LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZADRŽAVANJE TOPLINE

S ovim trikovima vaš će dom biti topliji, a računi za grijanje niži

Čini se da je jedini način za reduciranje troškova zapravo isključivanje grijanja. Međutim, to nije dobro rješenje jer može rezultirati vlagom, plijesni i bolestima. Rješenje se nalazi u malim trikovima zbog kojih će vaš dom biti topliji, a računi niži.

Čini se da je jedini način za reduciranje troškova zapravo isključivanje grijanja. Međutim, to nije dobro rješenje jer može rezultirati vlagom, plijesni i bolestima. Rješenje se nalazi u malim trikovima zbog kojih će vaš dom biti topliji, a računi niži.

Računi za grijanje rastu s poskupljenjima energenata, a čini se da je jedini način za reduciranje troškova zapravo isključivanje grijanja. Međutim, to nije dobro rješenje jer može rezultirati vlagom, plijesni i bolestima.

Postoji iznenađujuća količina pametnih malih trikova koje možete upotrijebiti da vam bude toplije, a računi niži. Prikupio sam neke od najboljih koje možete imati na umu   kaže certificirani električar David Miloshev.

Budite pametni s roletama i zavjesama

Savjet je rolete i zavjese držati otvorenima tijekom dana kada sunce sija prema prozorima. Tako sunčeve zrake obasjavaju vaš dom, a vi iskorištavate besplatnu sunčevu toplinu. Rolete i zavjese treba spustiti kada sunce počne zalaziti, a naknadno spuštanje roleta i zavjesa može pomoći u stvaranju dobrog izolacijskog sloja. To će vam na koncu omogućiti da zadržite besplatnu toplinu koju ste uspjeli nakupiti tijekom dana.

Pokrijte otvore kroz koje je moguće da ide propuh

Propuh je glavni neprijatelj topline prostora, zato je važno razmisliti o zatvaračima propuha za vrata i/ili prozore. Kako objašnjava David Miloshev, bilo koji otvor prema vanjskom svijetu može uzrokovati propuh, neovisno radilo se o sušilici, električnim radovima, ventilacijskim otvorima za pećnicu ili ključanicama i utičnicama. Upravo zato, preporuka je koristiti se izolatorima i poklopcima za izlazne otvore.

Nemojte grijati prazan ili dom dok spavate

Nepotrebno je grijati se kada vas nema ili kada spavate, što znači da bi kućanstva trebala smanjiti termostat za nekoliko stupnjeva kada izlaze iz kuće ili kada spavaju. Ako ne uživate u stalnom petljanju s termostatom ili buđenju u hladnom domu, jedna od opcija je i investiranje u pametni termostat. On zna kada spavate ili niste kod kuće i automatski će kontrolirati temperaturu umjesto vas.

Povećajte vlažnost

Zrak je zimi često vrlo suh, posebno u zatvorenim prostorima. Ispucale usne i suha koža otkrivaju da grijanje u domu isisava svu vlagu iz našeg tijela, a vjerovali ili ne, suhoća također čini zrak hladnijim. Ne samo da se osjećamo hladnije na suhom zraku, već će dodavanje malo vlage zapravo vašem unutarnjem zraku omogućiti da duže zadrži toplinu. Neki jednostavni načini za povećanje vlažnosti uključuju dobro zalijevanje sobnih biljaka, nošenje rublja na sušenje u zatvorenom prostoru (što je ujedno i bonus ušteda jer nećete koristiti sušilicu) i postavljanje plitkih posuda s vodom na grijaće elemente kao što su radijatori. Pomoći može i otvaranje vrata nakon tuširanja čime ćete pustiti da topli, vlažni zrak struji oko vašeg doma.

Izolirajte gdje god možete

Potkrovlje može biti korisno za skladištenje, ali prema mišljenju stručnjaka, to je i jedno od mjesta s kojeg odlazi velik dio topline. Kako bismo to spriječili, možemo dodati između 100 i 200 mm izolacije na potkrovlje kako bi zaustavili prijenos topline. To će zadržati toplinu tamo gdje joj je mjesto, a ovo pravilo također vrijedi i za prozore, s tim da se za to može koristiti folija s mjehurićima. Vaši podovi možda neće izgubiti toliko topline, ali razmislite o tome da dodate nekoliko tepiha i prostirača da vam noge budu tople. Napominje da uvijek možete zatražiti pomoć certificiranog stručnjaka kako biste bezbrižno uživali u toplijem domu, prenosi N1info.hr.