LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka Europske komisije

I Sveučilište u Rijeci sudjelovat će u stvaranju Europskog sveučilišta

– Sveučilište u Rijeci prepoznaje u YUFE mreži inovativan skup partnera snažno predanih ciljevima razvoja Europe na temelju izvrsnosti, društvene koristi i osnaživanja stanovništva. – istaknula je rektorica.

– Sveučilište u Rijeci prepoznaje u YUFE mreži inovativan skup partnera snažno predanih ciljevima razvoja Europe na temelju izvrsnosti, društvene koristi i osnaživanja stanovništva. – istaknula je rektorica.

Mlada sveučilišta za budućnost Europe (YUFE) jedna je od tek 17 mreža europskih sveučilišta koje su odabrane kako bi razvile i implementirale prvi model Europskog sveučilišta. A njen je pridruženi partner i Sveučilište u Rijeci. 

YUFE mreža predstavila je svoju viziju Europskoj komisiji ranije ove godine, a sada je dobila potvrdu i odobrenje za implementaciju iste. Profesor Martin Paul, njen predsjednik i predsjednik Sveučilišta u Maastrichtu koje vodi ovaj konzorcij, rekao je:

– Naša mreža, koja uključuje osam mladih sveučilišta, izgradit će prvo Europsko sveučilište budućnosti koje će biti otvoreno za sve. 

Dodao je:

– Naše Europsko sveučilište pružiti će studentima vještine koje trebaju kako bi bili visoko zapošljivi te otvoriti istinski europske karijerne puteve svim članovima društva. Na ovaj način, YUFE Europsko sveučilište osnažit će naš kolektivni identitet i doprinijeti kohezivnijem europskom društvu.

Temelji ovog Europskog sveučilišta bit će uspostavljeni tijekom narednih triju godina.

YUFE vizija

Studiranje diljem Europe

YUFE Europsko sveučilište omogućit će budućim studentima konstruiranje vlastitog studijskog programa, birajući između programa koje nudi svako od osam YUFE sveučilišta. Kako bi omogućili pristup svim sustavima i resursima ovih sveučilišta, mreža će također uvesti i YUFE studentsku iskaznicu, valjanu na svim sveučilištima koja su dio mreže. Službeni jezik YUFE studijskih programa bit će engleski, ali studenti koji će razdoblje studiranja provoditi na sveučilištu u drugoj državi bit će ohrabreni i podržani u učenju jezika države domaćina. Jednom kada uspješno završe svoj studij, studenti će primiti europsku diplomu koja će biti prepoznata bilo gdje u Europi. Sama diploma prepoznat će ne samo akademski uspjeh studenata već i njihov trud uložen u mobilnost, učenje jezika, profesionalno usavršavanje, stručnu praksu i volontiranje u zajednici.

Osjećaj doma u svim YUFE gradovima

Kako bi se zajamčio pristup što većem broju studenata, YUFE priprema virtualni europski kampus. Izvanredni studenti ili zainteresirani građani koji žele pratiti pojedini online ili fizički kolegij moći će također koristiti tu ponudu. Za redovite studente koji studiraju na partnerskim sveučilištima diljem Europe razvit će se smještajna rješenja koja će poticati kulturalni kontakt, međusobnu podršku i integraciju u lokalnu zajednicu. Primjerice, jedna od opcija koju YUFE razmatra jest opremanje posebnih domova gdje bi studenti mogli besplatno živjeti tijekom svog boravka i biti u bliskom dodiru s lokalnim stanovništvom. Studentima će se pružiti prilika da doprinesu zajednici u svome susjedstvu te da njeguju kulturu međusobne podrške u svim YUFE gradovima i zajednicama. Oni će tako biti neposredno uronjeni u lokalno i regionalno društvo te će na taj način biti katalizator za daljnju europsku integraciju.

Regionalno usmjerenje i utjecaj

YUFE program obraća puno pozornosti na specifičnosti regija u koje su njegova sveučilišta smještena. Primjerice, pri razvoju stručne prakse svako će sveučilište raditi s lokalnom samoupravom, poslovnom zajednicom i ostalim organizacijama. Suradnja temeljena na izazovima od velikog je značaja za YUFE regije. Kao primjer, u Limburgu, regiji institucije koordinatora – Sveučilišta u Maastrichtu, Brightlands ekosustav bit će izvrsno okruženje za implementaciju zajedničkog YUFE pristupa. U Rijeci će studenti imati priliku razvijati i raditi na projektima u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture s ciljem jačanja kulturnih i društvenih kapaciteta grada Rijeke i okolice.

Dr. sc. Daniela Trani i Jan Hupkens, koordinatori YUFE mreže, istaknuli su:

– Na ovaj način YUFE obrazovanje pruža europski mentalitet studentima, omogućujući im da vide stvari iz različitih perspektiva te isto tako pruža različitim regijama i njihovim stanovnicima priliku da koriste ovu razmjenu znanja diljem Europe.

Europska integracija

Profesor Paul rekao je:

– Odabir YUFE prijedloga od strane Europske komisije predstavlja važan korak u razvoju naše mreže i voljni smo doprinijeti ovom jedinstvenom zamahu u Europskom visokom obrazovanju.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci, profesorica Snježana Prijić Samaržija, ovim je povodom izjavila:

– Sveučilište u Rijeci već 46 godina njeguje misiju ostvarenja društva znanja i učenja u Europi, kao i izgradnje inovativnog ekosustava koji se oslanja na europske vrijednosti u obrazovanju i istraživanju, kulturi i društvenoj dobrobiti. Vjerujemo kako naše visoko obrazovanje, istraživanje i inovacije moraju ostati društveno usmjeren program koji maksimizira društvene koristi i kvalitetu životnih i radnih uvjeta u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Sveučilište u Rijeci prepoznaje u YUFE mreži inovativan skup partnera snažno predanih ciljevima razvoja Europe na temelju izvrsnosti, društvene koristi i osnaživanja stanovništva.

Članovi

YUFE mreža geografski je raznolika i uključuje sveučilišta, gradove i tvrtke.

YUFE puni partneri:

  • Sveučilište u Maastrichtu (koordinator) – Nizozemska
  • Sveučilište Carlos III u Madridu – Španjolska
  • Sveučilište u Antwerpu – Belgija
  • Sveučilište u Bremenu – Njemačka
  • Sveučilište na Cipru – Cipar
  • Sveučilište Istočne Finske – Finska
  • Sveučilište u Essexu – Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Sveučilište Tor Vergata u Rimu – Italija

YUFE pridruženi partneri su:

  • Europski poduzetnici CMA-PME
  • Kiron Otvoreno Visoko Obrazovanje
  • Sveučilište Nicolaus Copernicus u Torunu – Poljska
  • Adecco Grupa Francuska
  • Obrazovna Usluga Testiranja Global
  • Sveučilište u Rijeci – Hrvatska

O YUFE mreži

Mreža Mladih sveučilišta za budućnost Europe snažno je strateško partnerstvo mladih, istraživački intenzivnih sveučilišta iz niza europskih država. Uključujući svojih šest pridruženih partnera, cilja na radikalno preoblikovanje europskog visokog obrazovanja kroz uspostavljanje modela mladog, usmjerenog na studente, neelitnog, otvorenog i uključivog Europskog sveučilišta. Kao jedinstven ekosustav koji će povezivati sveučilišta sa zajednicama, YUFE će se temeljiti na suradnji između visokoobrazovnih institucija i javnog i privatnog sektora te građana diljem Europe.

FOTO: PIXABAY