LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inovativne tehnike procesiranja hrane

Na PBF-u predstavljeno novo Središte koje će služiti i za praktičnu nastavu

Zahvaljujući novom Središtu za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane studiranje na PBF-u trebalo bi biti još kvalitetnije.

Zahvaljujući novom Središtu za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane studiranje na PBF-u trebalo bi biti još kvalitetnije.

Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljeno je Središte za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane, koje je financirano sredstvima iz projekta Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., u nadležnosti MZO-a u iznosu od 8 250 550 kuna.

Ovo će Središte studiranje dići na novu, višu razinu jer će studenti sada moći na praktičnoj nastavi učiti o novim procesnim rješenjma u prehrambenoj industriji, rečeno je na konferenciji.

Na konferenciji su ujedno predstavljeni rezultati projekta Opremanje poluindustrijskog praktikuma za razvoj novih prehrambenih tehnologija – provedena je detaljna adaptacija postojećeg prostora Laboratorija za procesno-prehrambeno inženjerstvo PBF-a i nabavka potrebne procesne i analitičke opreme.
– Organizacijska reforma provedena je osnivanjem Središta za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane, što je rezultiralo jačanjem kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije te razvojem znanstvenoistraživačke, obrazovne i tehnološke infrastrukture PBF-a. – stoji u priopćenju.
Realizacijom ovog projekta u Hrvatskoj će po prvi put biti omogućena primjena i razvoj inovativnih tehnika obrade hrane, što će omogućiti razvoj proizvodnih kapaciteta prehrambene industrije uz razvoj iznimno vrijednih, nutritivnih, minimalno tretiranih, funkcionalnih prehrambenih proizvoda u suradnji s različitim čimbenicima tržišta hrane, od primarnih proizvođača, preko industrije sve do trgovačkih društava, rekao je prof. dr. sc. Zoran Herceg.
– Razvojem novih tehnika i tehnologija prehrambene industrije cilj je razviti tehnologiju koja će minimalno utjecati na kvalitetu samog proizvoda, a značajno će smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, potrošnju energije, produkciju otpada, potrošnju vode i slično. 
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR