijacijom (HSA) s Ekonomskog fakulteta jer nam je važno njegovati odnose i sa sveučilišnim studentima i raditi na oblikovanju jedinstvene akademske zajednice. Od suradnji iz realnog sektora istaknuo bih one s portalom Posao.hr i HR Centrom koji nam omogućavaju da svoje studente što više približimo realnim tržišnim zahtjevima te u konačnici zaposlenju.

U segmentu poboljšanja komunikacija u planu je izrada web stranice USV'a te pokretanje jednosemestralne publikacije koja bi osim informativne uloge trebala poslužiti kao platforma za vježbu i praksu naših kolega sa studija Novinarstva te studija Informatike. Upravo je ta praksa i vježba koja studente dodatno osposobljava za tržište rada ono se što mi radom USV'a trudimo omogućiti studentima.

Recentni događaji; u predbožićno vrijeme održana je humanitarna akcija čije je otvaranje popratio i Studentski.hr. Recite nam nešto više o toj akciji, kako je izgledao finalni party akcije i jeste li  zadovoljni odazivom?

Htjeli smo da humanitarna akcija bude drugačija, da nije čisto prikupljanje sredstava već da se uz to i zabavimo. Sama akcija prikupljanja darova započela je prigodnim domjenkom u organizaciji Veleučilišta VERN,' a za veliko finale akcije odlučili smo se našaliti na svoj račun i organizirati karaoke party na kojem smo pjevali upravo mi, članovi i vodstvo USV'a. To se pokazalo odličnom idejom jer smo 60-ak okupljenih gostiju u klubu Movie Pub nasmijali do suza i prikupili dodatna sredstva za našu akciju. Do sada smo darove podijelili djeci bolnica Merkur i Rebro u Zagrebu te dječjim odjelima bolnica u Varaždinu i Čakovcu. U planu je još i posjet dječjem domu Vrbina u Sisku.

Ovim putem htio bih se zahvaliti svima koji su sudjelovali u našoj humanitarnoj akciji, ali posebno hvala zaslužili su naši hrabri voditelji i pjevači; Leona Kos, Matea Filipović, Dinko Bošnjak, Ivana Kovačević, Andrija Huljev i Borna Kos.

Karaoke party
 
Karaoke party, FOTO: USV
 

Osim ove božićne humanitarne akcije, organizirate li još neke druge humanitarne akcije?

Budući da smo specifična udruga, imamo i specifične humanitarne akcije. Tako je zapažena bila humanitarna akcija koju smo prošle godine organizirali u suradnji s VERN' Sportom kada smo u klubu Peoples organizirali svojevrsnu licitaciju zgodnih sportaša i sportašica. Uz vodstvo stand up komičara Marka Petra Oreškovića okupljeni su licitirali za izlazak na utakmicu i piće sa svojim najdražim sportašem, a od prikupljenih sredstava ispunili smo želju djece doma za nezbrinutu djecu Vrbina i kupili im televizor.

Osvrt na prošlu godinu – kojim projektima se ponosite, što ste sve ostvarili, što biste istaknuli tijekom svojeg rada u 2013. godini?

U globalu ponosimo se svim projektima koje smo realizirali jer su svi ispunili svoju svrhu – da studenti uče, stječu iskustvo i razvijaju se.

U segmentu turizma bih izdvojio Studentijadu, studentsko trodnevno putovanje koje ide već treću godinu za redom, svaki put u sve boljem izdanju.

Studentijada
 
Studentijada, FOTO: USV
 

Posebno bih istaknuo projekt Vijeća visokih škola, Forum struke iz razloga što je to bio iznimno zahtjevan projekt u koji je uloženo puno truda, pogotovo od strane naše USV'a.

Budući projekti, plan za 2014. do isteka mandata?

U 2014. čeka nas jedan vrlo veliki projekt s čijom realizacijom smo već krenuli - ApsolventsCRO. Riječ je o apsolventskom/studentskom osmodnevnom jedrenju srednjom Dalmacijom. Poznato je da svi naši studenti na apsolventska putovanja idu van, a nisu vidjeli dobar dio Hrvatske. Ovaj projekt zamišljen je s ciljem da se u fokus apsolventskog putovanja stavi čista zabava, naša prekrasna Hrvatska i prednosti postsezonskog perioda. Naravno, sve prilagođeno studentskom budžetu.

Ranije sam spomenuo Novinski list, informativnu publikaciju čija će osnovna svrha biti da služi kao platforma za praksu našim novinarima i informatičarima, a čiji se pilot već razrađuje pa nas i tu čeka puno posla.

Sportske igre Veleučilišta VERN' na Visu ideja je na kojoj asistiramo našem Veleučilištu. Ideja je proizašla iz toga što VERN' Sport okuplja neke od najjačih akademskih sportskih ekipa u Hrvatskoj i Europi pa je želja podijeliti taj sportski duh s ostalim studentskim kolegama kroz sportske igre koje bi u VERN' Međunarodnom centru na Visu okupile sve one željne sportskih natjecanja i dobre zabave bez obzira na to jesu li profesionalni sportaši ili amateri entuzijasti. Bitno nam je da se družimo i naučimo nešto novo jer bit će i korisnih radionica te naravno da se dobro zabavimo. A sve to uz more i sunce!

