LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvu obrazovanja novi-stari ministar

Plenković na predstavljanju Vlade najavio podizanje studentske satnice na 7,81 euro

„Podići ćemo minimalnu studentsku satnicu na 7,81 euro, redefinirati uvjete obavljanja studentskih poslova, omogućiti studentima priznavanje njihovoga rada u staž mirovinskoga osiguranja.”

„Podići ćemo minimalnu studentsku satnicu na 7,81 euro, redefinirati uvjete obavljanja studentskih poslova, omogućiti studentima priznavanje njihovoga rada u staž mirovinskoga osiguranja.”

Ponovno su sve oči uperene u Hrvatski sabor, gdje mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković predstavlja nove ministre, a nakon čega će uslijediti glasanje o povjerenju Vladi.


Čak 18 ministarstava – Radovan Fuchs ostaje na čelu Ministarstva obrazovanja koje dobiva i mlade


Poznato je već da se Andrej Plenković neće riješiti niti jednog člana prethodne Vlade. Radovan Fuchs tako ostaje ministar obrazovanja znanosti i – mladih, resora koji je do sada bio dio Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Novo bi se ministarstvo tako trebalo zvati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM).

Jedino novo ministarsko ime je Tonči Glavina, koji s mjesta državnog tajnika dolazi na čelo Ministarstva turizma i sporta. Nina Obuljen Koržinek ostaje ministrica kulture i medija, Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture, a Tomo Medved, koji zaokružuje tercet najdugovječnijih ministara u Plenkovićevoj Vladi, ostaje na čelu resora Ministarstva hrvatskih branitelja.

Domovinski pokret, koalicijski partner u novoj Vladi, dobio je tri ministarstva: Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj, vodit će novo Ministarstvo demografije i useljeništva, Ante Šušnjar, odvjetnik, postaje novi ministar gospodarstva, dok će glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro postati novi ministar poljoprivrede.

Ovo su najbolji maturanti iz gimnazija i strukovnih škola, dodijeljene su im i posebne nagrade


Branko Bačić ostaje ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Anušić ministar obrane, Vili Beroš ministar zdravstva, Davor Božinović unutarnjih poslova, a Gordan Grlić Radman ministar vanjskih i europskih poslova. Šime Erlić bit će ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić ostaje na čelu resora Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marija Vučković više neće biti ministrica poljoprivrede, budući da je taj resor pripao Domovinskom pokretu, ali i dalje ostaje u Vladi pa će joj pripasti novo Ministarstvo zaštite okoliša. Damir Habijan, dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja postaje ministar pravosuđa i javne uprave, a tome se resoru dodaje i digitalna transformacija, dok bivši ministar Ivana Malenica odlazi iz Vlade iz obiteljskih razloga. Također, nema više ni Nikoline Brnjac, koja je ušla u Hrvatski sabor, ali joj je želja Europski parlament.
 

U programu Vlade naglasak je, između ostaloga, na podizanju plaća, mirovina i rastu gospodarstva


Program nove Vlade za period od 2024. do 2028. godine obuhvaća poglavlja koja ističu uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. Naglasak je na gospodarskoj stabilnosti, podizanju neto plaće na 1600 eura neto, otvaranje 125 tisuća radnih mjesta, ali i modernizaciju sustava odgoja i obrazovanja. Također, stavljen je i fokus na brigu o umirovljenicima, a do kraja mandata nove Vlade prosječna mirovina trebala bi iznositi barem 750 eura.

Jedan od ciljeva programa je i neovisnost pravosuđa i borba protiv korupcije, sloboda medija, zaštita ljudskih prava i nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom te efikasniji zdravstveni sustav.

Ministar Fuchs već treći put mijenja školski kalendar! Evo što je s praznicima i kada kreće nastava


U okviru održive Hrvatske, prioriteti su dekarbonizacija gospodarstva, energetike i prometa, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti. Kao ciljevi ističu se i sigurnost granice i unutarnja sigurnost, modernizacija vojske i skrb o braniteljima.
 

Osim dizanja studentske satnice, Plenković obećaje i priznavanje studentskog rada u staž


Plenković je, također, najavio i ponovno podizanje studentske minimalne satnice, s trenutnih 5,25 eura po satu, na 7,81 euro.
 

„Podići ćemo minimalnu studentsku satnicu na 7,81 euro, redefinirati uvjete obavljanja studentskih poslova, omogućiti studentima priznavanje njihovoga rada u staž mirovinskoga osiguranja.” – najavio je Plenković u 30-minutnom  izlaganju u ime predlagatelja nove Vlade.



Video: Internet TV Hrvatskoga sabora, predstavljanje Vlade i programa

I dalje se prebacuje loptica krivnje za loše rezultate na državnoj maturi, a ispaštaju samo – učenici


Također, istaknuo je i vođenje računa o podršci i osamostaljivanju mladih, osnaživanju obitelji, a posebnu će pažnju voditi i Branko Bačić sa svojim resorom, radeći na nacionalnom planu stambene politike.
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT, PREDSTAVLJANJE NOVE VLADE