LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NAVIKE MLADIH

Istraživanje: Koliko mladi danas zapravo provode vremena na internetu?

Donosimo odgovore na pitanja za što mladi koriste Internet, mogu li prekinuti korištenje interneta ili videoigrica kad god požele, jesu li svijesni o rizicima i još mnogo toga.

Donosimo odgovore na pitanja za što mladi koriste Internet, mogu li prekinuti korištenje interneta ili videoigrica kad god požele, jesu li svijesni o rizicima i još mnogo toga.

U doba digitalne revolucije, kada su ekran i internet postali neodvojivi dio naših života, Institut za stručno usavršavanje mladih proveo je istraživanje koje osvjetljava kako mladi pristupaju ovoj sveprisutnoj stvarnosti. Institut je istražio navike 53 mladih osoba u korištenju digitalnih uređaja, s ciljem razumijevanja njihovog utjecaja na mlade. Istraživanje je organizirano u sklopu projekta "Nisam ovisan, dakle zdrav sam!" (UP.02.2.1.08.0069) u ukupnoj vrijednosti od 41.765,28 € (314.680,49 kn), uz financijsku potporu iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.
 


VEZANO: Zabrinjavajući podaci: sve više mladih ima problema s mentalnim zdravljem!


 

Za što mladi najviše koriste Internet?


Većina mladih provodi između 3 i 4 sata dnevno pred ekranima, dok se značajan dio (32%) zadržava online i duže od 5 sati. Unatoč ovom visokom broju sati, 38% ispitanika smatra da lako mogu prekinuti korištenje interneta ili videoigrica kad god požele, pokazujući razinu samokontrole i svijesti o vlastitom digitalnom ponašanju.

Internet se najviše koristi kao alat za obrazovanje, s 42% mladih koji se u potpunosti slažu da im je internet primarni izvor informacija za školu. Ovo pokazuje pozitivan aspekt digitalne ere, gdje pristup informacijama nikada nije bio lakši. Ipak, postoji i tamna strana medalje; nemogućnost pristupa internetu izaziva anksioznost ili nelagodu kod 14% ispitanika, ukazujući na potencijalne izazove digitalne ovisnosti.
 


VEZANO: Ova država zabranjuje korištenje društvenih mreža mladima!



Zanimljivo, mladi se osjećaju podjednako ugodno komunicirajući online i offline s obitelji i prijateljima. Ovaj podatak može sugerirati adaptaciju na digitalno doba gdje granice između "stvarnog" i virtualnog svijeta postaju sve manje jasne.

Svjesnost o rizicima povezanima s korištenjem interneta, kao što su elektroničko nasilje, lažne informacije i ovisnost, visoka je među mladima, s više od 60% ispitanika koji su izjavili da su upoznati s potencijalnim opasnostima. Ovo ukazuje na važnost edukacije i otvorene komunikacije o sigurnosti na internetu.

Većina ispitanika (66%) nije imala postavljena roditeljska ograničenja za korištenje interneta, a 76% nije tražilo pomoć zbog prekomjerne upotrebe digitalnih uređaja. Ovi podaci mogu ukazivati na potrebu za boljom informiranošću i podrškom roditelja u navigaciji digitalnog svijeta.
 

Zdravo digitalno okruženje za mlade


Društvene mreže zauzimaju značajan dio vremena mladih, s više od dva sata dnevno provedenih na platformama poput TikToka, Facebooka, i Instagrama. Međutim, većina mladih izjavljuje da količina vremena provedenog online ne utječe na njihovo raspoloženje, pokazujući možda otpornost na negativne aspekte digitalne prezasićenosti.

Ovo istraživanje ne samo da osvjetljava kako mladi navigiraju digitalnim svijetom, već i naglašava potrebu za kontinuiranim obrazovanjem i podrškom u razvoju zdravih digitalnih navika. Kako bi se osigurala zdrava digitalna budućnost, važno je promicati balans između online i offline svijeta, poticati svjesnost o digitalnim rizicima te podupirati mlade u izgradnji digitalne pismenosti. Projekt "Nisam ovisan, dakle zdrav sam!" korak je u pravom smjeru, pružajući dragocjene uvide koji mogu pomoći u oblikovanju budućih inicijativa usmjerenih na poticanje zdravog digitalnog okruženja za mlade.

Cijelom istraživačkom izvještaju možete pristupiti putem sljedeće poveznice.

 

FOTO: FREEPIK, ILUSTRACIJA