LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki problem

Zabrinjavajući podaci: sve više mladih ima problema s mentalnim zdravljem!

Sve veći broj mladih u Hrvatskoj ima poteškoće s mentalnim zdravljem.

Sve veći broj mladih u Hrvatskoj ima poteškoće s mentalnim zdravljem.

Nakon provedenog istraživanja o mentalnom zdravlju među šesnaestogodišnjacima u Hrvatskoj, stigli su zabrinjavajući rezultati. Naime, rezultati su pokazali da oko pet i pol posto šesnaestogodišnjaka ima četiri ili i više depresivnih tegoba, a UNICEF-ov izvještaj je pokazao da oko 11,5 posto mladih u dobi od 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem, piše Magazin HRT.

 


VEZANO: Vodič kroz žensko zdravlje: Sve što morate znati o menstrualnom ciklusu i kako ga koristiti kao metodu kontracepcije


 

Različiti uzroci

 

Mnogi smatraju da je velik utjecaj na mlade imala pandemija koronavirusa, a uz to su prisutni različiti individualni faktori koji utječu na mentalno zdravlje poput utjecaja društva, pritiska roditelja, društvene mreže i tako dalje.

Mladić se bori s mentalnim zdravljem, FOTO: Canva, Ilustracija
 

Kako potražiti pomoć?

 

Mentalno zdravlje važna je aktualna tema današnjice te se na nju više ne gleda kao tabu. Štoviše, postoji sve više načina na koji ljudi mogu potražiti pomoć i pričati o svojim problemima. Problem mentalnog zdravlja nije prisutan samo kod mladih, već u svim dobnim skupinama i slojevima društva, a najčešći problemi su anksioznost i depresija.
 

Centar za podršku studentima

 

Na sastanku Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja u prosincu razgovaralo se o Centru za podršku studentima. On bi se trebao nalaziti u privremenoj zgradi Sveučilišta, a ministarstvo je prihvatilo prijedlog za financiranjem četiriju psihologa i jednog psihijatra te kompletnom opremom Centra.
 

 

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA