LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr

Nisam upao na (željeni) faks. I što sad?

Godina u kojoj ne upadneš na željeni fakultet sve je samo ne izgubljena godina.

Godina u kojoj ne upadneš na željeni fakultet sve je samo ne izgubljena godina.

Danas su objavljene konačne rang-liste za upis na fakultet. Za neke sreća, za neke razočaranje, za neke indiferentnost, ovisno o tome jesi li upao ili nisi i koliko si htio studirati na fakultetu na koji jesi upao. 

Upis na fakultet najvažnija je stvar koju si dosad mogao ostvariti. Kako i ne bi bila kad te u to uvjeravaju od osnovne škole. Imaj dobre ocjene da bi mogao upisati dobru srednju školu da bi onda mogao dobro napisati državnu maturu da bi na kraju mogao upisati dobar fakultet i da bi se onda mogao dobro zaposliti imati visoku plaću.

Ne govore ti koliko je fakultet nekad drugačiji nego ono što misliš – nekad je previše težak, nekad uopće ne radiš ono što si mislio da ćeš raditi, nekad te uopće ne zanima, a nekad ga završiš pa ipak ne dobiješ posao u struci i radiš nešto za što se uopće nisi školovao. Nekad ti ni plaća nije nešto visoka

Zašto onda uopće studirati, pitaš se? Ipak je istina da ti diploma pruža veće mogućnosti zapošljavanja, da ti otvara mogućnosti koje ne bi imao samo sa srednjom školom, a i da je studiranje lijepo i korisno. Obrazovanje služi tomu da se izrasteš u potpunu osobu, da otkriješ svoje interese i talente, da ih njeguješ i gradiš i da, na kraju, od toga i živiš. 

Ali da bi bilo uspješno, obrazovanje ne mora imati već spomenuti 5,00 u osnovnoj, dobra gimnazija, matura, upad na prvi izbor put o kojem ti svi pričaju od malena. Obrazovanje može biti uspješno, pa čak i uspješnije, ako tvoj put izgleda drugačije. I zato ako danas nisi upao na svoj prvi izbor, ili ni na jedan fakultet, nemoj očajavati. 

Godinu koja je pred tobom možeš iskoristiti za upis nekog fakulteta na koji jesi upao. Čak i ako te naizgled ne zanima, možda otkriješ da si u tom području baš dobar i na kraju završiš studij. A ako negdje sredinom prve godine shvatiš da to ipak nije za tebe, nema veze, stekao si iskustvo studiranja i iskoristi priliku da stječeš iskustvo na studentskim poslovima i zaradiš za troškove školarine iduće godine. Slobodno vrijeme iskoristi za učenje, čitanje, odlaske u kazalište, kino. Volontiraj, razvijaj svoje interese, širi mreže poznanstava. 

Ako nisi upisao fakultet, pred tobom je i dalje brdo mogućnosti. Pomozi roditeljima u obiteljskom poslu, obnovi znanje njemačkog jezika, radi na novim vještinama. Internet je pun stranica na kojima se možeš besplatno obrazovati, a sada, kada ti je rutina učenja svježa, lakše ćeš ih i usvajati. Uči za maturu i prijemne ispite, no vrijeme uloži i u čitanje drugačije literature. Pronađi posao. Godina dana radnog staža sigurno ti neće loše doći. 

Godina u kojoj ne upadneš na željeni fakultet sve je samo ne izgubljena godina. Naravno da je lijepo upasti iz prve na svoj prvi izbor i zajedno sa svim vršnjacima krenuti na fakultet. Ali to što se tvoja životna priča posložila drugačije ne znači da će biti išta manje lijepa. A otkrit ćemo ti i jednu tajnu – na drugoj, trećoj godini ionako više nitko ne zna tko je koje godište, tko je ponavljač, tko je redovan, tko je došao s nekog drugog faksa, a tko je pauzirao godinu.