LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Meni je bilo loše, a tebi?

Kad Erasmus avantura krene po krivu

„Ovo iskustvo naučilo me da nije sve onako kako izgleda na površini. Društvene mreže često prikazuju idealiziranu verziju stvarnosti, a pravi izazovi i poteškoće ostaju skriveni.”

„Ovo iskustvo naučilo me da nije sve onako kako izgleda na površini. Društvene mreže često prikazuju idealiziranu verziju stvarnosti, a pravi izazovi i poteškoće ostaju skriveni.”

Kad sam se prijavio za Erasmus program, sanjao sam o avanturi života. Novi grad, novi prijatelji, nova kultura – sve je zvučalo kao savršena prilika za osobni rast i nezaboravna iskustva. I tako sam, s puno entuzijazma i velikim očekivanjima, krenuo na svoje putovanje u Amsterdam.

Od prvog dana posvetio sam se kreiranju savršenih trenutaka za društvene mreže. Fotografije uz kanale, vožnje biciklom kroz predivne ulice i posjeti poznatim muzejima ispunili su moj Instagram profil. Svaki post bio je pomno osmišljen, kako bi prikazao najbolje trenutke mog Erasmus iskustva.


Iako sam bio uvjeren da moj engleski jezik neće biti problem, ubrzo sam shvatio da nije tako lako pratiti predavanja na stranom jeziku, pogotovo kada su u to uključeni stručni termini. Razgovori s lokalnim stanovnicima često su završavali nesporazumima i frustracijama.

Amsterdamski studenti se pridružili prosvjedima, policija buldožerima rušila barikade



Amsterdam je poznat po svojoj tolerantnosti i otvorenosti, no svakodnevni život bio je potpuno drugačiji od onoga što sam očekivao. Naviknut na opušteni način života kod kuće, bio sam iznenađen strogoćom i točnošću Nizozemaca. Sve je moralo biti planirano unaprijed, a spontanost nije bila dobrodošla.

Očekivao sam da ću se brzo uklopiti i steći nove prijatelje. No, stvarnost je bila drugačija. Studenti iz lokalne zajednice već su imali svoje društvene krugove, a međunarodni studenti često su ostajali u svojim grupama. Osjećaj izolacije i usamljenosti počeo je dominirati mojim Erasmus iskustvom. Društvene mreže bile su moj bijeg, mjesto gdje sam mogao stvoriti iluziju savršenog života u inozemstvu.

Studenti svih smjerova FOI-ja mogu se prijaviti za BIP u Amsterdamu


Kao student ekonomije, očekivao sam da će studij biti izazovan, ali prilagodba novom obrazovnom sustavu bila je teža nego što sam mislio. Metode podučavanja bile su drugačije, a razina očekivanja visoka. Stres oko akademskih obveza bio je dodatno pojačan osjećajem da moram održavati sliku savršenog Erasmus iskustva.

Moj boravak u Amsterdamu bio je sve samo ne jednostavan. Usprkos predivnim fotografijama i nasmijanim licima na društvenim mrežama, stvarnost je bila puno složenija. Jezične barijere, kulturni šok, osjećaj izolacije i akademski izazovi bili su dio mog svakodnevnog života.

Ovo iskustvo naučilo me da nije sve onako kako izgleda na površini. Društvene mreže često prikazuju idealiziranu verziju stvarnosti, a pravi izazovi i poteškoće ostaju skriveni. Naučio sam cijeniti autentičnost i iskrenost, jer prava vrijednost leži u istinitom prikazu naših iskustava, bez obzira na to koliko oni bili izazovni.

Kanabis bi se uskoro i u Amsterdamu mogao staviti pod znak upitnika, turisti neće biti oduševljeni



*Kolumne su stavovi autora i ne moraju imati nužno nikakve veze sa stajalištem redakcije portala Studentski.hr.