LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inovativne tehnike procesiranja hrane

Na PBF-u predstavljeno novo Središte koje će služiti i za praktičnu nastavu

Zahvaljujući novom Središtu za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane studiranje na PBF-u trebalo bi biti još kvalitetnije.

Zahvaljujući novom Središtu za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane studiranje na PBF-u trebalo bi biti još kvalitetnije.

Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljeno je Središte za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane, koje je financirano sredstvima iz projekta Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., u nadležnosti MZO-a u iznosu od 8 250 550 kuna.

Srednja škola iz Varaždina koordinirat će međunarodni projekt vrijedan 60 tisuća eura


Ovo će Središte studiranje dići na novu, višu razinu jer će studenti sada moći na praktičnoj nastavi učiti o novim procesnim rješenjma u prehrambenoj industriji, rečeno je na konferenciji.

Učenici nagrađeni za hrabri projekt: „Nisam ono što sam učinio kad nisam znao bolje.“


Na konferenciji su ujedno predstavljeni rezultati projekta Opremanje poluindustrijskog praktikuma za razvoj novih prehrambenih tehnologija – provedena je detaljna adaptacija postojećeg prostora Laboratorija za procesno-prehrambeno inženjerstvo PBF-a i nabavka potrebne procesne i analitičke opreme.
– Organizacijska reforma provedena je osnivanjem Središta za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane, što je rezultiralo jačanjem kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije te razvojem znanstvenoistraživačke, obrazovne i tehnološke infrastrukture PBF-a. – stoji u priopćenju.
Realizacijom ovog projekta u Hrvatskoj će po prvi put biti omogućena primjena i razvoj inovativnih tehnika obrade hrane, što će omogućiti razvoj proizvodnih kapaciteta prehrambene industrije uz razvoj iznimno vrijednih, nutritivnih, minimalno tretiranih, funkcionalnih prehrambenih proizvoda u suradnji s različitim čimbenicima tržišta hrane, od primarnih proizvođača, preko industrije sve do trgovačkih društava, rekao je prof. dr. sc. Zoran Herceg.

Studenti organiziraju simpozij kako bi istražili utjecaj znanosti i inovacija na budućnost prehrambene industrije


– Razvojem novih tehnika i tehnologija prehrambene industrije cilj je razviti tehnologiju koja će minimalno utjecati na kvalitetu samog proizvoda, a značajno će smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, potrošnju energije, produkciju otpada, potrošnju vode i slično. 
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR