LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljiva ideja studija prava u Velikoj Britaniji

Fakultet vraća pola školarine ukoliko se ne zaposlite 9 mjeseci nakon diplome

Britanski pravni fakultet od jeseni kreće s novom mjerom kojom jamče osiguravanje stručne pravne prakse svojim diplomantima. U suprotnom, bit će im osiguran povrat dijela novca školarine.

Britanski pravni fakultet od jeseni kreće s novom mjerom kojom jamče osiguravanje stručne pravne prakse svojim diplomantima. U suprotnom, bit će im osiguran povrat dijela novca školarine.

Razmišljate li kako bi bilo idealno da vam fakultet, ukoliko se ne zaposlite u roku od 9 mjeseci nakon diplome, vrati novce? U Velikoj Britaniji uskoro to neće biti tek želja studenata, već realnost. 

Fakultet prava u Guildfordu (ULaw) od nove akademske godine koja započinje u rujnu kreće s mjerom povrata do čak 7000 britanskih funti (oko 74 200 kn) ukoliko njihovi studenti, koji su trenutno u potrazi za plaćenom pravnom praksom, istu ne nađu u roku od 9 mjeseci.

Naime, zbog postotka od čak 97% diplomiranih studenata, smatraju da će ovim postupkom protresti sektor pravne prakse i dati priliku što većem broju studenata da ju odrade u što kraćem periodu. 

Čelnici Fakulteta ponosno tvrde da su prvi koji su krenuli s ovom revolucionarnom mjerom te da će ih u budućnosti zasigurno primjerom pratiti i ostali fakulteti.

Nadalje, CEO ULaw-a David Johnston ističe kako se današnji studenti prava ne zadovoljavaju samo diplomom, već žele imati jasnu sliku svoje budućnosti do koje svakako dolaze dobro odrađenom praksom. S obzirom na to, njihov fakultet im to treba i omogućiti. 

Bilo bi lijepo vidjeti hoće li se slična mjera proširiti diljem svijeta, pa doći i u Hrvatsku, u kojoj, bez obzira što plaćanja školarine za većinu studenata nema, potreba za osiguravanjem pouzdane stručne prakse raste iz dana u dan. 

FOTO: TDI.DARTMOUTH.EDU