LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izmjene Zakona o HKO-u

MZO: „Hrvatsko tržište rada odavno je prepoznalo i prihvatilo studente stručnih studija.”

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam na upit o spornim izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje zahvaćaju studente stručnih studija.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam na upit o spornim izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje zahvaćaju studente stručnih studija.

Budući da je jučer ministar Radovan Fuchs komentirao kako je u planu slanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u hitnu proceduru, zanimalo nas je o čemu se točno radi, odnosno hoće li se prihvatiti nacrt koji je bio donesen za vrijeme mandata bivše ministrice Blaženke Divjak ili ima nekakve nove planove.
Vezano: Provjerili smo ostaju li studenti stručnih studija uistinu bez kvalifikacije
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu nam dali konkretan odgovor na to pitanje, nego su rekli da su izradili nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te će ga poslati u proceduru po hitnom postupku, i to početkom idućeg tjedna kako bi se poštovala odluka Ustavnog suda RH. U izradi su, kažu, sudjelovali dionici sustava, a bilo je zatraženo i mišljenje ovlaštenih tijela sustava obrazovanja.
– Također, održan je i sastanak s legitimnim predstavnicima studenata veleučilišta i visokih škola na kojem su se razmatrala sva sporna pitanja, a zaključeno je da će se poštovati odredbe o kvalifikacijama, ali i primijeniti Odluka Ustavnog suda. Također, organiziran je sastanak i s predstavnicima Hrvatskog studentskog zbora na nacionalnoj razini.
Ponovno naglašavaju da izmjene u ovom Zakonu, do kojih bi trebalo doći zbog odluke koju je Ustavni sud donio prije nekoliko mjeseci, ne znače da će studenti ostati bez diplome ili kvalifikacije iako studenti stručnih studija udruženi u inicijativu 300=300, prema onome što su do sada iznosili, to ni ne smatraju jedinim problemom. 
– Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nije jedini zakon koji propisuje vrste i razine studija te kvalifikacije koje se stječu visokim obrazovanjem. Vrste i razine studijskih programa, uključujući i stručne (vokacijske), te kvalifikacije koje se njima stječu propisane su Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (čl. 74) te Zakonom o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, i to člancima od 8. do 11. Prema tome, nema nikakvih stvarnih formalnih ni suštinskih razloga da bi studenti stručnih studija koji su legalno i legitimno stekli svoje diplome imali problema. Naime, kvalifikacije stečene završetkom stručnih studija dokazuju se valjanim javnim ispravama koje izdaju akreditirana visoka učilišta slijedom završetka akreditiranih stručnih studijskih programa. – kažu iz Ministarstva.
Iz Ministarstva napominju i da Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, osim razina o kojima je ovdje riječ, predviđa i registar u koji se unose sve kvalifikacije u skladu s razinama. U taj registar u 7 godina, koliko je ovaj Zakon na snazi, kažu, upisano je ukupno samo 8 standarda kvalifikacija! Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, prema njihovim riječima, zapravo nije ni konzumiran u potpunosti tako da stavljanje nekih odredbi Zakona, koji ustvari još nije ni zaživio, nema nikakve posljedice za studente stručnih studija, pa mogu biti mirni jer njihove diplome, a ni kvalifikacije, ni u jednom slučaju ne dolaze u pitanje.

Problem bi trebao biti riješen do kraja godine, ali nema garancije:
– Iako namjeravamo donijeti spomenute izmjene Zakona na vrijeme, ako se kojim slučajem to ne dogodi, studenti stručnih studija imat će svoje stečene kvalifikacije i nakon 31. 12. 2020. jer je Zakonom o znanstvenoj djelatnosti, koji je na snazi od 2004, propisano da se u njihovim diplomama, svjedodžbama, odnosno javnim ispravama propisuju i stečene kvalifikacije. Hrvatsko tržište rada odavno je prepoznalo i prihvatilo studente stručnih studija i oni ostvaruju zavidne rezultate u području zapošljavanja.
Od Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola do trenutka objave članka nismo dobili odgovor na upit o tome koje su odluke donesene na sastanku s MZO-om.
FOTO: WIKIPEDIA