LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podrška osobama s invaliditetom

„Kako zaraditi i neovisno živjeti“: projekt podrške za učenike, ali i one starije

„Kako zaraditi i neovisno živjeti“: projekt podrške za učenike, ali i one starije

„Kako zaraditi i neovisno živjeti“: projekt podrške za učenike, ali i one starije

Podrška je potrebna svim ljudima, ali posebno značenje ima za osobe s invaliditetom, koje podršku uvijek mogu pronaći u Udruzi Zamisli. 
Naime, Udruga već dugi niz godina organizira besplatne pripreme za maturu kako bi osobe s invaliditetom što spremnije izašle na ispite, a ove godine su odlučili provesti nešto drugačiji projekt. O tome nam je više ispričala Ana Bulut Križić, jedna od zaposlenica Udruge.
 

„Ove godine u sklopu Udruge Zamisli imamo projekt koji se zove „Kako zaraditi i neovisno živjeti“ koji je financiran od strane Grada Zagreba u sklopu projekta „Provodimo podršku u učenju“, ali ove godine podrška nije samo za učenje maturantima, nego i svim korisnicima koji žele izbrusiti svoje vještine ili nešto novo naučiti. Ili za one kojima treba pomoć u predmetima na fakultetu i slično.“ – objasnila je.


Projekt je namijenjen i onima koji vode borbu s određenim kolegijima na fakultetu, kako bi što lakše shvatili gradivo i uspješno položili ispite.
 

VEZANO: Priprema li fakultet mlade osobe s invaliditetom za izazove koji ih očekuju na tržištu rada?


 

Pripreme za maturu su jako popularna aktivnost

 

„Inače već tradicionalno i više od 10 godina provodimo aktivnosti koji obuhvaćaju rad s maturantima za pripremu polaganja državne mature, ta aktivnost ponekad ima i financijsku podršku pa organiziramo i susrete uživo, a kad ona izostane trudimo se održati aktivnosti i provodimo susrete online. Pripreme su jako popularna aktivnost jer se korisnici uz pomoć volontera pripremaju za polaganje odabranih  predmeta, a to su najčešće: engleski, hrvatski i matematiku.“ – ispričala je Ana.


Pripreme su sasvim besplatne – potrebno je samo pokazati interes. Ovako izgleda cijeli postupak prijave za sudjelovanje u projektu.
 

„Korisnik nam se javi za pomoć i mi onda tražimo volontere te kada se oni jave, odradimo razgovor i vidimo jesu li kompetentni za to što korisnik traži. Nakon odrađivanja administrativnog dijela uglavnom osobe koje se jave za volontiranje budu u redu i onda ih spojimo s korisnicima. Zatim imamo zajednički grupni sastanak na kojem se korisnik i volonter dogovore oko svega i onda kreću individualne pripreme.“ 

 

VEZANO: Albina Žnidar: Invaliditet ne smije biti predmet prenaglašavanja ili pak namjernog ignoriranja


 

Dugogodišnja praksa podrške


Ovakvu vrstu priprema korisnik i volonter mogu odraditi online putem ili uživo, ovisno o njihovim preferencijama. Udruga već godinama na ovaj način pomaže osobama s invaliditetom da lakše zakorače u akademski svijet, ali i izbruse svoje vještine.

Ana je i sama pohađala pripreme u Udruzi prije 10 godina, a spomenula je i velik broj korisnika koji su se također odlučili na tu vrstu priprema. Ako vam je potrebna podrška ili želite unaprijediti svoje znanje, možete više informacija pronaći na stranici Udruge Zamisli.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA