LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Simpozij na Medicinskom fakultetu

CSI 2018: Jedina škola sudske medicine u Hrvatskoj

Budući da u Hrvatskoj ne postoji škola sudske medicine namijenjena studentima poslijediplomskog studija i liječnicima, organizirana je ljetna škola koja se održava na riječkom Medicinskom fakultetu.

Budući da u Hrvatskoj ne postoji škola sudske medicine namijenjena studentima poslijediplomskog studija i liječnicima, organizirana je ljetna škola koja se održava na riječkom Medicinskom fakultetu.

Katedra za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci organizirala je dvodnevni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom 2. Ljetna škola CSI 2018. Održava se od 26. do 27. srpnja 2018. godine na Medicinskom fakultetu.

Sudska medicina kao interdisciplinarna grana znanosti nudi brojne nove izazove i informacije, za koje su studenti medicine tijekom formalnog obrazovanja često prikraćeni, što je, kao i činjenica da u Hrvatskoj ne postoji škola ovoga tipa namijenjena studentima poslijediplomskog studija i liječnicima, nagnalo na organizaciju ovog dvodnevnog simpozija.

Uz prof. dr. sc. Dražena Cuculića, dr. med., v.d. pročelnika/predstojnika Zavoda/Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku predavači i gosti su simpozija prof. dr. sc. Đorđe Alempijević dr. med., šef Katedre za sudsku medicinu Instituta za sudsku medicinu Milovan Milovanović i gostujući nastavnik Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr. sc. Ivan Šoša, poslijedoktorand i znanstveni suradnik Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, dr. med. Antun Ferenčić, asistent s Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Blaženka Grahovac, dipl. ing. med. biochem., voditeljica laboratorija za genomske analize Medicinskog fakulteta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Valter Stemberg, dr. med, viši znanstveni suradnik s Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Marija Definis – Gojanović, dr. med., znanstvena suradnica, predstojnica Katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i doc. dr. sc. Tomaž Zupanc, dr. med., predstojnik Katedre za sodno medicino in deontologijo Univerze v Ljubljani.

Uloga forenzičara u prevenciji torture i mučenja u zatvorskom sustavu, Sudskomedicinski aspekti ronilačkih smrti, Istina zapisana u humanom genomu – neke su od tema koje su obilježile prvi dan škole. Iz programa drugoga dana izdvajamo teme Vještačenje raspravne sposobnosti okrivljenika u sudskom postupku, Sudskomedicinski pristup vještačenju sinkope, Problematika novih psihoaktivnih tvari (NPS) u Republici Hrvatskoj.

Ove godine simpozij je prijavljen Hrvatskoj liječničkoj komori koja će za aktivno sudjelovanje članovima dodijeliti 15 bodova, a za pasivno 11 bodova te Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika koja za aktivno sudjelovanje članova SR MLD dodjeljuje 8 bodova, a za pasivno 5 bodova. Sudjelovanje za studente poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija Medicinskog fakulteta u Rijeci Biomedicina i Zdravstveno i ekološko inženjerstvo boduje se kao izborna aktivnost s 0,5 ECTS bodova.

U holu Medicinskog fakulteta tijekom održavanja simpozija izloženi su posteri s međunarodnih kongresa na kojima su sudjelovali djelatnici Zavoda za sudsku medicinu.

FOTO: LIBRA