Postoji li dijalog i potpora između Veleučilišta VERN'a i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola (VIVS)? Što bi VERN'ovci htjeli poboljšati po pitanju kvalitete studiranja i samog studentskog standarda?

Dijalog postoji budući da smo mi kao Udruga predstavničko tijelo studenata VERN'a u Vijeća studenata VIVS. Uz to, ja u Vijeću obnašam dužnost potpredsjednika i voditelja sekcije privatnih veleučilišta i visokih škola, kolega Maro Alavanja vodi Ured za odnose s javnostima, a kolegica Tina Miličić vodi Ured za studentske udruge i studentske projekte. Za sudjelovanje u radu Vijeća potrebna je potpora matičnog učilišta i sa zadovoljstvom mogu reći da nam VERN' to pruža; od organizacije sjednica i sudjelovanja u radu istih do slušanja o onome što se na sjednicama govori. Veleučilište uviđa što mi radimo i shvaća težinu koju ima cijeli taj angažman i s te strane zaista dobivamo maksimalnu podršku od njih.

USV u Vijeću studenata VIVS
 
USV u Vijeću studenata VIVS, FOTO: USV
 

Kada govorimo o standardu studiranja na Veleučilištu VERN' treba napomenuti da VERN' za razliku od drugih veleučilišta, visokih škola i sveučilišnih studija ima potpuno drugačiji koncept. Usprkos velikom broju studenata na VERN'u mi imamo male studijske grupe od maksimalno 30 studenata koje omogućuju da profesor upozna svoje studente, stvori odnos s njima i prilagodi svoje predavanje njihovim potrebama. Obzirom da se kontinuirano investira u poboljšanja, infrastruktura i oprema na zavidnoj su razini, ali tu je i veliki broj dodatnih sadržaja poput VERN' Sporta, VERN' Foruma, VERN' Kulture, VERN' Inkubatora i VERN' Međunarodnog centra na Visu, da ne nabrajam sve, koji zaokružuju obrazovanje mladog čovjeka dajući mu jednu široku perspektivu.

Ako studenti i naiđu na neki problem, npr. lošeg profesora ili problem u administraciji tu su jednosemestralne VERN'ove ankete i institucije studentskih glasnogovornika te se vrlo brzo ti problemi detektiraju i rješavaju.

Postoje li predrasude o studiranju na privatnim stručnim studijima jeste li se vi susretali s tim? Kako se boriti protiv takvih pridjeva i predrasuda? Zašto vlada takvo mišljenje (jal ili...?)

Slažem se da predrasuda ima i da se često studiranje na privatnim strukovnim studijima smatra "lakšim" izborom. Osobno držim da je to rezultat našeg mentaliteta, ali i nerazumijevanja razlike između znanstvenog i stručnog obrazovanja. Naime, stručni studiji u fokusu imaju usvajanje konkretnih znanja, vještina i alata potrebnih za efikasno obavljanje posla i stoga se naglasak stavlja na praksu za razliku od znanstvenih studija čija je uloga razvijanje znanosti i stoga je u fokusu znanstveno izučavanje materije. Ono što je bitno za razumjeti jest da je su za zdravu ekonomiju potrebni i jedan i drugi obrazovni stup te njihova međusobna suradnja.

Najbolji način kako se boriti protiv ovih predrasuda jest dokazati kvalitetu strukovnog obrazovanja koja se najbolje vidi kada naši studenti dođu na radno mjesto u kojem se snalaze brže jer su tijekom studiranja već bili u većini situacija koje ih na radnom mjestu dočekaju. Tu činjenicu sve više prepoznaju i naši poslodavci pa diskriminacije pri zapošljavanju danas više ni nema.

Ima li nešto što biste htjeli poručiti studentskoj javnosti? Neki projekti koji bi uključili druge udruge? Suradnja s drugim fakultetima?

Pozvao bih sve svoje kolege studente stručnih i sveučilišnih studija da su uključe u naš projekt ApsolventsCRO s obzirom na to da je riječ o projektu kojim želimo na scenu apsolventskih putovanja staviti Hrvatsku kao hit destinaciju i tako pokrenuti trend od značaja za cijelu nacionalnu ekonomiju. Upravo zato bih volio vidjeti jednu sinergiju i proaktivnost mladih intelektualca kao glavnih pokretača ekonomije.

Što se tiče suradnji, uskoro kreće jedan projekt koji ćemo pokrenuti sa Sveučilištem u Dubrovniku, a kroz Vijeće studenata VIVS ulazimo u Hrvatski studentski zbor čime smo jednakost stručnih i znanstvenih studija dokazali i u akademskoj zajednici.

I za kraj poruka svim studentima: „Ne ustručavajte se ako imate nekakvu ideju, želju ili potrebu da nešto napravite. Oslobodite se straha da krenete s realizacijom. Takvi smo bili i moji kolege iz USV'a i ja pa smo ipak uspjeli nešto napraviti jer smo pokušali. Biti poduzetnik možda je teško, ali kad se uspije osjećaj je fantastičan!“