LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROSVJED ZBOG RATA U GAZI

Amsterdamski studenti se pridružili prosvjedima, policija buldožerima rušila barikade

Sveučilište u Amsterdamu je objavilo prekid programa razmjene s trima izraelskim sveučilištima iz sigurnosnih razloga, unatoč činjenici da nijedna od tih suradnji ne podržava vojne ciljeve.

Sveučilište u Amsterdamu je objavilo prekid programa razmjene s trima izraelskim sveučilištima iz sigurnosnih razloga, unatoč činjenici da nijedna od tih suradnji ne podržava vojne ciljeve.

U Amsterdamu, kao i na sveučilištima diljem Europe, studenti su se pridružili valovima prosvjeda protiv rata u Gazi, izražavajući svoju solidarnost s palestinskim narodom. Posljednji incidenti uključuju blokade ispred Sveučilišta u Amsterdamu (University of Amsterdam, UvA), gdje su propalestinski prosvjednici podigli barikade kako bi blokirali ulaz u fakultetsku zgradu, zahtijevajući prekid svih veza s Izraelom, prenosi HRT.

Intervencija policije na još jednom amsterdamskom fakultetu u utorak rezultirala je privođenjem 169 ljudi te upotrijebom buldožera kako bi srušili barikade, ali Sveučilište u Amsterdamu još nije zatražilo sličnu intervenciju. Studentski nemiri su započeli nakon većih prosvjeda američkih studenata na tamošnjim Sveučilištima, a prosvjednici smatraju da izraelske institucije s kojima surađuje Sveučilište profitiraju od represije nad Palestinacima. Sveučilište u Amsterdamu je objavilo prekid programa razmjene s trima izraelskim sveučilištima iz sigurnosnih razloga, unatoč činjenici da nijedna od tih suradnji ne podržava vojne ciljeve.

Osim u Amsterdamu, studenti su prosvjedovali i u Zurichu, Berlinu, Parizu i Bruxellesu, gdje su također zabilježeni sukobi s policijom. Sveučilište u Bruxellesu najavilo je prijavu svih studenata koji su sudjelovali u nasilnim prosvjedima i napadu na predsjednika Židovskog studentskog sindikata.

Solidarnost s Palestincima također je vidljiva u odlukama nekih sveučilišta. Trinity College Dublin najavio je povlačenje ulaganja izraelskih kompanija povezanih s naseljima na okupiranim palestinskim teritorijima nakon studentskog prosvjeda.
 

FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA